Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Yapmak İçin 6 Püf Noktası

Çiğ börek sevenleri böyle alalım. Hamur ve kıymalı harç ile hazırlanan bu börek, ne kadar uğraşsanız da çok yağlı oluyorsa, sizin için bazı püf noktalarımız var. İşte, yağ çekmeyen çiğ börek için bilmeniz gereken 6 püf noktası:
Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Yapmak İçin 6 Püf Noktası
22 Aralık 2023, 15:47

Eskişehir mutfağıyla özdeşleşen be hemen her köşede karşımıza çıkan çiğ börek, Kırım Tatarlarından mutfağımıza armağan edilen lezzetlerin başında geliyor. Kahvaltıda, çay saatlerinde veya misafir ağırlarken sunulan bu börekler, damak zevkine göre peynir, patates, ıspanak ve kıyma gibi iç harçlarla dolduruluyor. Ancak bu orijinal olması için, kıymalı versiyonunu göstereceğiz. Çi böreğiniz her seferinde yağ çekiyorsa ve fazla yağlı oluyorsa, bilmeniz gereken bazı noktalar var. 

Püf noktalarına geçmeden önce çi börek tarifini buraya bırakalım.

Çi Börek Yapmanın Püf Noktaları

hamur

  1. Hamur hafif sert olmalı

Çi börek hamurunda, un, tuz, sirke ve su karışımı kullanılıyor. 3 su bardağı un için, 1 su bardağı su kullanımı genellikle yeterli oluyor. Hamur, klasik börek hamurlarına göre biraz sert olmalı. Ancak çok sert geldi diye, fazla fazla su ilave etmeyin. Aksi takdirde hamurun kıvamı bozulur ve istediğiniz çıtırlığı elde edemezsiniz. 

  1. Yağ çekmesini önlemek için sirke kullanın

Hamurun pişerken çok yağ çekmesini önlemek için, hamurunuza mutlaka 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Hamurun yapılış aşamasında eklenen sirke, kızartma esnasında fazla yağ çekme sorununu uzak tutuyor. 

kıyma

  1. İç harcı hazırlayın

Hamuru hazırladıktan sonra, üzerini bezle kapatıp dinlenmeye bırakın. İç harcını hazırlarken, soğanı mutlaka rendeleyerek kullanın. Eğer blenderdan çekerseniz, aynı lezzeti yakalayamazsınız. Kıymanın üzerine soğan, karabiber ve tuz ekleyip yoğurun. 

  1. Su eklemeyi unutmayın

Kıymalı harca, mutlaka su eklemeniz gerekiyor. Bu su, çi böreğin içinin sulu kalmasına yardımcı olacak. Aksi halde böreğin dışı çıtır olsa da, içi kuru kalacaktır. 350 gram kıyma için, 3/4 çay bardağı su eklemeniz yeterlidir. Mümkünse içme suyu kullanın.

börek hamuru

  1. Şekil verin

Hamuru ceviz büyüklüğünde koparıp hepsini tek tek açtıktan sonra, içine kıymalı harcı yayın. Bu harcı, hamurun tek bir kısmına yaymaya dikkat edin. Diğer kısmı üzerine kapatarak yarım ay şekli verin. Hamurları hazırlayıp üstlerini kapattıktan sonra, pişerken açılmasını önlemek için çatal kullanın. Kenarlara batırdığınız çatal, hem hamurun daha güzel görünmesini sağlar, hem de böreğin pişerken açılmasını engeller. 

çi börek

  1. Yağı mutlaka süzdürün

Hamurları hazırladıktan sonra, yağı tavaya alıp kızdırın ve çi börekleri yağın içine alarak önlü arkalı kızartın. Tavaya birden fazla börek eklediyseniz, birbirlerine yapışmamalarına dikkat edin. Kızarttığınız çi börekleri, mutlaka kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz. Çi börekleri, kısa süre içerisinde tüketin. Çünkü börek bekleyip soğudukça, pofudukluğunu kaybeder ve sönmeye başlar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Hazır yufkadan börek yapmanın püf noktaları
  2. Pide yapmanın püf noktaları
  3. Helva yapmanın püf noktaları
  4. Pandispanya yapmanın püf noktaları
  5. Kabak tatlısı yapmanın püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo