Dolmanın pirinci şişmiş ve yumuşamışsa piştiği anlaşılır. Yapraklar kolayca kesiliyor veya çatlamıyorsa pişmiş demektir. Hafif bastırıldığında dolma dağılmıyor ve suyunu çekmişse hazırdır.
Eğer yapraklar (özellikle asma yaprağı) kolayca çatlamadan bıçak veya çatal ile kesiliyorsa, dolma pişmiş demektir.
Pirinç ve sebzeler iyice şişmiş ve yumuşamış olmalı. Pirinç hafifçe ağza geliyorsa, dolma hazırdır.
Tenceredeki su veya et suyu neredeyse tamamen çekilmişse, dolma pişmiş demektir. Fazla su dolmayı sulandırabilir.
Dolmanın kokusu tam olarak oturur, yapraklar canlı yeşil rengini kaybedip hafif parlak bir hal alır.
Dolmayı hafifçe bastırdığınızda şekli bozulmadan sabit duruyorsa, yani içi ve dışı dengeli şekilde pişmişse, dolma hazırdır.
Şunlara da göz atın:
Dolma Pişerken Kapağı Kapatılır Mı?
Kuru Patlıcan Dolması Kaç Dakika Haşlanmalı?