Sebzeleri Plasik Kullanmadan Saklamanın Yolları

Marketlerde ya da pazarlarda sebze ve meyveler genellikle plastik poşetlerde satılır. Peki plastik kullanmadan nasıl saklanır? Sizler için anlattık. İşte, plastik kullanmadan sebze saklama yolları:
Sebzeleri Plasik Kullanmadan Saklamanın Yolları
21 Temmuz 2022, 15:22

Ne yazık ki, tek kullanımlık plastik, yaşamın her alanında hayatımızda. Evde kullandığınız plastik miktarını azaltmaya çalışıyorsanız, o kadar da zor değil. Sebzeleri plastik kullanmadan saklamanın birçok yolu vardır. Bununla birlikte, bir şekilde sarılmamış veya plastikte saklanmamış sebzeleri satın almak daha zor olabilir. Bu sebzeleri eve getirdikten sonra, cam veya metal kaplar, silikon yeniden kapatılabilir torbalar veya pamuklu torbalar kullanarak saklamak için aşağıdaki fikirleri kullanın. Streç filmler yerine balmumu kağıtları da kullanmayı tercih edebilirsiniz. İşte, plastik kullanmadan sebzeler nasıl saklanır:

Sebzeler Depolamaya Nasıl Hazırlanır?

  1. Alışveriş yaparken pamuklu veya file çantalar kullanın.. Çeşitli boyutlarda gelirler ve çoğu, onları kapalı olarak bağlamak için bir büzme ipi ile gelir. Ürün alışverişi yaparken mağaza veya çiftçi pazarından temin edilen plastik poşetler yerine bunları kullanın.
  2. Sadece alışveriş poşeti olarak değil aynı zamanda saklama poşeti olarak da işlev gören havlu kumaş çantalar da satın alabilirsiniz.
  3. Havuç ve turp gibi sebzelerden yeşillikleri kesin. Havuçlarınızı, şalgamlarınızı, turplarınızı ve yaban havucunuzu eve getirdiğinizde, hala bağlı olan yeşillikleri saklamadan önce kesin. Bazı durumlarda yeşillikleri ayrı ayrı kullanmak üzere (salatalarda) saklayabilir veya kompostun içine koyabilirsiniz.
  4. Sebzeleri saklamadan önce temizlemekten veya durulamaktan kaçının. Genel olarak, nem bakteri üremesini teşvik eder. Sebzelerinizi saklamadan önce yıkarsanız, nem eklemiş olursunuz. Bu nem, sebzelerinizde bakterilerin daha hızlı büyümesine neden olabilir ve bu da onların daha hızlı çürümesine neden olur. Sebzelerinizi mümkün olduğunca uzun süre saklamak için, hazır olana kadar yıkamayın veya yemeyin.
  5. Hızlandırılmış olgunlaşmayı önlemek için depolamak için meyve ve sebzeleri ayırın. Sebze saklamanın temel kurallarından biri, sebze ve meyvelerinizi asla bir arada tutmamaktır. Ne yazık ki, birçok meyve doğal olarak etilen gazı üretir ve birçok sebze buna duyarlıdır. Onları bir arada saklamak, sebzelerinizi ayrı ayrı saklamaktan daha hızlı olgunlaştıracak ve daha sonra çürütecektir.


Sebzeler Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?

  1. 1-3 gün içinde kullanacaksanız sebzeleri oda sıcaklığında tutun. Hemen hemen her türlü sebze tezgâhta oda sıcaklığında kısa süreliğine saklanabilir. Sebzelerinizi 1-3 gün içinde kullanacaksanız buzdolabında saklamanıza gerek yok. Onları güneş ışığından uzak bir yerde tezgahın üzerinde tutun.
  2. Sebzelerinizi tezgahta tutarken, onları bir araya getirmemeye veya üst üste koymamaya dikkat edin. Sebzeler havalandırmayı ve hava sirkülasyonunu tercih eder.
  3. Kuşkonmaz, kereviz ve pırasayı bir bardak su içinde saklayın. Kuşkonmaz, kereviz, rezene, karalahana, kara lahana, pazı ve pırasa gibi sebzeler tezgahta bir bardak suda saklanabilir. Sebzeleri bir vazoda bir demet çiçek yapar gibi bir bardağa yerleştirin. Kuşkonmaz, rezene, lahana, karalahana ve pazı, buzdolabına taşınmadan önce bir hafta boyunca tezgahta saklanır.
  4. Pırasaların bardakta sadece gövdelerinin altını kaplayacak kadar su olması gerekir. Diğer tüm sebzeler bardağa en az yarısı su dolu olabilir.
  5. Domates, lahana ve kabakları serin bir yere koyun. Lahana, tatlı biber veya kabak birkaç gün içinde kullanılacaksa tezgahın üzerinde serin bir yerde bekletebilirsiniz. Patlıcan bir tezgahta da saklanabilir, ancak sebzeliğe de konabilir. Yaz kabağı ve domatesler her zaman tezgahta serin bir yerde saklanmalıdır. Birkaç gün içinde lahana, tatlı biber veya kabak kullanmayacaksanız buzdolabına kaldırın.

Sebzeler Buzdolabında Nasıl Saklanır?

  1. Yeşillikleri buzdolabında saklamadan önce yıkayın ve kurulayın. Herhangi bir tür salata yeşilliğini, özellikle kesilmiş veya yırtılmış olanları saklamanız gerekiyorsa, önce durulayın ve yıkayın. Salata yeşillikleri her türlü marul, roka ve ıspanak içerir.
  2. İyice kurutun.
  3. Salata yeşillikleri için nemli bir bezle cam veya metal hava geçirmez bir kap kullanın. Enginar, rezene ve salata yeşillikleri, nemli bir bezle birlikte hava geçirmez bir cam veya metal kaba konabilir ve buzdolabında saklanabilir. Diğer sebzelerden (havuç, pancar) yeşillikleri kestiyseniz, bu yöntemi kullanarak onları da saklayabilirsiniz.
  4. Fesleğen nemli bir bezle hava geçirmez bir kapta da saklanabilir, ancak bunun yerine tezgahta tutulmalıdır.
  5. Roka ise kuru bir bezle açık bir kapta saklanmalıdır. Roka buzdolabında iken ıslanmasına izin vermeyin.
  6. Fasulye, brokoli ve bezelyeleri açık bir kaba koyun. Fasulye, brokoli, mısır, bezelye ve ıspanak, buzdolabında bırakılan açık bir kapta saklanabilir. Ancak fasulye, brokoli ve mısır, buzdolabında bile çok uzun süre dayanmadıkları için oldukça hızlı kullanılmalıdır.
  7. Pancarları ve pırasaları nemli bir havluya ve açık bir kaba koyun. Pancar (yeşillikleri olmadan), brüksel lahanası (sapları olmadan), pırasa,  yeşil fasulye, turp (yeşillikleri olmadan) ve şalgamlar (yeşillikleri olmadan) buzdolabında açık bir kapta saklanabilir. Sebzeleri nemli tutmak için açık kabı nemli bir bez veya havluyla örtün.
  8. Brokoli ve salatalıkları nemli bir havluya sarın. Brokoli, havuç, kereviz kökü, salatalık, yaban havucu ve kabak nemli bir havlu veya beze sarılarak buzdolabında saklanabilir. Sadece havuç için, sarılı havuçları hava geçirmez bir kaba koyun. Diğer sebzeler sadece havlu veya bez ile buzdolabında bırakılabilir.
  9. Karnabahar ve otları buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın. Karnabahar, bakla, otlar, bamya ve rutabagaların tümü hava geçirmez bir kaba konabilir ve buzdolabında saklanabilir. Bu eşyaların konteyner içindeyken nemli tutulmasına gerek yoktur.
  10. Tatlı biberleri ve taze soğanları buzdolabına koyun. Tatlı biberleri 1-3 günden fazla saklayacaksanız buzdolabınıza koyun. Taze soğan da buzdolabında saklanmalıdır. Her iki sebze de gevşek bırakılabilir, sarılmasına veya bir kaba konmasına gerek yoktur.


Dondurucu Sebzeler Nasıl Saklanır?

  1. Sebzeleri dondurulmuş olarak satın almak yerine satın alın ve dondurun. Ne yazık ki, marketlerde bulunan donmuş meyve ve sebzelerin çoğu plastik torbalarda paketleniyor. Plastik kullanımınızı azaltmak için sebzeleri kendiniz alın ve dondurun. Enginar, marul, turp, filiz ve tatlı patates dışında hemen hemen tüm sebzeleri dondurabilirsiniz.
  2. Kendi sebzelerinizi dondurmanın bir dezavantajı, yalnızca şu anda mevsiminde olan sebzeleri satın alabilmenizdir.
  3. Dondurulacak sebzeleri ararken, genç ve yumuşak olanları arayın.
  4. Tüm sebzelerinizi dondurmaya hazırlamadan önce yıkayın. Uzun süreli saklama için hazırlamaya başlamadan önce tüm sebzelerin tamamen yıkandığından ve kurutulduğundan emin olun. Brokoli, brüksel lahanası ve karnabaharı 1 tatlı kaşığı tuzla dolu bir kasede 15 dakika boyunca içinde saklanabilecek böcekleri uzaklaştırmak için bekletin.
  5. Dondurmadan önce sebzeleri gerektiği gibi kesin. Sebzelerin uçlarını çıkarın veya düzeltin, yeşil üstleri çıkarın, yenmeyen sapları veya yaprakları çıkarın, kabukları çıkarın ve dış kabukları çıkarın. Ayrıca sebzelerinizi daha küçük parçalara ayırın.
  6. Sebzelerinizi haşlamak için kaynar suya batırın. Büyük bir tencerede suyu ocakta kaynatın. Sebzelerinizi kaynayan suya atın ve tahta kaşıkla karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve sebzelerin gereken süre kadar pişmesine izin verin.
  7. Sebzeleri haşladıktan sonra buz banyosuna koyun. Sebzeleri kaynar sudan çıkarmak için tahta veya oluklu bir kaşık kullanın ve büyük bir buzlu su kabına koyun. Buzlu su, sebzelerin pişmesini anında durduracaktır.
  8. Sebzeleri süzerek alın ve cam kavanozlara ya da tekrar kullanılabilir kilitli poşetlere koyarak saklayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Taze makarna nasıl saklanır?
  2. Şeftali nasıl saklanır?
  3. Kek nasıl dondurulur?
  4. Brownie nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo