Doğranmış havuçların suda bekletilmesi çıtırlıklarını artırarak salata ve garnitürlerde daha lezzetli bir dokuda olmalarını sağlar. Kirli ya da topraklı havuçlar ise suda bekletilerek daha kolay temizlenebilir hale gelir. Aynı zamanda doğrandıktan sonra havuçların kararmasını önlemek için de su içinde bekletme yöntemi tercih edilir.
Havuçlar zamanla kurur ve pörsür. Soğuk suya konulduğunda suyu emerek yeniden sertleşir ve tazelenmiş gibi olur. Özellikle buzdolabında biraz yumuşamış havuçları canlandırmak için kullanılır.
Doğranmış havuçları salata gibi tariflerde kullanmadan önce bir süre suda bekletmek, onların çıtırlığını artırır. Bu, özellikle meze veya garnitür olarak sunulacaksa önemlidir.
Topraklı ya da çamurlu havuçları, yıkamadan önce bir süre suda bekletmek, üzerindeki kirin yumuşamasını ve kolayca çıkmasını sağlar.
Doğrandıktan sonra havuçlar havayla temas ettiklerinde bazen kararabilir. Bunu önlemek için suda bekletilir.