Șef Murat Bozok'tan birbirinden lezzetli et yemekleri

Evde şefler gibi tabaklar hazırlamaya ne dersiniz? Etseverler bu tariflere bayılacak. Ünlü şef Murat Bozok ile Artois Cadde’nin mutfağına girdik ve leziz bir çekim yaptık.
Șef Murat Bozok'tan birbirinden lezzetli et yemekleri
19 Şubat 2025, 21:40
  1. Antrikot ve yanık soğan püresi

Malzemeler;

Ana Yemek İçin:

  1. 300 gr dana antrikot
  2. 100 gr baby patates
  3. 20 gr kestane mantarı
  4. 20 gr istiridye mantarı
  5. 30 gr tereyağı
  6. 20 ml zeytinyağı
  7. 10 gr tuz
  8. 2 gr karabiber
  9. 20 ml demi glace sos
  10. Yanık Soğan Püresi İçin:
  11. 250 gr soğan
  12. 10 gr pekmez
  13. 20 gr krema
  14. 10 gr nar ekşisi
  15. 2 gr tuz
  16. 2 gr karabiber
  17. 5 ml zeytinyağı
  18. 10 gr soğuk küp tereyağı

Yapılışı: Soğanların kabuklarını soyun ve dörde bölün. Soğanları bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp kenara alın. Haşlanmış soğanları fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber serpip 200 derece ısıtılmış fırında, kenarları hafif yanmaya başlayana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin. Fırından çıkan soğanları pekmez, krema, nar ekşisi ve tereyağı ile blender’da pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Antrikotu zeytinyağı ile marine edin. İstediğiniz pişirme derecesine göre tavada ya da ızgarada pişirin (az pişmiş, orta ya da iyi pişmiş). Baby patatesleri 180 derece ısıtılmış fırında, yaklaşık 40 dakika pişirin. Pişen patatesleri tereyağında soteleyerek hafifçe kızartın. Mantarları da aynı şekilde zeytinyağı ile tavada soteleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın. Tabağa yanık soğan püresini yerleştirin. Üzerine ya da yanına pişirdiğiniz antrikotu koyun. Sotelediğiniz baby patates ve mantarları ekleyin. Yanında demi glace sos ile sunum yaparak servis edin.  

  1. Dana carpaccio

Dana carpaccio

Malzemeler;

  1. 130 gr dana bonfile
  2. 30 gr balsamik vinegret sos
  3. 30 gr rendelenmiş parmesan peyniri
  4. 20 ml zeytinyağı
  5. Yarım demet roka
  6. 20 gr balsamik glaze  

Sos Malzemeleri:

  1. 20 ml balsamik sirke
  2. 5 gr hardal
  3. 5 gr bal
  4. 80 ml zeytinyağı
  5. 2 gr tuz
  6. 1 gr karabiber

Yapılışı: Dana bonfileyi zeytinyağı, tuz ve karabiber ile marine edin. Marine edilen eti dondurucuya koyarak sertleşmesini sağlayın. Sos için, balsamik sirke, bal ve hardalı bir karıştırma kabına alın. Zeytinyağını azar azar ekleyerek çırpın. Sos kıvam aldığında tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın. Dondurulmuş eti ince dilimler halinde kesin. Kesilen et dilimlerini bir poşetin üzerine yan yana dizin. Et döveceği ile hafifçe döverek dilimleri birleştirin. Hazırladığınız etin üzerine roka, rendelenmiş parmesan peyniri ve balsamik vinegret sos ekleyin. Et dilimlerini dikkatlice sarın ve dilimleyerek servis edin.

  1. İtalyan marinara köfte  

İtalyan marinara köfte

Malzemeler;

Köfte İçin:

  1. 180 gr dana kıyma (yüzde 20 yağlı)
  2. 30 gr rendelenmiş soğan
  3. 2 diş rendelenmiş sarımsak  
  4. 20 gr panko ekmek kırıntısı
  5. 1 çay kaşığı tuz  
  6. Yarım çay kaşığı kimyon
  7. 20 gr rendelenmiş parmesan peyniri  

Sos İçin:

  1. 400 gr domates
  2. Çeri domates
  3. 8 gr toz şeker
  4. 10 ml zeytinyağı
  5. 2 diş sarımsak
  6. 2 dal taze kekik
  7. Yarım demet taze fesleğen
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri İçin:

  1. 20 gr rendelenmiş mozzarella
  2. Yarım demet taze fesleğen

Yapılışı: Derin bir karıştırma kabında rendelenmiş soğan, sarımsak, parmesan peyniri, panko ekmek kırıntısı, tuz ve kimyonu dana kıyma ile karıştırın. Harcı iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak köfteler oluşturun. Domates sosu için, domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı ince doğrayın ve zeytinyağında hafifçe kavurun. Ardından doğranmış domatesleri ve çeri domatesleri ekleyin. Toz şekeri, tuzu, karabiberi ve kekiği ekleyerek sosu pişirin. Sos piştikten sonra taze fesleğen ve kekik ekleyerek karıştırın. Köfteleri bir güveç ya da uygun bir fırın kabında pişirin. Pişen köftelerin üzerine hazırladığınız domates sosunu dökün ve birkaç dakika daha pişirin. Köftelerin üzerine rendelenmiş mozzarella ekleyin ve peynir eriyene kadar fırında ya da ocakta pişirin. Üzerini taze fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis edin.  

  1. Steak tartar  

Steak tartar

Malzemeler;

  1. 100 gr dana bonfile (çok ince doğranmış)  2 ince dilim ekşi mayalı ekmek
  2. 10 gr rendelenmiş parmesan peyniri  
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 10 gr kapari karpuz
  5. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  6. 2-3 dal Frenk soğanı

Sos Malzemeleri:

  1. 20 gr mayonez  
  2. 2 gr dijon hardal
  3. 8 gr ketçap
  4. 1 gr worcestershire sos
  5. 1 gr tabasco
  6. 2 gr sarımsak
  7. 2 gr ançüez
  8. Yarım çay kaşığı karabiber
  9. 1 çay kaşığı tuz  
  10. 10 gr çubuk turşu
  11. 5 gr kapari çiçeği
  12. 5 gr maydanoz
  13. 10 gr mor soğan

Yapılışı: Dana bonfileyi çok küçük küpler halinde doğrayın. Karıştırma kabında mayonez, dijon hardal, ketçap, worcestershire sos, tabasco, sarımsak ve ançüezi blender’da pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Çubuk turşu, mor soğan, kapari çiçeği ve maydanozu çok ince doğrayın. Doğranmış malzemeleri, hazırladığınız sosun içine ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırarak iyice karıştırın. Doğradığınız bonfile parçalarını hazırladığınız sosun içine ekleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirerek tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Hazırladığınız tartarı tabağa yerleştirin. Yanında kızarmış ekşi maya ekmek dilimleri ve tıraşlanmış parmesan peyniri ile servis edin.  

  1. Dana bonfile ve patates püresi  

Dana bonfile ve patates püresi

Malzemeler;

Ana Yemek İçin:

  1. 200 gr dana bonfile
  2. 40 gr kuşkonmaz
  3. 30 gr baby havuç
  4. 20 gr kestane mantarı
  5. 20 gr istiridye mantarı
  6. 20 ml zeytinyağı
  7. 30 gr tereyağı
  8. 10 gr tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 20 ml demi glace sos

Patates püresi için:

  1. 250 gr patates
  2. 40 gr krema
  3. 20 gr tereyağı
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Patatesleri soyup bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Orta ateşte, yumuşayana kadar haşlayın. Ara sıra çatal ile kontrol edin. Haşlanan patatesleri süzgeçten geçirerek süzün ve sıcak halde bir tencereye alın. Patatesleri ezici ile püre haline getirin. Üzerine krema, eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırarak ısıtın. Kenarda bekletin. Dana bonfileyi zeytinyağı ile marine edin. Tavada ya da ızgarada istediğiniz pişirme derecesine göre (az, orta, iyi pişmiş) pişirin. Baby havuçları ve kuşkonmazı hafifçe haşlayarak yumuşatın. Haşlanmış sebzeleri ve kestane ile istiridye mantarlarını zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Tavada, kısık ateşte sebzeleri ve mantarları pişirin. Tabağa patates püresini yerleştirin. Üzerine ya da yanına pişirdiğiniz dana bonfileyi ekleyin. Sebzeleri ve mantarları yanında servis edin. Üzerine demi glace sos gezdirerek şık bir sunum yapın.

Murat BozokȘef Murat Bozok

@chefmuratbozok

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo