Zeytinyağı Şişesindeki 'İlk Soğuk Sıkım’ Ne Demektir?

Bazı zeytinyağların üzerinde “soğuk sıkım zeytinyağı” yazısı görmüş olabilirsiniz. Soğuk sıkım zeytinyağı ne anlama geliyor sizler için anlattık. Zeytinyağı şişesindeki 'ilk soğuk sıkım’ ne demektir?
Zeytinyağı Şişesindeki 'İlk Soğuk Sıkım’ Ne Demektir?
20 Mart 2023, 12:32

Bazı zeytinyağların üzerinde “soğuk sıkım zeytinyağı” yazısı görmüş olabilirsiniz. Sanki marketlerdeki yemeklik yağ reyonu yeterince kafa karıştırıcı değilmiş gibi, zeytin reyonunu bulduğunuzda kafanız daha da karışacak. Ekstra virgin ve virgin, soğuk pres ve expeller pres, rafine ve rafine edilmemiş- nasıl seçim yapılır?

Kuzey Amerika Zeytinyağı Derneği'ne göre etiketler, zeytinyağının nasıl yapıldığına ve ürünün kalitesine dair birkaç temel ipucu veriyor. Hangisini seçeceğiniz, aradığınız lezzete, onu nasıl kullanmayı düşündüğünüze ve bütçenize uygun fiyat noktasına bağlıdır. Herhangi bir bitki veya tohumdan yağ çıkarmanın iki yöntemi vardır- biri ısı gerektirir, diğeri ise oda sıcaklığında yapılır. Mutfak ve sağlık dünyasının sevgilisi sızma zeytinyağına gelince, tüm ekstraksiyon ısı kullanılmadan yapılır. Bununla birlikte, zeytinlerden yağın nasıl çıkarıldığını gösteren birkaç farklı etiket vardır. "İlk soğuk presleme" genellikle markalar tarafından en iyi seçenek olarak lanse edilir. Ancak bu etiket ne anlama geliyor ve bir daha markete gittiğinizde bu etiket hakkında ne bilmeniz gerekiyor?

Zeytinyağı

Bir Pazarlama Terimi

Zeytinyağı yapmak için zeytinler ezilerek macun haline getirilir ve daha sonra yağları ayrılır. Tarihsel olarak, bu, çiftlik hayvanları tarafından çalıştırılan bir taş pres kullanılarak yapıldı. Zeytinler ısı katılmadan sıkılırken bu, taşların sürtünmesiyle oluşan ısının devreye girmediği anlamına gelmez. Gün boyunca sıkma sayısı arttıkça zeytinler bir miktar ısıya maruz kalırdı. Bu nedenle, "ilk" soğuk pres, en az miktarda sürtünme ısısı olduğu ve en yüksek kalitede olduğu ve üst sınıf için saklandığı anlamına geliyordu.

Günümüzde zeytinyağı çıkarmak için taş presleme nadirdir. Çoğu ekstraksiyon, The Olive Oil Company'ye göre yağı etten ve çukurlardan ayıran mekanik bir santrifüj ile yapılır. Modernize edilmiş süreç, yağın kalitesinin bozulmadan kalmasını sağlamak için sıcaklığı dikkatli bir şekilde düzenler. Ayrıca, yasal olarak, "sızma" zeytinyağı olarak etiketlenen her şey ilk baskıdan gelmelidir. Ne yazık ki, artık zeytinyağının "ilk soğuk preslenmesi" diye bir şey yok ve bu artık sadece bir pazarlama terimi.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinyağı açıldıktan sonra ne kadar süre dayanır?
  2. Avokado yağı mı, zeytinyağı mı?
  3. Zeytinyağı nasıl saklanır?
  4. Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo