ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER COVID 19’A GEÇİT YOK: KORONAVİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

COVID 19’A GEÇİT YOK: KORONAVİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI

Hepimiz öğrendik; Covid 19’la baş etmek için öncelikle maskeli ve mesafeli bir sosyal yaşam ve maksimum hijyen zorunlu. Peki başka ne yapılabilir?” diye sorduğunuzda da bunun yanıtı kesinlikle “güçlü bir bağışıklık sistemi”ne sahip olmak, emin olun!
COVID 19’a geçit yok

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak;  Covid-19 gibi virüslere karşı yanıt vermesi veya en azından aşı bulunana kadar virüsle karşılaşsanız bile vücut direncinizin yüksek kalmasını sağlamak zorundasınız. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalıyız diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabının da  kesinlikle “sağlıklı beslenme” olduğunu bilin.



Kişiselleştirilmiş Tıp Uzmanı Dr. Sibel Özgül


Sağlıklı beslenmenin tanımının kime göre ve neye göre olduğu sorusunu sizler için Kişiselleştirilmiş Tıp Uzmanı Dr.Sibel Özgül’e sorduk.  


  • BESLENME SİSTEMİNİZİ KİŞİSELLEŞTİRİN.

Dünyada  yaygın olarak bilinen kişiselleştirilmiş tıp,  kişiye özgü sağlık yaklaşımlarını moleküler düzeyde izlemek için kullanılırken aynı zamanda kişisel beslenme modeli ile de yakından ilgili. Genetik testlerle belirlenen genetik kimlik kartı nasıl besleneceğinizi de belirliyor ve kişiselleştirilmiş tıp uzmanı Dr.Sibel Özgül’e göre herkesin kişiselleştirilmiş bir beslenme düzeni oluşturması gerekiyor. Bu, ne kadar kalori alacağınızdan, ne tür beslenmeniz gerektiğine kadar geniş bir yelpazede belirlenebiliyor. Birisi için uygun olan bir beslenme modelinin  bir başkası için tehlike yaratabildiğine dikkat çeken Özgül’e göre beslenme modelleri kişiye özel ve  genlerine göre kurgulanmalı. Bağışıklık sistemini güçlendirecek ve herkes için geçerli genel kurallara gelince...


  • İŞLENMİŞ GIDA TÜKETMEYİN!

Herkesin genel olarak yapması gerekenlerden bir tanesi işlenmiş gıda kullanmamak. İşlenmiş gıda, vücutta enflamasyonu artıranak tüm hastalıklara zemin hazırlar. Ne kadar doğal, ne kadar pakete girmemiş ve rafine olmamış ürün kullanırsak o kadar sağlıklı oluruz.  Glisemik endeksi yüksek gıdalardan uzak durmak önemlidir. 


  • SU HAYATTIR!

Günlük yeteri kadar su tüketilmesi bir diğer önemli nokta.  Su hayattır ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. İçtiğiniz suyun kaynağı ve neyin içinde saklandığı çok önemlidir. Su kesinlikle camda saklanmalı ve camdan içilmelidir. 


  • GLUTEN, GLİKOZ VE LAKTOZ'A DİKKAT!

Beslenme düzeni  içinde gluten, glikoz, laktoz barındıran ürünler bulunduğunda vücudunuz bunlara karşı cevap oluşturur bu durum bağışıklık siteminizi olumsuz etkiler, immün sistem organizma ve toksinlere karşı alarma geçip direnç gösterir. Yani beslenme alışkanlıkları bağışıklık sistemi üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilere sahiptir. Yeterli alınmayan protein, karbonhidrat, yağ ve mineral alanındaki eksiklikler de zayıflamış bağışıklığın en büyük nedenidir. 

Yetersiz ve kötü beslenme enfeksiyondan obeziteye, kronik hastalıklardan kansere kadar, pek çok hastalığa zemin hazırlar. İyi beslenme alışkanlıklarının stres yönetiminden uyku durumunu düzeltmeye, vücudun toksinlerle savaşma yeteneğine kadar büyük etkileri vardır.


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

  • En başta kimyasallardan ve pestisitlerden arınmış temiz gıdalarla beslenmeliyiz.
  • Renkli beslenmeliyiz. Soframızda her renkten sebze ve meyvelerin olduğu, kırmızı etin minimal kullanıldığı, beyaz etin ise ağırlıklı yer aldığı Akdeniz tipi beslenmeyi seçmeliyiz.
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için yağ tüketimi de büyük önem taşır. Yağda çözülen vitaminler ancak doğru miktarda tüketim ile vücutta kullanılabilir ve  bu vitaminler vücudun savunma sistemi için büyük önem taşır.
  • Vücudunuza aldığınız yağlar doymuş, yarı doymuş ve doyamamış olarak yağ döngüsü tamamlanmalıdır. Tek tip yağ kullanımı sağlıksız bir yaklaşımdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmede vitamin mineral oranı yüksek gıdaları tercih etmek önemlidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek vitaminlere örnek verecek olursak A, B, C, D, E vitaminleri sayılabilir.
  • Özellikle C vitamini bu dönem için oldukça önem taşıyan anti virüs etkisiyle hastalığa neden olan virüsleri baskılar ve çilek, portakal, greyfurt ve brokoli gibi yeşil sebzelerde bolca bulunur.
  • Demir, çinko ve selenyum; DNA&RNA yapımını artırdığı için günlük beslenmeye mutlaka eklenmelidir.


PİŞİRME TEKNİKLERİNE DİKKAT!

Bazı yiyeceklerin pişirme teknikleri çok önemlidir. İçindeki etken maddeden dolayı pişirmeden yenilmesi gereken gıdalar kadar, nasıl pişirileceğini iyi bilmemiz gereken gıdalar da var. Sağlık için doğru pişirmek, gıdaları mevsiminde tüketmek ve ithal edilmiş meyve ve sebzelerden uzak durmak gereklidir.


ŞEKER ZEHİR ETKİSİNDEDİR…

Vitaminleri, mineralleri dengede almanın yanı sıra, şekerden uzak durmak da çok önemli. Şeker kanser hücrelerini besler; diyabet ve insülin direnci gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. 


GENETİĞİNİZE GÖRE BESLENİN.

Artık biyolojik silahlarla savaşılan salgınlara maruz kaldığımız bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle vücudumuzun virüslere karşı güçlü olabilmesi için bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması gerekiyor. Bağışıklık sistemimizin nasıl kuvvetli olduğunu genetiğimize göre belirleyebiliriz. Bu sonuçlara göre hangi besinleri öncelikli tüketmemiz gerektiği, gluten hassasiyeti, laktoz intoleransı, tuz, kafein ve alkol hassasiyeti, kalp damar sağlığı, şeker ve yağ metabolizması, vitamin emilim ve kullanımı gibi pek çok kişisel özellik tespit edilmeli ve genetik haritamıza göre tüketilmelidir. Bünyenizin ilaçlara verdiği cevaplar gibi besinlere verdiği tepki farklılıklarını anlamlandıran immün sistem, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Unutmayın.

YAZI: NEVİN SARIPINAR


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!