Kuvertür Çikolata Nasıl Kullanılır?

Kuvertür çikolata nedir, nasıl eritilir? Kuvertür çikolatanın diğer çikolatalardan farkı nedir? Kuvertür çikolata nasıl kullanılır? İşte, kuvertür çikolata hakkında merak edilenler:
Kuvertür Çikolata Nasıl Kullanılır?
18 Ocak 2024, 15:43

Kuvertür çikolata, yüksek oranda kakao yağı içeren, yüksek kaliteli bir çikolata çeşididir. Çikolata, Latin Amerika kökenlidir ve farklı kültürlerle etkileşime girerek farklı çeşitlere ayrılmıştır. Kuvertür, Fransızca'da ''örtmek'' anlamına gelir. Çikolatanın evriminin ardından geliştirilen kuvertür çikolata, pastaların üzerine döküldüğünde pürüzsüz ve parlak bir yüzey oluşturur. Çoğunlukla pastacılıkta ve profesyonel mutfaklarda kullanılan bu çikolata, özellikle kaplama ve süsleme alanında tercih edilir. Benmari usulü eritildiğinde mükemmel bir akıcılığa sahiptir. 

Kuvertür çikolata yüksek kakao içerdiği için, yapımında daha az şeker ve süt kullanılır. Bu da çikolatanın gerçek lezzetini denemenizi sağlar. Sıradan tablet çikolatalar, kuvertür çikolatanın sahip olduğu özelliklerin birçoğunu taşımaz. Kuvertür çikolata daha çok pastacılıkta esneklik sağlamak için formüle edilmiştir. Bu yüzden pastacı çikolatası ismiyle de bilinir.

kuvertür çikolata

Kuvertür çikolatanın kendine has kullanım şekilleri vardır.

  1. Eritme: Bu yöntemde kuvertür çikolata benmari usulü eritilir ve birçok farklı tarifte kullanılır. 
  2. Sıcaklık: Kuvertür çikolata kullanılırken, eritme esnasında sıcaklık kontrolü yapılması gerekir. Eğer çok fazla ısınırsa, bu çikolatanın yapısı bozulur. İdeal erime sıcaklığı 45-50 derece aralığındadır.
  3. Temperleme: Kuvertür çikolata eritildikten sonra, temperleme işleminden geçer. Bu yöntem ile parlak ve pürüzsüz bir yapıya gelen çikolata, tariflerde kullanılmaya başlanır. 

benmari usulü eritilmiş çikolata

Kuvertür Çikolata Nasıl Eritilir?

Kuvertür çikolatayı eritmek için, ocağa içi su dolu bir kap yerleştirilir. Su dolu kabın üzerine daha küçük bir kap konulur. Ancak küçük kaba kesinlikle su değmemelidir. Kuvertür çikolata, üstteki kabın içerisine konur. Su kaynamaya başladıkça, kuvertür çikolata ağır ağır erir. Bu aşamada silikon spatula yardımıyla çikolata karıştırılır. Çikolata tamamen eriyince ocaktan alınır. Bu aşamada da içine su gelmemesine dikkat edilmelidir. Eriyen çikolata, spatula ile temperlenir ve kullanıma hazır hale gelir. 

  1. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir.
  2. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir.
  3. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
  4. Bu aşamada silikon bir spatula yardımıyla erimeye başlayan çikolatanızı ara sıra karıştırabilirsiniz.
  5. Çikolata tamamen eridikten sonra ocaktan alınır. Erimiş kuvertür çikolata son derece hassastır.
  6. İçine en ufak bir su tanesi bile damlamaması gerekir. Su, çikolatanın yapısını değiştirir.
  7. Benmari usulü erittiğiniz nefis çikolatayı birçok lezzetli tatlı hazırlarken kullanabilirsiniz.

kuvertür çikolata

Kuvertür Çikolata Nasıl Kullanılır?

  1. Ganaj: Kuvertür çikolata en yaygın ganaj yapımında kullanılır. Çikolata eritildikten sonra krema ile karıştırılır, pasta ve keklerde kullanılır. 
  2. Kaplama: Kuvertür çikolata, pastaların, trüflerin, kurabiyelerin üzerine kaplama yapmak amacıyla kullanılabilir. Parlak ve pürüzsüz yapısıyla, tatlılara estetik dokunuş katar.
  3. Pralin: Kuvertür çikolata, pralin ve bonbon yapımında da kullanılır.
  4. Sufle ve mousse: Kuvertür çikolata, kremamsı yapısıyla sufle ve mousse yapımında tercih edilebilir.
  5. Çikolata tabağı ve süsleme: Kuvertür çikolata, çikolata tabağı yapımında ve süsleme alanında da kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çikolatalı tatlı tarifleri
  2. Çikolata nasıl eritilir?
  3. Çikolata nasıl temperlenir?
  4. Bitter çikolata nedir?
  5. Beyaz çikolata neyden yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo