“Abdigör” isminin, Osmanlı döneminde Erzurum’daki Abdi Ağa veya Abdi Bey isimli bir kişiden geldiği, zamanla bu köfteye adının verildiği rivayet edilir. Saray mutfağında da kendine yer bulmuş, Erzurum’un “şeref yemeği” sayılmıştır. Abdigör köfte yapımında kıyma kullanılmaz. Bunun yerine dana eti tokmak ile dövülerek kıyma haline getirilir. Dövülmüş etin içine tuz ve un katılır. Köfteye şekil verdikten sonra haşlama usulüyle pişirilir.
Tükürük köftesi püf noktaları, cevizli köftenin püf noktaları ve sebzeli fırın köftenin püf noktalarına göz atmayı unutmayın.
Abdigör köfte yapımında dana döş veya kol kullanılabilir. Etin hem yağlı, hem de sinirsiz olmasına dikkat edilmelidir. İsteğe göre dana ve kuzu eti karıştırılarak da kullanılabilir. Etin taze olması da son derece önemlidir. Ayrıca zarı temizlenmiş olmalıdır. Abdigör köftenin eti kıyma makinesinden geçirilmez. Bunun yerine et satırla dövülür veya tokmakla ezilerek kıyma haline getirilir. Dövme işlemi uzun sürdüğü için etin dokusu son derece lezzetli olur.
Dövülen et kıyma haline getirildiğinde içerisine sadece un ve tuz katılır. Fazla malzeme katılması önerilmez. Ama bazı yörelerde baharatlarla zenginleştirildiği de bilinir. Köfte harcının el ile uzun süre yoğrulması ve kıymanın macun kıvamına getirilmesi gerekir.
Abdigör köfte orta veya büyük boyutlarda hazırlanır ve hafif yassı bir şekil verilir. Eğer ince bir şekilde yapılırsa veya çok fazla bastırılırsa, haşlama sırasında dağılabilir. Ayrıca kıvamı doğru ayarlanmazsa, çatlama da görülebilir. Bu yüzden yuvarlak köfteler hazırlamak ve hafifçe bastırmak gerekir.
Abdigör köfte için bir tencereye su alınır ve kaynatılır. Köfteler, kaynar suyun içine atılmalıdır. Eğer su soğuk olursa, köfteler kısa sürede dağılır. Suyun içerisine az miktarda tuz eklenebilir. Köfteler kısa sürede haşlanmalıdır. Eğer uzun süre haşlama yapılırsa, köfteler sertleşmeye başlar. Abdigör köfte, geleneksel olarak sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Üzerine tereyağlı pul biberli sos gezdirilebilir. Bazı yörelerde, sunum için pirinç pilavı tercih edilir.