Bir araştırma daha uzun yaşamak için ne yemek gerektiğini söylüyor

CNN'nin aktardığı bir araştırmaya göre herhangi bir nedenle erken ölüm riskini yaklaşık %20 oranında azaltmak mümkün olabilir. Ancak sadece seçtiğiniz sağlıklı beslenme modelinden daha fazla yiyecek yiyerek.
Bir araştırma daha uzun yaşamak için ne yemek gerektiğini söylüyor
22 Ocak 2023, 11:26

Bir araştırmaya göre daha fazla kepekli tahıl, meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagil tüketmeye odaklanan sağlıklı beslenme modellerinden herhangi birini daha dikkatli şekilde takip kişilerin kanser, kardiyovasküler hastalık ve solunum ve nörodejeneratif hastalıklardan ölme olasılığı daha düşük.

Yani bir uzman eşliğinde sağlıklı bir beslenme programı belirleyip bunu uygulamak yaşam süresini uzatabilir.

JAMA Internal Medicine dergisinde Pazartesi günü yayınlanan çalışmanın sonuçları, "iyi beslenmenin ve ilgili sağlık faydalarını elde etmenin birden fazla yolu olduğunu" gösteriyor

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Frank Hu, "İnsanlar genellikle tek bir şekilde yemek yemekten sıkılıyor, bu iyi bir haber. Bu, bireysel gıda tercihlerine, sağlık koşullarına ve kültürlere göre uyarlanabilecek kendi sağlıklı beslenme modellerimizi oluşturma konusunda çok fazla esnekliğe sahip olduğumuz anlamına gelir" diyor.

AKDENİZ, DASH...

Hu, "Örneğin, sağlıklı Akdeniz yiyorsanız ve birkaç ay sonra farklı bir şeyler denemek istiyorsanız, DASH (Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları) diyetine veya yarı vejeteryan diyetine geçebilirsiniz. Ya da ABD beslenme yönergelerini takip edebilir ve kendi sağlıklı beslenme tabağınızı oluşturabilirsiniz" diyor.

Hu ve ekibi, katılımcıları mevcut ABD beslenme yönergeleriyle uyumlu dört sağlıklı beslenme stilini ne kadar yakından takip ettiklerine göre puanlamış.

Hu, bunlardan birinin meyve, sebze, kepekli tahıllar, fındık, baklagiller, balık ve yüksek miktarda zeytinyağı yemeyi vurgulayan Akdeniz diyeti. Bir diğeri sağlıklı bitki temelli diyet.

Hu, Sağlıklı Beslenme Endeksi'nin, insanların; sağlıklı, bitki bazlı gıdaları vurgulayan, kırmızı ve işlenmiş ete kaşlarını çatan ve ilave şeker, sağlıksız yağlar ve alkol tüketmekten vazgeçiren temel ABD beslenme yönergelerine uyup uymadığını takip ettiğini söylüyor.

Hu, Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi'nin Harvard'da geliştirildiğini ve daha düşük kronik hastalık riskiyle en güçlü şekilde ilişkili gıdaları ve besin maddelerini dahil etmeyi hedeflediğini belirtiyor.

"Kuru yemişleri, tohumları, kepekli tahılları açıkça dahil ettik ve kırmızı ve işlenmiş etlerin ve şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimini azalttık" diyor.


YÜZDE 20 AZALMA VAR

Araştırmaya göre, "diyet kalitesi en düşük beşte birlik dilime kıyasla en yüksek beşte birlik dilimde tüm nedenlere bağlı ölümlerde kabaca %20'lik bir azalma görülmüş. Hu, çalışmanın ayrıca, insanların diyetlerini zamanla iyileştirmeleri durumunda bazı kronik hastalıklardan ölüm riskinde azalmalar olduğunu aktarıyor.

Diyet kalitesini yüzde 25 iyileştiren katılımcılarda da benzeri azalmalar görülmüş. Hu, "Solunum yolu hastalığı ölümlerindeki azalma çok daha fazlaydı ve riski %35 ila %46 oranında azalttı" dedi.

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN GEÇ DEĞİL

Hu, "Sağlıklı beslenme kalıplarını benimsemek için asla geç değildir ve sağlıklı beslenmenin faydaları, toplam erken ölümleri ve farklı erken ölüm nedenlerini azaltmak açısından önemli olabilir" dedi.

"İnsanlar ayrıca kendi sağlıklı beslenme modellerini oluşturma konusunda çok fazla esnekliğe sahip. Ancak, ne tür bir diyet oluşturmak isterseniz isteyin, ortak ilkeler - daha fazla bitki bazlı gıdalar ve daha az kırmızı ve işlenmiş et, ilave şeker ve sodyum porsiyonu yemek - orada olmalıdır.






Benzer Yazılar

Lezzet Logo