Gün içinde artan yoğunlukla birlikte öğle yemekleri çoğu zaman ihmal edilir veya hızlıca geçiştirilir. Oysa sağlıklı ve dengeli bir öğün, enerjinizi artırarak günün geri kalanında daha verimli olmanızı sağlar. İster evde olun, ister ofiste; pratik ve besleyici öğle yemeği alternatifleri ile hem lezzetten ödün vermeyin hem de zamandan kazanın. İşte 8 dakikada yapılan 8 kolay öğle yemeği tarifi.
Malzemeler
400 g konserve ton balığı
600 g karides
3 Yedikule marulu
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı Meksika fasulyesi
100 g kiraz domates
1 avokado
3 taze soğan
Birkaç dal maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos için:
4 yemek kaşığı balzamik sirke
¼ su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Marulları doğrayıp geniş bir kaseye alın. Fasulyeler, ikiye kesilmiş domatesler, doğranmış soğan ve maydanozu ekleyin. Avokadoyu dilimleyip karışıma katın. Karidesleri zeytinyağında soteleyin. Ton balığı ve karidesleri salataya ekleyin. Sos malzemelerini çırpıp salatanın üzerine gezdirin. Karıştırarak servis yapın.
Malzemeler
400 g haşlanmış tavuk
½ marul (ince doğranmış)
1 domates (dilimlenmiş)
½ kırmızı soğan (ince doğranmış)
100 g rendelenmiş kaşar peyniri
Tortilla ekmeği
Yapılışı:
Tavuğu didikleyin. Marul, domates, soğan ve rendelenmiş kaşarla birlikte tortillaların içine eşit şekilde paylaştırın. Uçlarını katlayıp sıkıca sarın. Orta ateşte ısıtılmış ve hafifçe yağlanmış ızgarada, wrap’leri her iki yüzü hafifçe kızarana kadar, yaklaşık 2 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Malzemeler
2 adet bagel ekmeği
100 g füme somon
2 yemek kaşığı labne peyniri
1 tatlı kaşığı Dijon hardalı
Marul
Taze dereotu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Bagel ekmeklerini ikiye kesip dilerseniz hafifçe ısıtın. İç yüzeylere labne ve Dijon hardalını sürün. Alt dilime marul, füme somon, tuz-karabiber ve dereotu yerleştirin. Üst dilimi kapatıp servis yapın.
Malzemeler
1 pırasa (ince dilimlenmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
6 adet kuru domates (dilimlenmiş)
30 g ıspanak (taze veya donmuş)
4 yumurta
Tuz, tane karabiber
Yapılışı:
Zeytinyağını tavada ısıtıp pırasayı yumuşayana kadar soteleyin. Kuru domates ve ıspanağı ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Çırpılmış yumurtaları üzerine dökün. Kısık ateşte üstü tamamen pişene kadar omleti pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Malzemeler
6–10 adet ahududu (taze veya donmuş)
2 yemek kaşığı yaban mersini
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı yulaf
1 yemek kaşığı karışık keten tohumu
Ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve susam (isteğe bağlı miktarda)
Yapılışı:
Yulaf ve meyveleri kaseye alın, üzerine yoğurdu ekleyin. Tohumları serpin. Meyveleri hafifçe ezerek karıştırın ve afiyetle tüketin.
Malzemeler
2 adet lavaş
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 dilim sucuk veya salam
2 yemek kaşığı mısır
1 tatlı kaşığı tereyağı veya 1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kekik veya pul biber
Yapılışı:
Lavaşların yarısına kaşar peyniri, sucuk, mısır ve baharatları yerleştirin. Diğer yarısını kapatıp yarım ay şekli verin. Tavayı ısıtın, az miktarda yağ ekleyin. Lavaş tostları her iki tarafı kızarana kadar, toplam 4–5 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler
1 dilim ekmek
½ avokado
¼ limonun suyu
Tuz, karabiber
½ demet roka
½ adet nar (ayıklanmış)
Yapılışı:
Ekmeği kızartın. Avokadoyu soyup dilimleyin ve ekmeğin üzerine yerleştirin. Üzerine limon suyu gezdirin, tuz ve karabiber serpin. Yanına roka ve narla hazırladığınız salatayı ekleyin. Hepsini birlikte servis edin.
Malzemeler
2 dal yeşil soğan
2 dal nane
1 adet maydanoz
1 adet domates
1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
1 adet nar
Yarım su bardağı kinoa
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon
Yapılışı:
Kinoayı üzerini geçecek kadar suyla haşlayın ve soğumaya bırakın. Tüm sebzeleri ince doğrayın ve geniş bir kaseye alın. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu ekleyin. Soğumuş kinoayı da ilave ederek karıştırın. Servis tabağına alıp nar taneleriyle süsleyin.