ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR, NEYE İYİ GELİR?

KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR, NEYE İYİ GELİR?

Kekiğin faydaları nelerdir, ne işe yarar? Dağ kekiği nasıl tüketilir? Kekik çayı nasıl yapılır? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan kekiğin faydaları ve merak edilenler
Kekik sağlık faydaları nelerdir?

1 porsiyonu 2 yemek kaşığı taze kekik veya 1 çay kaşığı kuru kekik şeklindedir. Ufak dozda A ve C vitamini ile magnezyum ve potasyum içerir. Kekik taze satın alınırsa, buzdolabında bir veya iki hafta kalabilir, kuru kekik ise serin ve karanlık bir yerde saklanmalı ve ideal olarak altı ay içinde kullanılmalıdır.


Kekiğin Faydaları Nelerdir?

  • Zararlı organizmalara karşı dirençlidir, yiyecekleri korumak ve raf ömrünü uzatmak için etkili ve doğal bir yoldur.
  • Solunum sağlığını destekler, bronşit için doğal bir ilaçtır.
  • Normal kan basıncını ve kolesterol düzeylerini destekleyen besin öğeleri içerdiğinden kalp sağlığını geliştirir.
  • Zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olup, ruh halini iyileştirir.
  • Sağlıklı görünen bir cildi teşvik eder.
  • Evde büyütmek için favori bitkidir, doğal bir böcek kovucudur.
  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır, serbest radikalleri oksidatif strese çevirmeden nötralize eder.
  • Ara sıra gelen öksürük ve boğaz ağrılarını yatıştırır.
  • Kekik esansiyel yağları ağzı hedef alan zararlı organizmalara karşı koruma sağlayabilir ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sindirim sisteminde gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur, bağırsak kramplarını hafifletebilir, şişkinliği azaltabilir.
  • Hassas elektrolit dengesini bozmadan, çok fazla sıvının tutulmamasını sağlarken, doğal bir diüretik görevi görür.


Kekiğin Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kekik; yetişkinler, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar için yiyecekleri tatlandırmak için kullanıldığında çoğunlukla güvenlidir.
  • Topikal olarak uygulanan kekik cilt tahrişine neden olabilir ve bazı insanlar kekik tükettikten sonra mide rahatsızlığı bildirmiştir.
  • Asetilkolinesteraz (AChE) inhibitörleri, antikolinerjik ilaçlar, antikoagülan veya antitrombosit ilaçlar, kolinerjik ilaçlar veya östrojenler gibi bazı ilaçlar alan kişiler kekik kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.
  • Bilim insanları, kekiğin hormona duyarlı durumları daha da kötüleştirebileceğini teorileştirmişlerdir. Bu nedenle meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis veya rahim miyomları olan kadınlar kekik kullanımı konusunda dikkatli olmalıdır.
  • Ek olarak, kekik, kanama bozukluğu olan kişiler tarafından yüksek miktarlarda kullanılırsa aşırı kanama veya morarmaya neden olabilir. Ayrıca herhangi bir ameliyattan 2 hafta kadar önce kekikten kaçınmak gerekmektedir.


Kekik Nelerde Kullanılır?

Tavuk, balık, sığır ve kuzu eti, sebzeler (özellikle yeşil fasulye, patlıcan, havuç ve kabak), peynir (özellikle keçi peyniri), makarnalı yemekler, çorbalar, et/tavuk suları, soslar, salata sosları, başlangıç marinasyonları.


Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir miktar suyu demlikte kaynatın. Su kaynadıktan sonra üzerine bir yemek kaşığı kuru kekik ekleyin ve demliğin ağzını kapatın. Demlenmesi için 10-15 dakika bekleyin. Ardından süzerek içebilirsiniz. Hazırladığınız kekik çayı tek kullanımlıktır. Daha sonra aynı çayı tekrar kaynatırsanız, işlevleri azalacaktır. Kekik çayı günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir. Fazlası, olumsuz sonuçlar doğurabilir.


1 Ayda 7 Kilo Verdiren Kekik Suyu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

1 ayda 7 kilo verdirdiği iddia edilen kekik suyunu hazırlamak için geniş tencere içerisine 2 bardak su ekleyin. Küçük tencere içerisine ise 3 tutam kekik koyun. Küçük tencereyi büyük tencerenin içine yerleştirin ve tencerenin kapağını ters bir şekilde koyun. Suyu yaklaşık 1 saat kaynatın. Ardından tüketebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!