Tempeh Nedir?

Tempeh, et yerine tüketilen bitkisel proteinlerden biridir. Peki tempeh nedir? Tempehle yemek nasıl pişirilir?
Tempeh Nedir?
09 Ocak 2024, 17:28

Tempeh, binlerce yıl önce Endonezya'da ortaya çıktığı düşünülen bir soya gıdasıdır. "Tempeh" kelimesinin bilinen ilk kullanımı, 19. yüzyılın başlarında bir Cava tarih cildinde bahsedildiği zamandı. Batı'da kolayca bulunabildiği 1970'lerden bu yana tempeh, vejetaryen ve vegan yemeklerinde etin yerini alan yaygın bir ürün haline geldi.

tempeh

Tempeh Nedir?

Tempeh, pişmiş ve hafif fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan kek benzeri bir maddedir. Bu fermantasyon, soya fasulyesindeki fitik asidin parçalanmasına yardımcı olarak tempeh içindeki nişastaların sindirimini kolaylaştırır. Fermantasyondan sonra soya fasulyesi, çok sert bir sebzeli burgere veya bir bloka benzer bir köfte haline getirilir.

Tempeh Nasıl Pişirilir?

Tavada kızartmaya tofu yerine tempeh eklemeyi deneyin. Kıymanın yerine ufalayın, ince ince doğrayın, hatta peynir rendesi ile rendeleyin ve çorbalara veya etsiz biberlere ekleyin. Güveçte pişirebilir veya kızartırken veya ızgarada pişirirken güzel bir çıtırlık elde edebilirsiniz. Levhalar veya küpler için sağlam dokusu, tempeh'i 3/4 inçten daha kalın dilimlemenizi gerektirir.

Birçok tarif, tempeh ile pişirmeden veya bir tabağa eklemeden önce yumuşatılmasını önerir. Tipik olarak bu, yaklaşık 10 dakika boyunca buharda pişirmek veya kaynatmak anlamına gelir. Teknik olarak doğrudan paketinden yiyebilseniz de, bu işlem onu daha lezzetli hale getirir ve baharatları ve sosları daha iyi özümsemesini sağlar.

Tadı Nasıl?

Tempeh, bazen mantarlara benzer şekilde tanımlanan, cevizli, dünyevi bir tada sahip, hafif lezzetlidir. Hemen hemen her yemek için nötr bir temel sağlar ve sosun veya çeşnilerin tadını kolayca alır. Pastırma veya sosis gibi tempeh tadı bile yapabilirsiniz.


tempeh

Tempeh Nereden Alınır?

Tempeh çoğu sağlıklı gıda mağazasında ve iyi stoklanmış marketlerde bulunabilir. Genellikle ürün veya süt ürünleri bölümünde tofu ile aynı kasada tutulur.

Nasıl Saklanır?

Mağazadan satın aldığınız tempeh'i orijinal ambalajında, buzdolabınızda 10 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmemiş tempeh üç aya kadar dondurulabilir. Artıkları üç güne kadar buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın.

Tempeh, Tofu Ve Seitan'a Karşı

Tofu gibi tempeh de soyadan yapılır, ancak tofudan farklı olarak tempeh kendi başına hafif bir tada sahiptir. Üretim süreci, tofuda olduğu gibi soya sütü yerine tam soya fasulyesi ile başlaması ve tempeh'in tofudan daha az işlenmesi nedeniyle tofu yapımından farklıdır. Fermantasyon sürecinde kullanılan faydalı probiyotik küf tarafından bir arada tutulan fasulyeleri köfte veya blokta görebilirsiniz. Ayrıca yumuşak tofudan farklı olarak tempeh çok sağlam bir dokuya sahiptir ve kolayca parçalanmaz. Ancak bu soya ürünlerinin her ikisi de soslardan veya marinatlardan gelen aromaları kolayca emer.

Genellikle "buğday eti" olarak adlandırılan seitan, esasen işlenmiş buğday glütenidir, dolayısıyla asla glütensiz olamaz. Seitan, lezzetsiz bir hamur olarak başlar, ancak üreticiler onu satışa somun haline getirmeden önce baharat ve çeşniler eklerler. Birçok sahte et ürününün ana maddesidir.

Tempeh Çeşitleri

Piyasada pek çok ticari tempeh markası var; bazen sebzeler ve diğer tahıllarla tatlandırılır. Soyadan kaçınıyorsanız veya sadece denemeyi seviyorsanız, siyah fasulye veya nohut ve mercimek gibi diğer fasulye türlerini kullanarak aynı işlemle yapılan tempeh'i bulabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Tofu ve tempeh farkı nedir?
  2. Tofu nasıl saklanır?
  3. Tofu nedir?
  4. Tofu yemeden önce pişirilmeli midir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo