Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan sütlaç, hem çay saatlerinde, hem de misafir davetlerinde sunulur. Hafif bir tatlı olduğu için, akşam yemeklerinin ardından da servis edilebilir. Ana malzemeleri süt, pirinç ve şeker olan sütlacın kıvamını tutturmak zordur. Bu yüzden çok sulu olan sütlacı koyulaştırmak için, bazı yöntemlere başvurmak gerekebilir. Sütlaç çok suluysa, bunun nedeni pirinçten yeterince nişasta çıkmaması veya sıvı malzemelerin fazla eklenmesi olabilir. İşte, sütlacı koyulaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler;
Öncelikle sütlacın tam kıvamında olması için, baldo veya osmancık pirinci gibi yüksek nişastalı bir pirinç kullanın. Pirinci 1 defa suda yıkamak yeterlidir. Çok fazla yıkamak nişastasını kaybetmesine neden olur. Pirinci, az suyla kısık ateşte pişirin. Suyunu çeken pirinç, hafif lapa bir kıvama gelmelidir. Sıcak sütü pirincin üzerine azar azar ekleyin ve karıştırarak pişirin. Şekeri ekledikten sonra ocağın altını orta-kısık ateşte tutun. Bu sayede süt buharlaşır ve sütlaç yoğunlaşır. Ocaktan alırken sütlacın biraz sulu görünmesi normaldir. Sütlaç, soğudukça daha da koyulaşır. Ancak aşırı derecede suluysa, tekrardan ocağa alıp kısık ateşte karıştırıp pişirerek kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
1 yemek kaşığı nişastayı bir kaseye alın. Üzerine 3-4 yemek kaşığı soğuk süt ekleyin ve topak kalmayana dek karıştırın. Sütlaç kaynamaya yaklaştığında, hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın. Nişasta, 2-3 dakika içinde sütlacın koyulaşmasını sağlar.
Sütlacın içerisine süt kreması eklemek, hem daha yoğun olmasını sağlar, hem de ipeksi bir doku kazandırır. Bir parça vanilya çubuğu eklemek, güzel bir koku verirken aynı zamanda kıvamını koyulaştırabilir. Eğer sütlaç çok cıvıksa, güveç kaplarına doldurup fırınlamak durumu kurtarabilir. Fırın sütlaç, üstündeki karamelleşen tabaka sayesinde daha koyu görünür.