Neden Taze Fesleğeni Yemeğe Çok Erken Eklememelisiniz?

Her yemeğe özel bir dokunuş sağlayan fesleğen ister taze ister kuru olarak kullanılabilir. Her iki versiyonu ile tariflerde kullanabileceğiniz fesleğen taze olarak kullanılacaksa yemeğe son anda eklenmelidir. Peki neden taze fesleğeni yemeğe çok erken eklememelisiniz?
Neden Taze Fesleğeni Yemeğe Çok Erken Eklememelisiniz?
02 Ağustos 2023, 16:28

İtalya'dan gelen ve artık dünyanın dört bir yanındaki yemek tariflerinde benimsenen fesleğen, hazırladığınız her yemeğe tazelik ve meyan kökü benzeri bir tatlılık katan sevilen bir bitkidir. Ancak fesleğenle yemek yapmak ister kuru ister taze olsun hassas bir dokunuş gerektirir.

Tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi taze fesleğen büyüsünün tadını tam olarak çıkarmak için, pişirme işleminde mümkün olduğu kadar geç eklemek önemlidir. Taze fesleğeni çok uzun süre ısıtmak solmasına ve yapraklardaki değerli esansiyel yağların buharlaşmasına neden olur. Fesleğene harika aromasını ve tatlı tadını veren şey bu uçucu yağlar ve onlar gittikten sonra bitki gücünün çoğunu kaybeder.

En iyi sonuçları elde etmek için çorba, güveç, sos ve sote gibi yemekleri hazırlarken pişirmenin son aşamalarına gelene kadar bekleyin ve ardından birkaç koparılmış yaprak veya kıyılmış fesleğen ekleyin. Pizza ve makarnaya gelince, taze fesleğen çekici bir garnitür olur.

Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kuru Fesleğenin Kullanımı Nasıldır?

Taze muadilinden farklı olarak, kurutulmuş fesleğen tamamen farklı bir dizi kural izler. Pişirme işlemine geç eklemek yerine, kuru fesleğeni erkenden eklemeniz gerekir. Kurutma, yapraklardaki nemi gidererek, uçucu yağlarını su olmadan etkili bir şekilde salmalarını zorlaştırır. Kurutulmuş fesleğenden en iyi şekilde yararlanmak için, aromasının ve lezzetinin çiçek açmasına izin vererek, yeniden ıslanması için yeterli süreye izin vermelisiniz.

En iyi sonuçlar için, pişirmeyi bitirmeden en az 20 dakika önce yemeğinize kuru fesleğen eklemeniz önerilir. Bu, yapraklara diğer bileşenlerden gelen suları ve nemi emmesi için yeterli zaman vererek genel lezzet profilini geliştirir.

Bununla birlikte, ızgara tarifler gibi çok fazla doğrudan ısı içeren tariflerde kurutulmuş fesleğen kullanırken dikkatli olun, çünkü yapraklar yanabilir ve hoş olmayan bir tat geliştirebilir. Bu tür tarifler için taze fesleğen yapraklarını tercih etmek en iyisidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Fesleğen nasıl dondurulur?
  2. Fesleğen hangi yemeklerde kullanılır?
  3. Fesleğeln nasıl kurutulur?
  4. Fesleğenin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo