Kabartma Tozu Mu Daha İyi Kabartır, Karbonat Mı?

Kek ve kurabiyeleri kabartmak için ne kullanmalıyız? Karbonat mı, kabartma tozu mu tercih edilmeli? İşte, karbonat ve kabartma tozunun hamur işi tariflerindeki etkileri:
Kabartma Tozu Mu Daha İyi Kabartır, Karbonat Mı?
24 Nisan 2024, 22:33

Kek yapmak için mutfağa girdiniz. Tüm malzemeler hazır fakat keke pofuduk dokusunu veren kabartma tozu eksik. Tam da bu noktada karbonat kullanmaya karar verebilirsiniz. Çünkü karbonatın da keki kabartma özelliği bulunuyor. Öyle ki, bazı tariflerde sadece karbonat kullanılması tavsiye ediliyor. Peki, karbonat ve kabartma tozunun farkı nedir? Hangisi kek ve tatlılarınızı daha iyi kabartır? Gelin, birlikte öğrenelim..



Kabartma Tozu Mu, Karbonat Mı?

  1. Temel olarak ikisi malzeme de aynı gibi dursa da, aslında arasında büyük farklar var. Örneğin karbonatın içinde sodyum bikarbonat olarak tanımlanan kimyasal bir madde var. Bu yüzden hamur işlerinde doğrudan kullanılmaması gerekiyor. Kullanılacağı zaman önce limonla buluşturulup aktif hale getirilmeli, ardından tarife eklenmelidir.
  2. Kabartma tozuna gelecek olursak, karbonat ve kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde ediliyor. Karbonattan farklı olarak limon gibi asidik bir desteğe ihtiyaç duymuyor ve tariflere doğrudan eklenebiliyor. 
  3. Kabartma konusuna gelecek olursak; Kek ve pastalarınızın daha pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozunu tercih etmeniz gerekir. Çünkü kabartma tozu daha yumuşak dokular hazırlamanıza yardımcı olur. Daha yoğun ve tok kıvamlı bir tarif hazırlayacaksanız ve bayatlamasını geciktirmek istiyorsanız, karbonat kullanabilirsiniz. 
  4. Yani, karbonat ve kabartma tozunun kabartma işlevi aynıdır. Ancak tarifte kıvam farklılıkları yaratır. Bu yüzden yapacağınız tarife göre seçmeniz daha doğru olacaktır.
  5. Eğer kabartma tozu yerine karbonat kullanacaksanız, maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Kullanmadan önce içerisine limon suyu eklemeyi de unutmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. İngiliz karbonatı nedir?
  2. Kabarık kek yapmanın püf noktaları
  3. Kekin içi neden hamur kalır?
  4. Kekin kuru olmaması için ne yapmak gerekir?
  5. Pankek ve krep arasındaki farklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo