TasteAtlas’ın yayımladığı “En İyi Sakatat Yemekleri” listesinde, kokoreç 3. sıraya yerleşti. İran'dan Kaleh Pacheh birinci olurken, Peru'nun Anticuchos de Corazon yemeği ikinci sırada yer aldı. Kokoreç, Japonya'dan Gyutan ve Yunanistan'dan Kokoretsi gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak ilk üçte yer aldı.
Lezzetiyle tartışmalara konu olan, kimine göre sokak lezzetlerinin yıldızı, kimine göre ise bir cesaret testi… Türkiye’nin kültürel ve damak zevkine kazınmış bir değer olan kokoreç, bu kez uluslararası bir başarıya imza attı. Dünyaca ünlü yemek rehberi TasteAtlas, dünyanın en iyi sakatat yemeklerini sıraladığı listede kokoreçe 3. sıradan yer verdi.
Bu liste, hem Türk mutfağının çeşitliliğini hem de sokak lezzetlerinin küresel çapta takdir gördüğünü bir kez daha kanıtladı.
Listede 1. sırada İran mutfağına ait olarak yer alan Kaleh Pacheh, Türk mutfağından bildiğimiz Kelle Paça anlamına geliyor (Kaleh = Kafa (baş)
Pacheh = Ayak (paça). Taste Atlas tarif için "Hazırlanışı koyunun başını, ayaklarını ve bazen midesini soğan, zerdeçal, sarımsak ve çeşitli baharatlarla yumuşayana ve jelatinimsi hale gelene kadar yavaş pişirmeyi içerir" diyor. Bazı kaynaklara göre Kaleh Pacheh ile Kelle Paça çorbası birbirine çok benzer; ama baharat, pişirme ve servis kültürü açısından farklılık gösterir.
Listenin 5. sırasında yer alan Kokoretsi içinse Taste Atlas şu bilgileri paylaşmış: "Kokoretsi, kuzu veya keçi sakatatının küçük parçalara doğranıp limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırılmasıyla yapılan geleneksel bir yemektir. Sakatat daha sonra şişe geçirilir, parçaların yerinde kalması için yağla kaplanır ve kömür ateşinde pişirilir. Yunanistan'da Paskalya Pazarı'nda geleneksel olarak meze veya atıştırmalık olarak tüketilir".