1 bardak pirinçle orta boy bir tencere pilav hazırlanabilir. Piştikten sonra pirinç miktarı kabararak artar ve porsiyonlar doyurucu hale gelir. Yan yemeklerle birlikte servis edilecekse 1 bardak pirinç, 2–3 kişiyi rahatlıkla besler.
Ortalama bir porsiyon pilav, kişi başı yaklaşık ½ su bardağı pişmemiş pirinç veya piştikten sonra 1 su bardağı civarındadır.
1 bardak (yaklaşık 200 gram) pirinçle 2–3 kişilik pilav çıkar. Bu, kişilerin iştahına ve pilavın yan yemeklerle birlikte servis edilip edilmediğine göre değişir.
Pilav genellikle 1 bardak pirinç; 2 bardak su oranında pişirilir. Bu sayede pirinç tane tane ve kabarık olur.
Pirinç piştikten sonra yaklaşık 2 katı hacim kazanır. Yani 1 bardak pirinç piştiğinde 2 bardak kadar pilav olur.
Daha çok kişi varsa pirinç miktarını kişi başı ½ bardak pirinç hesaplayarak artırabilirsiniz. Yan yemeklerle servis edilecekse kişi başı pirinç miktarını biraz azaltmak yeterli olur.