Misafir ağırlamak aslında sandığınız kadar zor değil; tek yapmanız gereken iyi planlamak ve pratik tariflere yönelmek. Zamanınızı mutfakta harcamadan, pratik ve lezzetli menülerle misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. İşte hızlıca hazırlanabilen 5 pratik misafir menüsü...
Malzemeler
3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre sıcak su
Yapılışı:
Tencerede yağı ısıtıp doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Mercimek, baharat ve tuzu ekleyip karıştırın. Sıcak suyu ilave edin, kapağını kapatıp mercimekler yumuşayana kadar (20-25 dk) pişirin. Blenderdan geçirip gerekirse sıcak su ekleyin. 1-2 dakika kaynatıp sıcak servis yapın.
Malzemeler
500 gr tavuk göğsü
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı mantar
2 adet domates
2 adet kapya biber
2 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
Patates püresi için:
3 büyük patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt veya krema
Tuz, karabiber (tat vermek için)
Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp soyun, tereyağı ve sütle püre yapın, tuz-karabiber ekleyin. Tavada yağda soğan ve sarımsağı soteleyin. Biber ve mantarı ekleyip kavurun. Tavukları ekleyip kızartın, rendelenmiş domatesi katıp pişirin. Püreyi tabağa yayın, üzerine tavuk soteyi koyup servis edin.
Malzemeler
1 marulun iç kısmı
4 adet orta boy pembe turp
1 koçan haşlanmış ve soyulmuş mısır (minik bir konserve de olur)
12 adet zeytin
5 adet yeşil soğan (doğranmış)
¼ demet dereotu
Sos: Limon vinegrete
¼ su bardağı taze limon suyu
1 küçük diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı dijon hardalı
¼ çay kaşığı deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
½ çay kaşığı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe bağlı)
¼ ila ⅓ su bardağı sızma zeytinyağı
½ çay kaşığı taze veya kurutulmuş kekik (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Marulu doğrayıp tabağa alın. Üzerine dilimlenmiş turp, mısır, zeytin, doğranmış soğan ve dereotu ekleyin. Sos malzemelerini çırpın veya çalkalayın, salatanın üzerine gezdirip servis edin.
Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
1 adet yeşil biber
1 adet domates veya 1 tatlı kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su veya tavuk/sebze suyu
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Yağları tencerede ısıtıp soğanı pembeleşene kadar kavurun. Biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Domates veya salçayı ekleyin, salçaysa kokusu çıkana kadar pişirin. Yıkanmış bulguru ekleyip 2-3 dakika kavurun. Sıcak suyu, tuz ve baharatları ekleyin. Kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene kadar (12-15 dk) pişirin. 10-15 dakika demlendirdikten sonra karıştırarak servis edin.
Malzemeler
1 yeşil limon
150 gr bitter çikolata
150 gr tereyağı
100 gr toz şeker
3 yumurta
40 gr un
1 tutam tuz
Yapılışı:
Sufle kaplarını tereyağı ile yağlayıp şeker serpin, buzdolabında bekletin. Limon kabuğunu rendeleyin. Çikolata, tereyağı, şeker ve tuzu benmari usulü eritin, soğutun. Yumurtaları 5 dakika çırpın, çikolatalı karışıma ekleyin. Un ve limon kabuğunu ilave edip spatula ile karıştırın. Karışımı kalıplara paylaştırın. 180°C fırında 15 dakika pişirin, sıcak servis edin.