Evde yapılan pidelerin yumuşak, kabarık ve pamuk gibi olması herkesin hayalidir. Ancak bu lezzete ulaşmak için hamurun doğru hazırlanması, mayanın iyi çalışması ve pişirme aşamasında birkaç önemli detaya dikkat edilmesi gerekir. Pidelerin yumuşak olması; hamurun kıvamından fırın ısısına, nem kontrolünden dinlendirme sürelerine kadar pek çok küçük dokunuşla mümkündür. Doğru yöntemleri uyguladığınızda, ev fırınında bile taş fırın kalitesinde, uzun süre tazeliğini koruyan şahane pideler hazırlayabilirsiniz.
Pide hamurunun püf noktaları, kıymalı pidenin püf noktaları ve ev yapımı pide tariflerine göz atın.
Yumuşak pide için hamur da hafif ele yapışan, yumuşak bir yapıda olmalıdır. Çok fazla un eklemek pideyi sertleştirir. Hamur mutlaka ılık ortamda en az 40–60 dakika mayalanmalı. Yetersiz mayalanma sert ve ince bir pideye neden olur.
Hamura az miktarda sıvı yağ veya zeytinyağı eklemek iç dokuyu daha pamuk gibi yapar. Ayrıca hamuru açarken un yerine yağ kullanmak yumuşaklığı artırır.
Şekil verildikten sonra bile 10–15 dakika ikinci kez dinlendirmek pideyi daha kabarık ve yumuşak yapar.
Hamura çok az miktarda şeker veya su yerine bir miktar süt eklemek daha yumuşak ve hafif tatlımsı bir doku sağlar.
250°C civarı yüksek ısı, pidenin hızlı pişmesini sağlar. Uzun sürede, düşük ısıda pişen pideler sertleşir. Pide piştikten sonra üzerine hafifçe su serpip temiz bir bezle örtmek yumuşak kalmasını sağlar.