Chimichurri Sos Vs. Pesto: Fark Nedir?

Hem pesto hem de chimichurri, taze otlar, sarımsak ve zeytinyağı ile doldurulmuş parlak yeşil soslardır, ancak iki çeşni birkaç ana alanda oldukça farklıdır. Sizlere pesto ve chimicuhurri soslarının farklarından bahsettik. İşte, chimichurri sos vs. pesto: fark nedir?
Chimichurri Sos Vs. Pesto: Fark Nedir?
06 Temmuz 2023, 14:22

Hem pesto hem de chimichurri, taze otlar, sarımsak ve zeytinyağı ile doldurulmuş parlak yeşil soslardır, ancak iki çeşni birkaç ana alanda oldukça farklıdır. Yeni başlayanlar için, farklı bitkilere ve diğer bileşenlere güvenirler ve bu nedenle belirgin şekilde farklı tat profillerine sahiptirler. Chimichurri, Parmesan peynirinden gelen tuzlu umami ile doldurulmuş pestoya sahipken sirkeli bir ısırık alır. İkisi de doku bakımından farklıdır. Klasik chimichurri daha iri ve daha tıknazken, pesto biraz daha pürüzsüz bir yüzey ve ağız hissi ile daha kalındır.

Pesto Sos Nasıl Yapılır? Pesto Sos Nasıl Dondurulur?

Pesto nedir?

Pesto'nun doğum yeri, fesleğen yetiştiriciliği ve sos üretimi ile tanınan İtalya'nın kuzeybatı bölgesi Liguria'dır. Günümüzde pesto genellikle bir blender veya mutfak robotunda yapılır, ancak klasik İtalyan hazırlığı bir havan ve havan ve sadece bir avuç taze malzeme içerir. Çam fıstığı, diş sarımsak ve tuz püre haline getirilerek püre haline getirilir ve parlak fesleğen yaprakları ve zeytinyağı ilave edilerek birlikte pürüzsüz hale getirilir. Taze Parmesan son adım olarak katlanır. Günümüzde pesto bazen farklı kuruyemişler ve katkı maddeleri ile yapılır, ancak otantik pesto, basit malzemelerin en iyi şekilde parlamasını sağlar.

Pesto oldukça çok yönlü bir sostur. Daldırma olarak kendi başına duruyor. Aynı zamanda makarna için canlı bir yaz sosudur, çünkü bir pizzada marinara veya bir sandviçte mayonez lekesinin yerini alabilir. Pesto, bir makarna veya patates salatası için sos olarak veya sadece bir parça somon veya tavuğun üzerine doldurulmuş olarak, fırında patates veya kavrulmuş sebzelerin üzerine çırpılmış yumurtalara döndürülerek lezzetlidir. Uygulamaları sonsuzdur - sarımsak, fesleğen ve peynir seviyorsanız, hemen hemen her şeye pesto eklemek oldukça güvenlidir.


Chimichurri sosu nedir?

Chimichurri, ızgara etler için klasik bir çeşni olan keskin bir Arjantin sosudur. Sirkenin keskinliği, mangalda pişirilen etin yağlı zenginliğini güzelce keser. Chimichurri isminin nereden geldiğine dair birkaç teori var. Birincisi, tıpkı chimichurri gibi telaffuz edilen bir bitki sosu için Baskça kelime tximixurri'den ödünç alınmış olmasıdır. Bazıları, Arjantin'e taşındıktan sonra çok sevdiği Worcestershire sosunun yerini alacak bir sos hazırlayan Jimmy McCurry adlı bir İrlandalı'dan geldiğine inanıyor. Efsaneye göre yerel halk ona adını vermiş ve telaffuzları chimichurri gibiymiş.

Chimichurri'nin birçok çeşidi vardır, ancak daha klasik versiyonu taze maydanoz, taze kekik, sarımsak, kırmızı şarap sirkesi, zeytinyağı, ezilmiş kırmızı biber ve tuzu içerir. Taze kişniş de sıklıkla eklenir. Pek çok kişi soslarını hazırlamak için bir mutfak robotuna başvururken, otantik hazırlık, malzemelerin kalın bir dokuya sahip olması için bir bıçakla kabaca doğranmasını gerektirir. Çoğu sosta olduğu gibi, chimichurri ne kadar uzun süre oturursa o kadar iyi olur.

Et için bir eşliğe ek olarak, chimichurri, lezzetli bir sandviç sosu, yumurta için sos, makarna salatası sosu, tatlı patates kızartması için lezzetli sos veya salata sosu yapar. Tarihsel olarak, bazı insanlar onu bu şekilde kullanmaktan zevk alsa da, gerçekten bir turşuluk olarak kullanılması amaçlanmamıştır.

Şunlara da göz atın;

  1. Pesto sağlıklı mı?
  2. Pesto sos nasıl yapılır?
  3. Pesto soslu tarifler
  4. Chimichurri nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo