Şaşlık Nedir, Nasıl Pişirilir?

Şaşlık hayvanın hangi bölgesinden elde edilir? Şaşlık nasıl pişirilir? İşte, dünya mutfağında çok sevilen şaşlığın pişirilmesi hakkında merak edilenler:
Şaşlık Nedir, Nasıl Pişirilir?
14 Mart 2024, 13:42

Şaşlık, Türk mutfağının en popüler kebap türlerinden biri olan kuzu şiş ile benzer bir yemektir. Etlerin uzun bir şişe geçirilip ızgara ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, Türk mutfağının yanı sıra Rusya, Moğolistan, Türkmenistan ve Gürcistan'da da çok sevilir. Hazırlama teknikleri farklı olsa da, hemen hemen diğer ülkelerde de aynı isimle bilinir. Şaşlık yapımında en çok kuzu eti kullanılsa da, koyun, dana, tavuk eti gibi farklı çeşitleri de mevcuttur.

şaşlık

Şaşlık Hayvanın Neresinden Elde Edilir?

Şaşlık, aslında etin herhangi bir bölümü değildir. Şişe takılarak pişirildiği için ''şişlik'' kelimesinden türediği düşünülüyor. Ancak en çok kuzu kuşbaşından yapılır. Kuzu etinin farklı bölümleri, özellikle sırt ve döş kısmı, şaşlık yapımında kullanılabilir. Eğer koyun eti ile yapılacaksa sadece but kısmı kullanılır. Dana şaşlık yapılacağı zaman ise, sığır bonfilesi kuşbaşı şeklinde doğranarak şaşlık yapımında kullanılır. 

Şaşlık yemeğini kuzu şişten ayıran en önemli özellik, marinasyon işlemidir. Kuzu kuşbaşı etleri, uzun süre sirkede dinlendirilir. Bu sayede yumuşaklık kazanır ve sonrasında pişirilir. 

kuzu şaşlık

Şaşlık Nasıl Pişirilir?

  1. Şaşlık yapımı için etler kuşbaşı şeklinde doğranır veya doğrudan kuşbaşı et alınır.
  2. Kuşbaşı etler, sirke ve baharatlı marine sosunda en az 2 saat dinlendirilir. 
  3. Dinlendirme işleminden sonra kuşbaşı etler şişlere takılır. Aralara kuyruk yağı veya soğan takılabilir. 
  4. Şişe geçirilen etler, ızgara ateşinde döndürülerek pişirilir. Şaşlık meşe kömürü, odun ateşi veya mangalda pişirilmelidir. Aksi takdirde istenen lezzet elde edilemeyebilir. 

Şaşlık dana etinden yapılacaksa, krema, soya sosu, zeytinyağı, kekik ve karabiber ile marine edilir. Eğer kuzu etinden yapılacaksa, sirke, kekik, biberiye, zeytinyağı ve tuz karışımından marine sosu hazırlanır. Daha detaylı tarif için;

  1. Kuzu şaşlık tarifi
  2. Dana şaşlık tarifi

Tavuk şaşlık ise, hem ekonomik, hem de en pratik olan çeşididir. Tavuk şaşlık yapmak için, tavuk butları kullanılır. Butlar kuşbaşı şeklinde doğranır. Eti yumuşatmak için 1 saat sütte bekletmek yeterlidir. Ardından süzülür ve tavuk kuşbaşı, şişlere geçirilir. İsteğe göre aralara arpacık soğan veya domates takılabilir. Izgara veya fırında pişirilen tavuk şaşlık, lavaş eşliğinde servis edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk taşlık nasıl pişirilir?
  2. Ciğer nasıl pişirilir?
  3. Pirzola nasıl pişirilir?
  4. Kuzu eti nasıl pişirilir?
  5. Böbrek nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo