Mayalı Poğaça Neden Sert Olur?

Mayalı poğaçalar, mutfağın en sevilen klasiklerinden biridir. Puf puf kabarmış, yumuşacık bir poğaçayı eline almak kadar keyifli bir şey yoktur. Ancak bazen ne kadar özenilirse özenilsin, poğaçalar sert ve kuru olabilir. Peki; mayalı poğaça neden sert olur? İşte yanıtı.
Mayalı Poğaça Neden Sert Olur?
14 Mayıs 2025, 15:46

Mayalı poğaçanın sert olmasının arkasında genellikle birkaç temel hata yatar. Hamurun yeterince mayalanmaması, fırın ısısının çok yüksek olması, yağ oranının düşük olması gibi pek çok sebep bulunur. Peki; mayalı poğaça neden sert olur?

mayalı poğaça

Hamurun Yeterince Mayalanmaması

Hamur yeterince dinlendirilmeden pişirilirse kabarmaz ve sert olur. Mayalanma süresi boyunca hamurun hacmi en az iki katına çıkmalı.

Unun Fazla Kullanılması

Hamura fazla un eklenirse sertleşir. Hamur ele biraz yapışsa bile yumuşak kalmalı; un azar azar eklenmeli.

Fırının Çok Sıcak Olması

Poğaçalar çok yüksek ısıda hızlıca pişerse dışı sertleşir, içi çiğ kalabilir. Genellikle 180-190°C ideal sıcaklıktır.

mayalı poğaça

Yağ Oranının Düşük Olması

Hamurda yeterince sıvı yağ veya tereyağı kullanılmazsa poğaçalar kuru ve sert olur. Yağ, poğaçaya yumuşaklık ve kıvam verir.

Soğuduktan Sonra Uygun Şekilde Saklanmaması

Poğaçalar piştikten sonra açıkta bırakılırsa kurur. Ilındıktan sonra hava almayan bir kapta veya temiz bir bezle örtülü şekilde saklanmalı.

Şunlara da göz atın:

  1. Mayalı Poğaça Fanlı Mı Pişer Fansız Mı?
  2. Mayalı Poğaçanın Bayatlamaması İçin Ne Yapmalı?
  3. Mayalı Poğaça Neden Kabarmaz?
  4. Mayalı Hamurun Püf Noktaları Nelerdir?
  5. Ekşi Mayalı Ekmek Glüten İçerir Mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo