Klasik beşamel sosla hazırlanan fırında makarna, yumuşak dokusu ve zengin aromasıyla başlı başına doyurucu bir ana yemektir. Ancak bu yoğun lezzeti hafifletmek ve sofranızı daha dengeli kılmak için yanına doğru eşlikçileri seçmek önemlidir. Taze yeşilliklerle hazırlanan salatalardan közlenmiş sebzelere, yoğurtlu mezelerden pratik atıştırmalıklara kadar birçok seçenekle menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Peki, beşamel soslu fırında makarnanın yanında ne yenir? İşte o liste...
Malzemeler
5 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
4 su bardağı sıcak su veya sebze suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik veya fesleğen
Yapılışı:
Yağı tencerede ısıtıp unu kavurun. Salça ve rendelenmiş domatesleri ekleyip birkaç dakika pişirin. Sıcak suyu yavaşça ilave ederek karıştırın. Baharatları ekleyin, kaynayınca 15 dakika kısık ateşte pişirin. İsteğe bağlı blenderdan geçirerek pürüzsüzleştirin. Üzeri için maydanoz, fesleğen veya kızarmış ekmekle servis edin.
Malzemeler
3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre sıcak su
Yapılışı:
Yağı tencerede ısıtıp doğranmış soğanı kavurun. Üzerine unu ekleyip 1-2 dakika kavurun. Mercimek ve baharatları ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu ilave edip kapağını kapatın. Mercimekler yumuşayana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. El blenderı ile pürüzsüz hale getirin. Kıvam koyuysa bir miktar sıcak su ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatıp sıcak servis edin.
Malzemeler
2 kabak
2 çarliston biber
1 sivri biber
1 taze soğan
1 salatalık
4 yaprak göbek marul
Yarım demet dereotu
Bir avuç ceviz içi
Sosu için:
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Yapılışı:
Marulları ince doğrayın. Kabakları soyup ince dilimleyin ve buharda 15 dakika pişirin. Biberleri, taze soğanı ve salatalığı ince dilimleyin. Dereotunu ayıklayın. Sos için hardal, mayonez ve limon suyunu karıştırın. Zeytinyağını yavaşça ekleyerek çırpın ve tuz ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp sosla harmanlayın. Üzerini dereotu ve cevizle süsleyerek servis edin.
Malzemeler
Yarım demet semizotu
200 g süzme yoğurt
1 lime suyu (yeşil limon)
2 diş taze sarımsak
1 büyük salatalık
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı nane yağı
Yapılışı:
Yoğurda lime suyu ve havanda dövülmüş sarımsağı ekleyin. Salatalığı rendeleyip karışıma ilave edin. Ayıklanmış semizotunu ekleyip harmanlayın. Servis tabağına alın, üzerine kuru nane serpin ve nane yağı gezdirerek servis edin.
Malzemeler
3 orta boy kabak
1 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak (ezilmiş)
Yarım bağ dereotu (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Kabakları soyup küçük doğrayın. Tuzlu suda ya da buharda hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Süzüp soğumaya bırakın. Yoğurdu sarımsakla karıştırın, kabakları ekleyin. Üzerine dereotu, zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştırın. Zeytinyağı gezdirerek servis edin.
Malzemeler
3 havuç
3 sivri biber
2 kırmızı kapya biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
Tuz
Yapılışı:
Havuçları rendeleyin. Biberleri közleyip kabuklarını soyun, küçük doğrayın. Zeytinyağında havuçları 10 dakika soteleyin, tuz ekleyip ılınmaya bırakın. Yoğurda sarımsak rendeleyin. Havuç ve biberi ekleyip karıştırın. Soğuk servis yapın.
Malzemeler
1 somun ekmek
4 yemek kaşığı tereyağı
3 diş sarımsak (ezilmiş)
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan
1/4 çay kaşığı deniz tuzu, karabiber, pul biber
Üzeri için:
Parmesan peyniri, kuru kekik
Yapılışı:
Ekmekleri yatay keserek ikiye ayırın. Yumuşamış tereyağına sarımsak, maydanoz, parmesan ve baharatları ekleyip karıştırın. Karışımı ekmeklerin üzerine sürün. Air fryer’da 180°C’de 5-8 dakika, üstü kızarana kadar pişirin. Üzerine parmesan ve kekik serpip sıcak servis edin.
Malzemeler
500 g ekmek unu
250 ml su
50 ml sızma zeytinyağı
12 g yaş maya veya 7 g kuru maya
Birer tutam pul biber, fesleğen, kekik, biberiye
Yapılışı:
Baharatları zeytinyağında 6 saat bekletin. Mayayı suyla eritin. Un, mayalı su, kalan su ve baharatlı yağı ekleyip yoğurun. Hamuru streçleyip 1.5 saat dinlendirin. Gazını alıp tekrar yoğurun, bezelere ayırın ve yağlanmış tepsiye çiçek gibi dizin. Üzerini örtüp 1 saat mayalandırın. Fırının altına boş kap koyun, 230°C’de pişirirken içine kaynar su ekleyin. 30 dakika pişirin, ardından ekmeği havadar bir yerde 1 saat dinlendirip servis edin.
Malzemeler
1 patlıcan
1 kabak
2 kırmızı biber
2 kırmızı soğan
2 sarı dolmalık biber
Sos için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İnce kıyılmış taze biberiye ve kekik (1-2 dal)
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Sebzeleri uzunlamasına doğrayın. Sos malzemelerini karıştırıp sebzelerle harmanlayın. 30-45 dakika marine edin. Izgarada pişirip sıcak servis yapın.
Malzemeler
1 orta boy lahana (iri doğranmış)
4-5 havuç
4-5 salatalık
6-7 yeşil domates veya kornişon
3-4 diş sarımsak
1 acı biber
1 yemek kaşığı nohut
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı kaya tuzu
İçme suyu
Yapılışı:
Sebzeleri yıkayıp doğrayın. Kavanozun tabanına nohut ve sarımsak koyun, sebzeleri kat kat yerleştirin, aralara tekrar sarımsak ekleyin. Kaya tuzu ve limon tuzunu ılık suda eritip sebzelerin üzerini örtecek kadar ekleyin. Üstüne ağırlık yerleştirip kavanozun kapağını gevşek kapatın. Serin, karanlık bir yerde 10–15 gün bekletin. 5. günden sonra tadına bakarak kontrol edin. Afiyet olsun.