Tam Kıvamında Pizza Hamuru Yapmanın 6 Püf Noktası

Pizza, küçük büyük demeden herkesin sevdiği yemeklerden biridir. Bu lezzeti evde kendi elleriyle hazırlamak isteyenler için, pizza hamurunu açarken dikkat etmeniz gerekenleri anlattık. İşte, tam kıvamında pizza hamuru için 6 farklı püf noktası:
Tam Kıvamında Pizza Hamuru Yapmanın 6 Püf Noktası
08 Ağustos 2023, 17:31

Ekipman Önerileri

İtalyan mutfağından dünyaya yayılan pizza, günümüzde en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Ancak hazır pizzalardan sıkılıp kendi elleriyle nefis pizzalar yapmak istiyorsanız, bilmeniz gereken birkaç püf noktası var. Bu tüyolara dikkat ederek hem yumuşacık, hem de pofuduk pizzalar hazırlamak mümkün. Özellikle pizza hamurunu hazırlarken kıvamını tutturamıyorsanız ve piştikten sonra hamurunuz çok sert kalıyorsa, aşağıdaki adımları dikkatle takip etmenizi öneririz.

Pizza Hamuru Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Mayayı aktifleştirin

Tam kıvamında pizza hamurunun olmazsa olmazı, maya seçimiyle başlıyor. Pizza hamuru için yaş maya veya kuru maya kullanabilirsiniz. Maya seçimini yaptıktan sonra, mayayı aktifleştirmeniz gerekiyor. Bunun için mayayı bir kaseye alın. Üzerine toz şeker ve ılık su ekleyerek karıştırın. Topaklanmalar gittiğinde mayayı 5 dakika dinlendirerek aktifleşmesini sağlayın. Bu aşamada kullandığınız suyun sıcak veya soğuk olmaması çok önemli. Mutlaka ılık su kullanın.

  1. Un seçimi

Pizza hamurunu hazırlarken kullanacağınız unu mutlaka elemeniz gerekir. Eleme işlemi, unun havalanmasını ve daha kabarık bir hamur elde etmenizi sağlar. Pizza yapımında eğer bulabilirseniz, pizza unu kullanın. Bulamadıysanız ekmeklik veya baklavalık un kullanmanızı öneriyoruz.

  1. Zeytinyağı kullanın

Klasik pizza hamuru için, maya karışımı ve elenmiş unu bir kapta güzelce yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edince, üzerinde zeytinyağı gezdirin ve üzerini kapatarak mayalanmaya bırakın. Yaz aylarında mayalama süresi daha kısadır. Kış aylarında hamuru ılık fırında bekleterek daha hızlı mayalanmasını sağlayabilirsiniz.

pizza hamuru

  1. Şekil verin

Hamur iki katına çıktığında bezelere bölün ve tepsi boyutunda açın. Tepsiye yağlı kağıt serdikten sonra açtığınız hamuru içine alın. Hamurun kenarlarını kıvırarak bastırın. Bu aşamada hamuru kalın veya ince açabilirsiniz, bu tamamen sizin zevkinize bağlıdır.

  1. Üzerinde delik açın

Pizza hamuru hazır olduktan sonra birçok kişi üzerine sos ve diğer malzemeleri ekleyerek fırında pişmeye bırakır. Ancak mükemmel kıvamlı bir hamur için, sosu ve malzemeleri eklemeden önce hamurun üzerinde çatal yardımı ile delikler açın. 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında hamuru sade bir şekilde 10 dakika pişirin.

  1. Pişmeye verin

Hamur 10 dakika pişme süresinin ardından üzeri kabuklanır ve sertleşir. Bu yüzden 10 dakikanın sonunda hamuru fırından çıkarın. Üzerine pizza sosunu ve diğer pizza malzemelerini sırasıyla ekleyin. 200 derecede 20-25 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Pizza tarifleri
  2. Pizza taşı nedir?
  3. Sağlıklı pizza tarifleri
  4. Sebzeli pizza tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo