Ana malzemesi ince dilimlenmiş patates olan patates graten, üzerine süt veya krema ve peynir eklenerek fırında pişirilen bir yemektir. Fransız mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, patates dilimlerinin beşamel sos ve rendelenmiş peynir ile buluşturulmasıyla hazırlanır. Fırına verildiğinde patatesler önce yumuşar, ardından sosla bütünleşir ve üzeri kızararak altın rengi bir kabuk oluşturur. Patates graten, genellikle ana yemeklerin yanında sunulur.
''Patates graten nerenin yemeği?, kabak graten püf noktaları ve graten pişirme ipuçlarına'' göz atmayı unutmayın.
Patates graten yapımında nişastası yüksek olan sarı patatesler kullanılmalıdır. Bu patatesler, kremanın bağlanmasını kolaylaştırırken, pişirme esnasında patateslerin dağılmasını da önler. Graten yapmak için, patateslerin 2-3 mm kalınlığında olmasına ve incecik dilimlenmesine dikkat edilmelidir. Bunun içine bıçak yerine mandolin doğrayıcı kullanabilirsiniz.
Patates graten yapımında kullanılacak patatesler sudan geçirilmez. Çünkü su, patateslerin nişastasını akıtır ve yemeğin bağlanmasını zorlaştırır. Klasik patates graten tarifinde krema veya krema-süt karışımı kullanılır. Ancak daha yoğun kıvam elde etmek için, bu karışıma rendelenmiş peynir ekleyebilirsiniz.
Patates graten yapmak için, dilimlenen patatesler tek kat serilir ve üzerine az miktarda sos ile peynir eklenir. Ardından bir kat daha yapılır. En üst kısma krema ve peynir eklenir. Patates gratenin en üst kısmı için kaşar peyniri, parmesan peyniri veya cheddar gibi eriyen ve kızaran peynirler tercih edilmelidir.
Patates graten, önce 160 derecede pişirilir. Bu sayede üzeri kızarmadan patateslerin yumuşaması sağlanır. Pişirme işleminin son 10-15 dakikasında ise fırının derecesi 180 dereceye getirilir. Bu sayede üstünün kızarması sağlanır. Patates graten fırından çıktıktan sonra hemen kesilmemelidir. 10-15 dakika bekledikten sonra dilimleyebilirsiniz. Bu sayede dağılmadan servis edebilirsiniz.