ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER BİBERİN FAYDALARI NELERDİR: BİBER NASIL TÜKETİLİR?

BİBERİN FAYDALARI NELERDİR: BİBER NASIL TÜKETİLİR?

Sağlık dostu biberin mucizevi faydaları nelerdir? Biber, hangi hastalıklara iyi gelir? Biberle hangi tarifler yapılabilir? İşte, kırmızı, yeşil ve acı biberin faydaları:
Renkli güzeller

Anavatanı Güney Amerika olan biber, 16. yüzyıla kadar kıtanın dışına pek çıkmamıştır. Bu yüzyıldan sonra dünyaya yayılmaya ve mutfaklarda yeri doldurulamaz bir yer edinmeye başlamıştır.

Her mevsim tezgahlarda bulabileceğimiz renk renk, çeşit çeşit, acı-tatlı biberleri taze olarak çıtır çıtır yemenin lezzeti bir başka olsa da, turşudan salçaya, kuruluktan baharata birçok farklı tat yaratmak mümkün. Yemeklerin başkahramanlarından biri olan biberin sağlığımız için de yadsınamaz faydaları var. İşte bunlardan bazıları...


YEŞİL BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Önemli bir antioksidan kaynağıdır.
  • A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
  • Vücudun direncini artırır, soğuk algınlıklarında iyileştirici etkisi vardır.
  • İştah açıcı etkisi vardır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.


ACI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Önemli bir E, A ve K vitamini kaynağıdır.
  • Güçlü bir antioksidandır, yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Alzheimer rahatsızlığının ilerlemesini önlemeye yardımcı olur.
  • Göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tavukkarası olarak bilinen gece körlüğü rahatsızlığının baş düşmanıdır.
  • Kemiklerin güçlenmesinde etkilidir.
  • Saçların sağlıklı uzamasında önemli rol oynar.
  • Ses tellerini güçlendirdiği için, özellikle ses sanatçıları tarafından tercih edilir.
  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kabızlığı önleyerek kilo kontrolünü kolaylaştırır.
  • Ayak yanması ve kas ağrılarını giderici bir özelliği vardır.


ACI BİBERİ KİMLER TÜKETMEMELİ?

Acı biberin birçok faydası olsa da, bazı durumlarda tüketilmemesi önerilir. Özellikle reflü, ülser ve mide yanması sorunu çekenlerin acı biber tüketmekten kaçınması gerekir. Bununla birlikte acı yemekler hemoroit hastalığını da tetiklediği için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Bibere acı tadını veren ‘capsaicin’ maddesidir ve bu madde yağda daha iyi çözünür. Bu sebeple eğer biberden ağzınız yanarsa su içmek yerine ayran içmeli, yoğurt ya da domates yemelisiniz.

Yazı: Sıla Uçan


5 NEFİS BİBERLİ TARİF!










Daha fazlası için, bunlara da bakabilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!