Taste Atlas'a Göre Kokoreç 3. Sırada: Listenin 1 ve 5'incisi Dikkat Çekti!

Uluslararası yemek platformu TasteAtlas, dünyanın en iyi sakatat yemeklerini sıraladı. Türkiye'nin vazgeçilmezi kokoreç, ilk 3'e girerek gurur kaynağımız oldu.
 Taste Atlas'a Göre Kokoreç 3. Sırada: Listenin 1 ve 5'incisi Dikkat Çekti!
24 Mayıs 2025, 12:07

TasteAtlas’ın yayımladığı “En İyi Sakatat Yemekleri” listesinde, kokoreç 3. sıraya yerleşti. İran'dan Kaleh Pacheh birinci olurken, Peru'nun Anticuchos de Corazon yemeği ikinci sırada yer aldı. Kokoreç, Japonya'dan Gyutan ve Yunanistan'dan Kokoretsi gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak ilk üçte yer aldı.

kokoreç

Taste Atlas Duyurdu!

Lezzetiyle tartışmalara konu olan, kimine göre sokak lezzetlerinin yıldızı, kimine göre ise bir cesaret testi… Türkiye’nin kültürel ve damak zevkine kazınmış bir değer olan kokoreç, bu kez uluslararası bir başarıya imza attı. Dünyaca ünlü yemek rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi sakatat yemeklerini sıraladığı listede kokoreçe 3. sıradan yer verdi. 

kokoreç

Bu liste, hem Türk mutfağının çeşitliliğini hem de sokak lezzetlerinin küresel çapta takdir gördüğünü bir kez daha kanıtladı.

taste atlas

İşte listenin tamamı;

  1. Kaleh Pacheh – İran
  2. Anticuchos de Corazon – Peru
  3. Kokoreç – Türkiye
  4. Gyutan – Japonya
  5. Kokoretsi – Yunanistan
  6. Drob po Selski – Bulgaristan
  7. Molleja – Arjantin
  8. Kebda Eskandarani – Mısır
  9. Seolleongtang – Güney Kore
  10. Tacos de Lengua – Meksika
  11. Ciğer Kebabı – Türkiye
  12. Kuchmachi – Gürcistan
  13. Tjvjik – Ermenistan
  14. Frygadeli – Yunanistan
  15. Morcilla de Burgos – İspanya
  16. Batchoy – Filipinler
  17. Kelle Paça Çorbası – Türkiye
  18. Limbă cu măsline – Romanya
  19. Chinchulines – Arjantin
  20. Ají de lengua – Bolivya
  21. Ciorbă de burtă – Romanya
  22. Isaw – Filipinler
  23. Morcilla de Granada – İspanya
  24. Oreja a la plancha – İspanya
  25. Cow Heel Soup – Jamaika
  26. Libamáj – Macaristan
  27. Terrine de foie gras de canard – Fransa
  28. Nankotsu Yakitori – Japonya
  29. Proben – Filipinler
  30. Fegato alla Veneziana – İtalya
  31. Moelas – Portekiz
  32. Picante a la Tacneña – Peru
  33. Bouzellouf – Fas
  34. Sângerete – Romanya
  35. Foie Gras – Fransa
  36. Tripas – Meksika
  37. Sopa de Mondongo – Nikaragua / Orta Amerika
  38. Magiritsa – Yunanistan
  39. Drob de miel – Romanya
  40. Guatita – Ekvador
  41. Canapés aux foies de volaille – Fransa
  42. Skewered Goose Liver – İsrail
  43. Haggis – İskoçya
  44. Bopis – Filipinler
  45. Steak and Kidney Pudding – Birleşik Krallık
  46. Kuurdak – Kırgızistan
  47. Stornoway Black Pudding – İskoçya
  48. Skilpadjies – Güney Afrika
  49. Shkembe Chorba – Bulgaristan
  50. Mousse de foie de canard au Porto – Fransa

kokoretsi

Listede 1. sırada İran mutfağına ait olarak yer alan Kaleh Pacheh, Türk mutfağından bildiğimiz Kelle Paça anlamına geliyor (Kaleh = Kafa (baş)

Pacheh = Ayak (paça). Taste Atlas tarif için "Hazırlanışı koyunun başını, ayaklarını ve bazen midesini soğan, zerdeçal, sarımsak ve çeşitli baharatlarla yumuşayana ve jelatinimsi hale gelene kadar yavaş pişirmeyi içerir" diyor. Bazı kaynaklara göre Kaleh Pacheh ile Kelle Paça çorbası birbirine çok benzer; ama baharat, pişirme ve servis kültürü açısından farklılık gösterir.

Listenin 5. sırasında yer alan Kokoretsi içinse Taste Atlas şu bilgileri paylaşmış: "Kokoretsi, kuzu veya keçi sakatatının küçük parçalara doğranıp limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırılmasıyla yapılan geleneksel bir yemektir. Sakatat daha sonra şişe geçirilir, parçaların yerinde kalması için yağla kaplanır ve kömür ateşinde pişirilir. Yunanistan'da Paskalya Pazarı'nda geleneksel olarak meze veya atıştırmalık olarak tüketilir".

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo