ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER BİTKİ YETİŞTİRME KİVİ HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR?

KİVİ HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR?

Kivi hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Kivi hangi mevsimin meyvesidir? İşte, bağışıklığı güçlendiren kivi çeşitleri ve hasat dönemleri:
Kivi Hangi Mevsimde Yetişir?

Kökeni Çin'e dayanan kivi, bol miktarda C vitamini içeren bir meyvedir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilmiş, 1900'lü yıllarda ise İngiltere, Amerika ve Yeni Zelanda'da yayılmıştır. Sindirime yardımcı olan kivi, sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlı yapımında ve detoks tariflerinde de kullanılabilir. 



Kivi Hangi Bölgede Yetiştirilir?

Kivi ağacı, dünyada en çok Çin'de yetiştirilir. Sırasıyla İtalya, Yeni Zelanda, İran, Şili, Yunanistan ve Türkiye kivi yetiştiriciliği yapan ülkelerin başında gelir. Kivi, ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Yalova ve Ordu, kivi üretiminde ilk sırayı çeken şehirlerimizdir.

Kivi Hangi İklimde Yetişir?

Kivi, kışları ılık, yazları ise sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir. Deniz seviyesinden yüksek ve uygun nem oranına sahip olan iklimler, kivi yetiştiriciliği için uygundur. Ayrıca kivinin yetiştirileceği iklimde don olaylarının olmaması da son derece önemlidir. Aksi takdirde meyveleri büyük zarar görür. 

Kivi Hangi Toprakta Yetişir?

Asmalı bir bitki olan kivi, hafif ve derin topraklarda yetişir. Killi ve taban suyu yüksek olan topraklar da kivi yetiştiriciliği için uygundur. Toprak yapısının 5,5-7 pH'a sahip olması gerekir. Kivi fidanları ekilirken aralarında en az 4 metre boşluk bırakılmalıdır. Bu sayede kivi ağacı daha verimli bir şekilde büyür. 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilmesi uygun olacaktır.

Kivi Hangi Mevsimde Yetişir?

Kivi, sonbahar ve kış meyvesi olarak bilinir. Ekim ayının sonları, Kasım ayının başlarında hasat edilir. Hasat edildikten sonra olgunlaşması için 2 hafta bekletilmesi gerekir. Bu yüzden kivi, Kasım ve Aralık aylarında afiyetle tüketilebilir.



Kivi Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  • Hayward kivisi: Dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan dişi kivi çeşididir. Az tüylü olan bu kivinin aroması oldukça lezzetlidir. Depolamaya uygundur. Ekim sonu, Kasım başı gibi olgunlaşmaya başlar.
  • Burano: Kabukları koyu kahverengidir. Sık tüylüdür. Özellikle Yeni Zelanda'da yetiştirilen bir kivi türüdür.
  • Monty: Ortalama 60-70 gram ağırlığa sahip olan monty kivi, Hayward kivisinden daha önce çiçeklenir ve Ekim ayında hasat edilir. Çok verimlidir.
  • Abbott: En erken çiçeklenen kivi çeşididir. Meyveleri orta büyüklüktedir ve sık tüylüdür. 


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!