Çikolata neden beyazlaşır? Bu sorunun aslında 2 yanıtı daha doğrusu 2 sebebi var. Hazırsanız başlayalım. Evinizde sakladığınız çikolataların zamanla yüzeyinde oluşan beyazımsı tabaka, çoğu zaman bayatlama ya da bozulma belirtisi sanılıyor. "Acaba küf mü?" sorusu akıllara geliyor. Ancak bilimsel kaynaklara göre bu durumun adı "blooming" yani çikolatanın çiçeklenmesi. Estetik açıdan hoş görünmese de bu çikolatalar genellikle tüketilebilir durumda.

İKİ TÜR BEYAZLAMA VAR
Gıda bilimciler çikolata üzerindeki beyaz lekelenmenin iki ana nedenden kaynaklandığını belirtiyor: Yağ çiçeklenmesi ve Şeker çiçeklenmesi. Bu iki durum yağ kusması ve şeker kusması olarak da adlandırılıyor.
- Yağ kusması çikolatanın yüksek sıcaklıklara maruz kalması sonucu meydana geliyor. Bu durumda kakao yağı kristallerden ayrılarak yüzeye çıkıyor ve çikolata gri-beyaz damarlı bir görüntü alıyor. Elinize aldığınızda ise yağlı ve kaygan bir his bırakıyor. Bir araştırmaya göre fındık bazlı dolgulu çikolata ürünleri yağ çiçeklenmesine biraz daha yatkın.
- Şeker kusması daha çok nemli ortamlarda, örneğin buzdolabında saklanan çikolatalarda görülüyor. Nem, çikolatanın yüzeyinde yoğunlaşarak içindeki şekeri dışarı çekiyor. Nem buharlaştığında ise geride kuru, beyaz kristaller kalıyor. Bu tür çikolata mat, kuru ve elle temas edildiğinde kolayca erimeyen bir yapıya sahip oluyor.

BEYAZLAŞAN ÇİKOLATA YENİR Mİ?
Her iki durumda da çikolata mikrobiyolojik olarak bozulmuş olmuyor. Uzmanlar, "Beyazlamış çikolatayı yemek sağlık açısından risk oluşturmaz ancak dokusu ve tadı idealden uzak olabilir" uyarısında bulunuyor. Eğer kötü bir koku ya da küf yoksa tüketilebilir.
ÇİKOLATA NASIL SAKLANMALI?
Michigan State Üniversitesi, bu tür durumların önüne geçmek için 3 öneride bulunuyor:
- Çikolatayı buzdolabına koymayın. Buzdolabının içi çikolata için fazla nemlidir. Bunun yerine çikolatayı hava geçirmez bir kap içinde saklayın ve evinizin en serin noktasında muhafaza edin.
- Çikolata için ideal saklama sıcaklığı 21-24°C (civarındadır. Ortam sıcaklığı 31-32°C’yi (88-90°F) geçtiğinde çikolata erimeye başlar ve yüzeyinde beyaz lekelenmeler (blooming) oluşması daha olası hale gelir.
- Beyaz çikolata, kakao yağı, süt tozu ve şeker karışımından oluşur; içinde kakao katı maddeleri bulunmaz. Ancak, beyaz çikolata klasik çikolataya kıyasla daha çabuk bozulur ve acılaşabilir.