Kurban Etinden Kalan Kemikler Nasıl Değerlendirilmeli?

Kurban eti en iyi nasıl saklanır? Kurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? İşte, kurban etini doğru saklama ve kemikleri değerlendirme yöntemleri:
Kurban Etinden Kalan Kemikler Nasıl Değerlendirilmeli?
24 Haziran 2024, 10:05

Müslümanların sabırsızlıkla beklediği bayram sonunda geldi. İyi niyetlerle ve dualarla yapılan ibadetin ardından iş, etleri en iyi şekilde kullanmaya geldi. Peki etleri en iyi nasıl saklamalı, artan kemiklerle neler yapmalı? İşte tüm sorularınızın cevapları...

Etleri Ayırırken Sınıflandırın!

Hayvanın en hareketli kısımları olan butlar ile hiç hareket etmeyen sırt kısmı kolajen bakımından farklıdır. Kas ne kadar çok hareket ediyorsa o kadar sert olur. İşte bu nedenle but etleri uzun pişirme teknikleri olan güveç, haşlama, kavurma, tandır, konfit gibi yöntemlerle daha iyi pişer ve lezzetli olur. But etlerinde de ön kollar arka but etine göre daha liflidir.

kurban eti kemikleri

Kurbandan Kalan Kemikler Nasıl Değerlendirilir?

  1. Etlerden ayrılan kemiklerin genel olarak atık olduğu düşünülür. Oysa kemiğin içinde bulunan ilik çok değerlidir. Bu yüzden kısık ateşte uzun süre kaynatılarak kemik suyu elde edilir. Kemik suyunu ılındıktan sonra süzerek porsiyonluk kaplara, kağıt bardaklara veya buz küpü şeklindeki poşetlere paylaştırarak dondurabilirsiniz. Daha sonra çorba, yemek ve pilavlarda kullanabilirsiniz.
  2. Kemiği kaynatırken, damak tadınıza göre çeşitli baharatlar, aromatik otlar ve sebzeler ekleyerek pişirebilirsiniz.
  3. Kemiği dilimlenmiş şekilde kestirerek fırında uzun süre pişirip, içindeki iliği sade olarak ekmeğe sürerek yiyebilirsiniz. Kuru fasulye, nohut yemekleri, keşkek gibi bakliyat yemeklerinde yemeği lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Amasya, Tokat ve çevresinde yaprak sarmalarının en altına kemik dizilip pişirilir böylece hem yaprak sarmalarının dibinin tutup yanmasını engeller hem de kemiğinin lezzeti sarmalara geçer.

kemik suyu çorbası

  1. Birçok yöresel yemekte kemik suyu kullanılır. Bunlardan bir tanesi Kastamonu’nun ünlü yemeği tiritdir. Tirit yemeğinde kemikler uzun süre kaynatıldıktan sonra Kastamonu’nun susamsız simidi dilimlenerek bu kemik suyuna batırılır ve sarımsaklı yoğurt ile ince kıyılmış et eşliğinde servis edilir.
  2. Kurban eti kemiklerini, bir tencerede haşlayarak kemik suyu çorbası yapımında kullanabilirsiniz. 
  3. Hazırladığınız kemik sularını dondurucuda porsiyonlar halinde saklayabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban eti nasıl kesilir?
  2. Et nasıl parçalanır?
  3. Kurban eti nasıl pişirilir?
  4. Kurban etiyle hangi yemekler yapılır?
  5. Kurban eti buzlukta nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo