Bir uzman yorumu: Sahurda menemen yenir mi?

Ramazan ayında doğru ve sağlıklı beslenmek önemli. Sahur sofralarında en sevilen lezzetler arasında menemen de var. Peki, sahurda menemen yenir mi? İşte bir uzman görüşü...
Bir uzman yorumu: Sahurda menemen yenir mi?
01 Nisan 2024, 11:06

Ramazan ayında sahurda menü seçimi hem sağlığımızı hem de oruçluyken vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerini yakından etkiliyor. Ramazanda oruç tutuğumuz için bazen sahur ve iftarlarda sevdiğimiz yiyecekleri yiyoruz ancak bunların doğru tercih mi yanlış mı olduğunu merak ediyoruz. Sevilen lezzetlerden birisi de menemen. Peki sahurda menemen yenir mi? Sahurda yenilecek menemen nasıl pişirilmelidir? İstanbul Cerrahi Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü’nden diyetisyen Sena Nazli bu soruyu yanıtlıyor.

Nazli, "Sahurun ve kahvaltının da başrolü her zaman yumurtadır. Yumurtayı her gün aynı biçimlerde yemek sıkıcı olabilir. Hele hele oruç tutulan Ramazan ayında yumurtayla yapılabilecek birçok tarif vardır ve bunların arasında çok sevilen menemen çoğu kişinin favori yiyeceklerinden biridir diyebiliriz" diyor.

menemen

Sahurda Menemen Yenir Mi?

Peki, sahurda menemen yenir mi? Nazli'nin yorumu şöyle:

  1. Menemen, yumurta içerdiği için uzun süre tok tutar. Yalnızca yapımı esnasında kızartma yöntemi kullanıldığından sahurda çok fazla tercih edilmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.
  2. Eğer menemeni çok canımız istiyorsa içindeki domates, biber gibi sebzeleri çok fazla kızartmadan yeteri kadar pişirip mümkünse soğan tercih etmemeliyiz.
  3. Sahurda tüketilecek menemen çok fazla kızartılırsa bir de soğanlı olursa oruçluyken gün boyu susuzluğa sebep olacaktır. --Sağlıklı beslenme için yenilen yiyecekler kadar pişirme yöntemleri de önemlidir. En sağlıklı pişirme yöntemleri haşlama, fırınlama, buğulama ve güveçte pişirmedir. Bu yöntemler ile pişirilen besinlerin besin değeri kaybı en azdır.
  4. Sağlıksız pişirme yöntemleri arasında ise kızartma başta gelmektedir. Kızartma işlemi esnasında kanserojen maddeler oluşur ve vücutta biriken kanserojen maddeler zamanla kansere yol açabilir. Bu yüzden arada bir tercih edilebilmekle beraber menemen çok sık tüketilmemesi gereken bir yiyecektir.

soğansız menemen

Sahurda Soğansız Menemen Tarifi

Malzemeler;

  1. 2  adet orta boy domates (200-300 gram)
  2. 2 adet yumurta
  3. 2 adet yeşil biber (acı tatlı tercihe göre)
  4. 1 yemek kaşığı tereyağı tercihe göre yarım çay bardağı sıvı yağ (dilenirse yarı oranda her ikisi de kullanılabilir)
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 çay kaşığı pul biber
  7. 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Domatesleri kabuklarını soyup olabildiğince küçük şekilde (nohut büyüklüğü) doğrayalım. Aynı şekilde biberleri de küçük küçük doğrayalım. Isıttığımız tavaya yağımızı koyalım. Yağ ısınınca pul biberi atıp birkaç kez karıştırdıktan sonra doğranmış yeşil biberleri ekleyelim. Bir iki dakika tavada çevirelim. Doğradığımız domatesleri tavaya ekleyelim. Yumuşayana kadar karıştıralım. Domatesler 3-4 dakika kısık ateşte yumuşadıktan sonra tuzumuzu atalım. Yumurtaları bir kasede çırpıp tavaya ekleyebiliriz. Birkaç dakika kısık ateşte arada karıştırdıktan sonra soğansız menemenimiz servise hazır. Göz şeklinde sevenler yumurtaları tavaya kırıp bir iki dakika pişmeye bırakabilir. Afiyet olsun…

Menemen tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Sahur tarifleri
  2. Pratik sahur tarifleri
  3. Sahur için yumurtalı tarifler
  4. Doyurucu sahur yemekleri
  5. Diyet sahur tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo