ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER MALZEME REHBERİ KARPUZUN KÖTÜ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

KARPUZUN KÖTÜ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Karpuz yaz aylarının favori meyvelerindendir. Peki kötü olduğu ya da bozulduğu nasıl anlaşılır? Sizler için anlattık. İşte, karpuzun kötü olduğu nasıl anlaşılır:
Karpuzun Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Karpuz lezzetli bir yaz meyvesidir, ancak sağlığınızı korumak için karpuzun kötü olup olmadığını bilmek önemlidir. Peki kötü olduğu ya da bozulduğu nasıl anlaşılır? Sizler için anlattık. İşte, karpuzun kötü olduğu nasıl anlaşılır:


Karpuzun Bozulduğuna Dair İşaretlerin Belirlenmesi
  • Karpuzun dış kabuğunu dikkatle inceleyin. Karpuzun dış kısmındaki küf veya koyu renkli lekeler, karpuzun bozulduğunun göstergesi olabilir. 
  • Dışarıda sağlıklı bir renk arayın. Karpuz, tutarlı bir çam yeşili tonuna veya çizgili bir görünüme sahip olmalıdır. Çizgili karpuzlar, değişen limon yeşili ve daha koyu çam renkli çizgilere sahiptir.
  • İçeride koyu pembe veya kırmızı arayın. Bu renkler karpuzun sağlıklı olduğunu gösterir. Karpuzunuz farklı bir renkteyse (örneğin siyah) yemeyin.
  • Kuru karpuz etine dikkat edin. Karpuz artık iyi olmadığında, gevrek eti büzüşmeye başlayacaktır. 
  • Kesmeden önce karpuzu koklayın. Sağlıklı, yenilebilir bir karpuz tatlı ve taze kokmalıdır. Eğer keskin veya ekşi kokuyorsa, bozulmuştur ve atılmalıdır.

Karpuzun Son Kullanma Tarihine Bakmak

  • Son kullanma tarihini kullanın. Marketten satın aldığınız önceden kesilmiş karpuz yiyorsanız, kapta son kullanma tarihi bulunmalıdır. Bu tarih, karpuzun kötüye gitmesine ne kadar süreniz olduğunu bilmenizi sağlar.
  • Beş gün içinde kesilmiş karpuz yiyin. Düzgün bir şekilde saklanmış, dilimlenmiş karpuz üç ila beş gün iyi kalacaktır. 
  • Kesilmemiş karpuz 10 gün içerisinde tüketilebilir ancak kesişen karpuzu kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekir.

Karpuzun Raf Ömrü Nasıl Uzatılır?

  • Bütün veya dilimlenmiş karpuzunuzu soğutun. Karpuzlar 13-20 derecede saklamak gerekir.
  • Kesilmiş karpuzu hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu, lezzetini ve tazeliğini koruyacaktır.
  • Karpuzu dondururken dikkatli olun. Bazı insanlar karpuzun tamamen dondurulmasını önermiyor, çünkü donmuş bir karpuz parçasının çözülmesi veya kesilmesi, suyunun dışarı akmasına neden olabilir.
  • Ancak dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz.  

Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!