Yaz aylarının vazgeçilmezi olan limonata, limon, su ve şeker karışımıyla hazırlanan bir içecektir. İsteğe göre farklı aromalarla tatlandırılan bu içecek, püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Üstelik buz gibi yapısıyla sıcak havaların en lezzetli eşlikçisi olmayı başarır. Limonata yapmanın püf noktalarına dikkat ederek mükemmel bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Limon seçimi
Lezzetli bir limonata hazırlamak için, mutlaka sulu ve kalın kabuklu limonlar seçin. Limonları sıkmadan bir saat önce oda sıcaklığında bekletmek ve sıkmadan hemen önce avuç içinizde yuvarlamak, daha fazla su vermesini sağlar.
Kabuk aroması
Limonata yapımında kalın kabuklu limonlar kullanmanın en önemli nedeni, içeceğin bileşiminde limon kabukları kullanmaktır. Limonların kabuklarını rendeleyin. Ancak bu aşamada beyaz kısımları almamaya dikkat edin. Çünkü beyaz kısımlar, limonataya acı bir tat verir.
Şeker ile ovma
Limon kabuklarını rendeledikten sonra, şeker ile güzelce ovun. Bu işlem, aromatik tatların ortaya çıkmasını sağlar. Kabuğunu rendelediğiniz limonları, sıkmaya başlayabilirsiniz.
Şeker ve limon oranı
4 kişilik bir limonata hazırlamak için, 4 adet limon, 5 su bardağı soğuk su, 3/4 su bardağı toz şeker ve birkaç dal nane kullanabilirsiniz. Dilerseniz, şeker oranını damak zevkinize göre arttırabilirsiniz.
Soğuk su ve buz
Limon suyunu soğuk suyla karıştırdıktan sonra, içerisine bol miktarda buz ekleyin. Limonatayı servis etmeden önce buzdolabında bekletmek, aromasının oturmasını sağlayacaktır.
Süzme işlemi
Limon suyu, su, limon kabuğu rendesi ve şekeri karıştırdıktan sonra, hazırladığınız karışımı mutlaka süzgeçten geçirin. Bu sayede, limon kabuklarının içeceğe karışmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca pürüzsüz bir için elde edebilirsiniz.
Aroma
Limonatayı aromalandırmak için, içerisine nane yaprağı, salatalık dilimi, portakal suyu, lavanta veya zencefil ekleyebilirsiniz. Tatlandırmak için şeker yerine, bal veya akçaağaç şurubu da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;