Mantarı Lezzetlendirmenin 8 Yolu

Mantarlar, en sevdiğimiz tariflerden bazılarına kusursuz umami ve iştah açıcı notalar ekleyen eşsiz bir tada sahiptir. Peki nasıl lezzetlendirilir? Sizler için mantar nasıl lezzetlendirilir anlattık. İşte, mantarı lezzetlendirmenin 8 yolu:
Mantarı Lezzetlendirmenin 8 Yolu
13 Ocak 2023, 13:59

Mantarlar, en sevdiğimiz tariflerden bazılarına kusursuz umami ve iştah açıcı notalar ekleyen eşsiz bir tada sahiptir. Tuz ve biber gibi basit çeşnilerle iyi çalışırlar ancak sarımsak, tereyağı ve taze otlar gibi malzemeleri eklediğinizde yepyeni bir boyut kazanabilirler. Temel pişirme teknikleri, lezzetli malzemeler ve birkaç ipucu ve püf noktası, çok fazla yaygara veya stres olmadan mantarlara daha fazla lezzet katmaya yardımcı olabilir.

Bu leziz lokmalar birçok tarife nefis bir tat ve doku katarken, en iyi sonuçları elde etmek için onları doğru şekilde hazırlamalısınız. Her mantar çeşidinin kendi kuralları vardır; bazıları kızartıldığında daha iyi olurken, diğerleri bol miktarda tereyağı ve sarımsakla sote etmek için mükemmeldir. Bu küçük mantarlar kendi başlarına lezzetli olsalar da, daha zengin ve daha yoğun tatlar geliştirmenin bazı kolay ve kanıtlanmış yolları vardır.

mantar

Yüksek Isı Kullanın

Mantarları sıcak bir tavada kızartmak çıtır kenarlar ve zengin bir tat verir. Yumuşak, sümüksü bir ağız hissi yerine, yumuşak ama aynı zamanda karamelize mükemmel bir ısırık elde edersiniz. Yiyecekleri yakmak bir Maillard reaksiyonu yaratır. Bu, et, sebze ve hatta kahve çekirdekleri gibi yiyeceklerde sıklıkla gördüğümüz kimyasal bir reaksiyondur. Maillard reaksiyonu, temel olarak, pişirme işlemi nedeniyle tamamen yeni bir tat veya doku ile sonuçlanan, yiyecekler kızardığında meydana gelen şeydir.

Bu mantarları yaktığınızda olan tam olarak budur. Kavurma işlemi ve Maillard reaksiyonu sonuçları, günlük mantarları, çiğ yerseniz asla bulamayacağınız dünyevi bir öze sahip, çıtır kenarları olan karamelize küçük lezzetlere dönüştürür. Mükemmel bir kızartmanın anahtarı, sıcak bir tavada minimum nem ilavesi olmadan pişirmek ve pişerken yiyeceği rahatsız etmeden bırakmaktır. Ne kadar az hareket ettirirseniz, o mükemmel şekilde kızartılmış, keskin kenarları yaratma şansınız o kadar artar.

İstiridye mantarları, kızartma yöntemiyle inanılmaz derecede iyi çalışır, ancak bu pişirme sürecinden herhangi bir çeşit fayda sağlayacaktır. Onları sıcak tavaya yerleştirin ve kenarları çıtır çıtır olana ve dış kısımda lezzetli dokuya sahip kahverengileşmiş noktalar görene kadar beş ila sekiz dakika boyunca el değmeden bırakın.

Fırında Kızartarak Derin Bir Lezzet Elde Edin

Kızartmaya benzer şekilde fırında kızartma, mantarların derin zenginliğini ve etli lezzetini ortaya çıkaran kuru bir ısı sağlar. Bir fırında kızartma, kızartılmış bir dış tabaka oluşturmak için yiyeceği çevreleyen yüksek ısı kullanır. Shiitake ve cremini mantarları etlidir ve kavrulduğunda harika bir tada sahiptir. Sıcak bir fırında güzelce tutulurlar ve bu pişirme yöntemi için favorilerimizden ikisidir.

Mükemmel mantarları kızartmak için, aynı boyutta olacak şekilde keserek veya yırtarak eşit şekilde pişeceklerinden emin olun. Onları biraz zeytinyağı ve baharat veya otlar ile bir kaseye atın. Onları fırın tepsisine yerleştirin ve 200°'lik fırında 35 dakika, kenarları hafif gevrek olana kadar altın rengi kahverengi olana kadar kızartın.

ızgarada mantar

Lezzeti Izgarada Yoğunlaştırın

Mantarları ızgara yapmak, büyük bir lezzet elde etmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Kızartma ve kavurma gibi, karamelize tuzlu lezzeti, onlara küçük bir kömür parçasıyla derinleştirilmiş altın bir dış görünüm vererek ortaya çıkarırsınız. Kızartmanın aksine, ızgara ızgaraları her şeyi kuru ve sıcak tuttuğundan, kendi sularında pişmeleri konusunda endişelenmenize gerek yok. Portobellolar boyutları, etli yapıları ve lezzetleri nedeniyle ızgara yapmak için mükemmel adaylardır. Beyaz düğme, cremini ve kral istiridye mantarları da bu pişirme yöntemi için çok uygundur. Daha küçük çeşitleri ızgara yapıyorsanız ve ızgara ızgaraları konusunda endişeleniyorsanız, bunları kebap gibi pişirmek için metal şiş kullanmayı deneyin veya bol drenajlı bir sebze ızgara tavasına yatırım yapın.

Lezzeti yoğunlaştırmanın beklenmedik bir yolu için, mantarları ızgaraya koymadan önce marine etmeyi veya buharda pişirmeyi deneyin. Marine ederek veya buharda pişirerek tüm bu sıvıyı emmelerine izin vermek mantıksız görünebilir, ancak bu ızgaranın güzelliğidir.

Mükemmel Doku Ve Lezzet İçin Buğulama

Kızartma, pişirme sürecini başlatmak için sıcak bir sote ile başlar ve ardından kaynatmak ve pişirmeyi bitirmek için lezzetli bir sıvı içinde sıcak bir banyo ile sona erer. Mantarlar, oldukları kadar emici olduklarından, buğulama sırasında sıvıdan eklenen lezzetin bir tonunu alırlar.

Bu lezzetli ısırıkları mükemmel şekilde kızartmak için, büyük bir tavaya biraz yağ ve tavaya arpacık, soğan veya taze otlar gibi birkaç lezzetli çeşni ekleyerek başlayacaksınız. Mantarları ekleyin ve dış kısımlar kahverengileşene ve sıvının çoğu pişene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Isıyı orta-düşük bir ayara düşürün ve buğulama sıvınızı ekleyin ve sıvı yaklaşık yarıya inene kadar pişirin.

yağda mantar

Zenginlik İçin Tereyağı Ve Sıvı Yağda Pişirin

Tereyağı her şeyi daha iyi hale getirir, ancak bazı durumlarda bir yemeğin gerçek bir lüksünü ortaya çıkarır. Mantarlar için durum böyledir. Eritilmiş tereyağlı bir tavada sotelemelerine izin vererek umami tatlarını ortaya çıkarın.

Kuzugöbeği, tereyağında kızarana kadar sotelenmiş mutlak bir zevktir. Nadir ve daha pahalı bir mantar olan kuzugöbeği, daha yüksek fiyat etiketinin nedeni olan çiftlik yerine vahşi doğada bulunur. Çok incelikli olduklarından, onları bir tavada sağlıklı bir parça tereyağı ve biraz sarımsakla sotelemek, kuzugöbeğinin dünyevi ve cevizli lezzetini derinleştirir.

Tuz Miktarını Ayarlayın

Tuz, başka hiçbir şeye benzemeyen bir lezzet güçlendiricidir; tatlı, tuzlu, keskin ve aradaki her şeyin lezzetini arttırır. Bu yenilebilir mantarlar bir istisna değildir. Tuz eklemek, doğal olarak cevizli ve tatlı tatlarını ortaya çıkarır. Anahtar, onları doğru zamanda tuzlamaktır.

Çok erken tuzlamak, kaçınmak isteyeceğiniz sert, çiğnenebilir bir dokuya neden olabilir. Ayrıca pişirme işlemi sırasında daha fazla sıvının salınmasına neden olabilir ve bu da altın rengi bir dış yüzey elde etmeyi zorlaştırabilir.

taze otlu mantar

Taze Otlar ile Lezzetlendirin

Otlarla yemek pişirmek, bir yemeği zenginleştirmenin kolay bir yoludur. Bitkinin türüne bağlı olarak mantarların tatlılığını, zenginliğini veya genel lezzetini artırabilirsiniz. Çok yönlü olduklarından, hem ince hem de sağlam oldukça geniş çeşitlilikteki bitkilerle iyi çalışırlar, ancak bazı kombinasyonlar diğerlerinden daha fazla öne çıkar.

İnce veya hafif otlar, lezzetleriyle iyi oynayan mantarlara tazelik katar. Tarhun, bir mantarın hafif tatlılığını ortaya çıkaran, ustaca tatlı ve anasona benzer bir bitkidir. Mantar ve tarhun içeren kremalı sos, balık veya tavuk için zengin ve lezzetli bir eşlikçi olacaktır.

Kekik, iştah açıcı lezzeti artırır ve otlu mantar yemeklerinde en uygun seçimdir. Yukarıda listelenen bitkiler gibi taze, parlak notalar eklemek yerine umami lezzetini derinleştiren ve yoğunlaştıran sağlam bir bitkidir. Biberiye ve adaçayı gibi diğer güçlü otlar da mantarlarla güzel bir şekilde eşleşir ve onların dünyevi niteliklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olur.

Mantarları Sarımsakla Eşleştirin

Sarımsak ve mantar cennette yapılan bir eşleşmedir. Mantarların zenginliği ile birlikte pişmiş sarımsağın cevizli tatları, tatlı bir kombinasyon oluşturur. Mantarların tamamen pişmesi birkaç dakika sürebileceğinden, hangi yöntemi seçerseniz seçin, pişirme işlemine başlamak ve sonunda sarımsağı eklemek iyi bir fikirdir. Pişirme işleminin son 30 saniyesinde eklemenizi öneririz. Bu, aşırı acı bir tada sahip yemeği mahvedebilecek olan sarımsağın yanma riskini azaltır. Sarımsak tavanızda güzel kokulu hale geldiğinde, onu ocaktan almak iyi bir fikirdir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantarlı tarifler
  2. Mantar hangi mevsimde yetişir?
  3. Taze mantar nasıl saklanır?
  4. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  5. Mantarın kötüye gittiği nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo