Cheesecake Neden Çatlar? Çatlamaması İçin Neler Yapılmalı?

Cheesecake tutkunları buraya! Cheesecake yapmanın incelikleri nelerdir? Üzerinde neden çatlama olur? Nasıl düzeltilir? Bu yazıdan sonra kusursuz bir cheesecake yapacaksınız!
Cheesecake Neden Çatlar? Çatlamaması İçin Neler Yapılmalı?
24 Nisan 2024, 22:12

Cheesecake sevilen bir tatlıdır. Tereyağlı bisküvili tabanı ile peynirli iç harcının uyumu herkesi mutlu eder. Dışarıda yediğiniz bu enfes tatlıyı evde de yapmayı deneyebilirsiniz. Cheesecake ile ilgili insanların genel şikayeti harcın pişince çatlamasıdır. Bugün sizlere bunun sebeplerini ve olmaması için neler yapmanız gerektiğini anlatacağız. 

Cheesecake Neden Çatlar?

Cheesecake yaparken çatlama olması birçok nedene bağlı olabilir. Aslında oluşan küçük çatlaklar normaldir. Ancak aşağıdaki maddelerden birini yapıyorsanız dikkat etmelisiniz.

  1. Çırpma Hatası

Cheesecake harcını çok fazla ya da çok az çırpıyorsanız harcınız çatlayabilir. Malzemeleri eklediğinizde homojen bir kıvama gelene kadar karıştırmanız yeterlidir. 

  1. Pişirme Hatası 

Cheesecake önceden ısıtılmış sıcak fırına girmeli ve fazla pişirilmemelidir. 

  1. Soğutma Hatası

Cheesecake soğutma aşamasındayken anında ısı değişimine tabii tutulmamalıdır. Sıcak ortamdan oda sıcaklığına alarak soğutulması en iyi sonucu almanıza sebep olacaktır. Anında soğuk ortama almak çatlamaya sebep olabilir.


Cheesecake Çatlaması Nasıl Önlenir?

  1. Yukarıda bahsettiğimiz maddelere dikkat etmeniz gerekir. Cheesecake harcı içeriğindeki yumurta sayesinde ısı ile buluştuğunda kabarır. Pişme işleminden sonra yavaşça soğurken çöker ve çökerken çatlama meydana gelir. Bu sebeple küçük bir bıçak yardımı ile fırından çıkardığınız tatlınızın kenarlarındaki yağlı kağıttan biraz kurtararak çatlamayı minimuma düşürebilirsiniz. 
  2. Cheesecake pişirirken ısıya dayanıklı bir kaba su koyarak buhar oluşturabilir ya da direkt fırın tepsisinde benmari üzerinde pişirebilirsiniz. 


Çatlak Cheesecake Nasıl Düzeltilir?

  1. Cheesecake pişince dağınıklığından rahatsız olursanız yapmanız gereken ilk şey kekinizi soğutmak.
  2. Soğuyan kekin üzerinde çatlakların olduğu bölgeleri elinizle düzeltmeye çalışın.
  3. Bir spatulayı sıcak suya sokup ısıttıktan sonra nazikçe üzerinde gezdirin ve boşlukları tamamlayın.
  4. İdeal bir çözüm olmasa da acil durumlarda istediğiniz şekle gelene kadar bu işleme devam edebilir, ardından sos dökerek tatlınızı uygun bir forma getirebilirsiniz. 


Yazı:

Başak Öngel

instagram.com/basakongel


Şunlara da göz atın;

  1. Cheesecake Tarifleri
  2. Fırınsız tatlı tarifleri
  3. Az malzemeli kolay tatlılar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo