Artık Kalan Pişmiş Makarna Nasıl Saklanır?

Yaptığınız makarnayı biraz fazla yaptıysanız kalan pişmiş makarnayı nasıl saklayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için artık kalan pişmiş makarna nasıl saklanır anlattık. İşte, artık kalan pişmiş makarna nasıl saklanır,:
Artık Kalan Pişmiş Makarna Nasıl Saklanır?
23 Ocak 2023, 13:31

Yaptığınız tarif tam bir kutu makarna gerektirmiyorsa, yanlışlıkla ihtiyacınız olandan fazlasını pişirmek kolaydır. Sossuz makarna pişince oturur, yapışır, topaklanır. Neyse ki, pişmiş makarnayı daha sonra yemeklere katmak üzere saklamanın birkaç farklı yöntemi var. Bunu spagettiden penneye, küçük kabuklulara kadar her türlü makarnayla yapabilirsiniz; lazanya erişteleri ve doldurma için büyük kabuklar saklanabilir, ancak daha küçük makarna türleri kadar iyi çalışmazlar. Pişmiş, sade makarnayı ve hatta soslu makarnayı soğutmak ve dondurmak, hafta (veya ay) içinde hızlı bir akşam yemeği hazırlamayı çocuk oyuncağı haline getirir.

Sade Makarna Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Artan pişmiş makarnayı saklarken en önemli faktörlerden biri, yapıldıktan hemen sonra paketlemektir. Eriştelerin zamanından önce bozulmaması için pişmiş makarna iki saatten fazla dışarıda bırakılmamalıdır. Aksi takdirde, ihtiyacınız olan tek şey, sıkıca kapanan bir kapağa veya fermuarlı bir çantaya ve biraz yağ veya tereyağına sahip olmaktır.

Kalan makarnayı kaba veya torbaya koyun ve biraz zeytinyağı gezdirin veya az miktarda tereyağı ile karıştırın, makarnanın birbirine yapışmadığından ve hafifçe kaplandığından emin olmak için iyice karıştırın. Yağ türü size kalmış. Hazırlayacağınız yemeği tamamlayacağını biliyorsanız zeytinyağı kullanın; makarnayı ne için kullanacağınızdan emin değilseniz kanola veya sebze gibi daha nötr bir yağ iyi bir seçimdir. İster yağ ister tereyağı kullanın, bir veya iki çay kaşığı (makarna miktarına bağlı olarak) işe yaramalıdır. Buradaki amaç eriştelerin birbirine yapışmasını engellemektir. (Taze pişmiş ev yapımı makarnayı saklıyorsanız, bunun yerine biraz un ekleyin.)

Makarna hala sıcaksa, kabı kapatmadan önce tamamen soğuduğundan emin olun. Kabın veya torbanın çok iyi kapatılması çok önemlidir çünkü havaya maruz kaldığında pişmiş makarnadaki nem bakteri ve küf oluşumu için mükemmel bir ortam oluşturur. Saklama torbası kullanıyorsanız, kapatmadan önce havayı olabildiğince sıkın.

Makarna Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?

Pişmiş makarna, buzdolabında saklanan üç ila beş gün dayanmalıdır. Sonrasında lezzetini kaybeder ve küflenme potansiyeli artar.

Sade Makarnanın Dondurucuda Saklanması

Makarnayı daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa, sade pişmiş makarnayı dondurucuya koyabilirsiniz. İnce malzemeleri, saklama kaplarının daha kalın duvarlarından daha iyi olduğundan, dondurucu torbaları bu yöntem için iyi çalışır. Soğutma yöntemine benzer şekilde, makarnayı biraz yağ veya tereyağı ile atmanız ve kapatmadan önce havayı torbadan çıkarmanız gerekir.

Makarna Dondurucuda Ne Kadar Dayanır?

Dondurulmuş makarna üç ay kadar dayanabilir, ancak optimum tazelik için erişteleri iki ay içinde yemek isteyeceksiniz. Makarna gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler, çok uzun süre bırakılırsa dondurucu yanık potansiyeline sahiptir. Makarnayı buzdolabında birkaç saat sürecek şekilde çözmek en iyisidir.

Artık Çorba ile Makarna Sosu Nasıl Yapılır?

Soslu Makarna Nasıl Saklanır?

Sosu pişmiş makarnadan ayrı olarak saklayabilir veya buzdolabına veya derin dondurucuya koymadan önce karıştırabilirsiniz. Bunları ayrı ayrı saklamanın avantajı, daha sonra daha fazla esnekliğe sahip olmanız ve makarnayı başka bir yemek için kullanabilmenizdir. Ayrıca makarna sosun içinde kaldığı için birkaç gün içinde lapa gibi bir hal alabilir. Makarnayı bir günde tüketeceğinizi düşünüyorsanız, sos ve makarnanın karıştırılması, tatların eriştelere nüfuz etmesini sağlar ve daha lezzetli bir yemek yapmanızı sağlayabilir. Sıkıca kapatılmış bir kapta veya torbada mümkün olduğu kadar havası alınmış olarak saklayın.

Kalan Makarna Nasıl Kullanılır?

Tarif, güveç, makarna salatası veya makarna frittata gibi soğuk veya soğuk makarna gerektiriyorsa, makarnayı doğrudan buzdolabından kullanın. Eriştelerin ılık olmasına ihtiyacınız varsa, makarnayı hızla kaynayan bir tencereye 30 ila 60 saniye, sadece sıcak olana kadar bırakarak yeniden ısıtabilirsiniz. Makarnayı bir dakikadan fazla suda bırakmamaya dikkat edin, aksi halde fazla pişecektir. Sosu ayrı olarak yeniden ısıtın ve ardından sanki taze yapmışsınız gibi sıcak makarnayla birleştirin.

Soslu makarnayı yeniden ısıtıyorsanız, bunu fırında 350 F'de 20 dakika yapmak ve nemi hapsetmek ve makarnanın kurumasını önlemek için tabağı alüminyum folyo ile örtmek idealdir. Soslu makarnayı ocakta da ısıtabilirsiniz, sadece yapışmasını önlemek için sık sık karıştırdığınızdan emin olun. Mikrodalga uygun olabilir, ancak eşit olmayan şekilde ısınabilir ve yemeğin lezzetini kaybetmesine neden olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sebze artıklarını tüketmenin yolları
  2. Artık çorba ile makarna sosu nasıl yapılır?
  3. Donuk çorba nasıl çözülür?
  4. Sürdürülebilir mutfak ilkeleri

Benzer Yazılar

Lezzet Logo