Baklava, Osmanlı mutfağından günümüze gelen, özellikle Türkiye’de ve Orta Doğu’da çok sevilen, ince ince açılmış yufka katlarının arasına ceviz, fıstık ya da fındık konularak yapılan, şerbetli bir tatlıdır. Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi olan bu tatlı, oldukça ince bir biçimde açılmış çok sayıda yufkadan oluşur. İç harç olarak genelde antep fıstığı, ceviz veya fındık kullanılır. Şerbet ile zenginleştirilen baklava, Türk mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir.
Ev yapımı baklava tarifleri, hazır yufkadan baklava yapmanın püf noktaları ve baklava saklama yöntemlerine göz atmayı unutmayın.
Malzemeler;
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı su
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1/4 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un
1 su bardağı nişasta (Baklava hamurunu açmak için)
Öncelikle bir kabın içine tereyağını alın. Üzerine süt, sıvı yağ, sirke, yumurta, yoğurt, su ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Karışıma kontrollü bir biçimde un ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar bu işleme devam edin.
Elde ettiğiniz hamuru güzelce yoğurduktan sonra, 24 eşit bezeye bölüştürün. Bezelerin ağırlık ve boyut açısından eşit olmasına dikkat edin. Hamur bezelerini kenara alın ve üzerini örtün. Sırasıyla bezeleri nişasta serptiğiniz tezgahın üzerine alın ve tatlı tabağı büyüklüğüne gelecek şekilde açın.
Tüm bezeleri tabak büyüklüğünde açtıktan sonra, üzerine bez örtün ve 45 dakika dinlendirin. Daha sonra dinlenen bezelerden birkaç tanesini üst üste koyun ve nişasta serperek tepsi genişliğinde incecik olacak şekilde açın. Bu aşamada oklava yerine merdane kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Hazırladığınız baklava hamurunu, ev yapımı baklava adımlarındaki gibi dizip şekillendirerek kullanabilirsiniz.