Patlıcan Turşusu
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Hindistan'dan Afrika'ya doğru yayılan patlıcan; patlıcan oturtma ve patlıcan kebap gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Ülkemizde Antalya ve Hatay'da tarımı yapılan patlıcan, genellikle tropik bölgelerde yetiştirilir. Lif oranı yüksek olan bu besin, kalp ve mide sağlığını olumlu yönde etkiler. Sulu ve zeytinyağlı yemeklerde sık sık yer verildiği gibi, turşu yapımında da kullanılabilir. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı patlıcan turşusu tarifine başlayabiliriz:

1 Porsiyon Patlıcan Turşusu Kaç Kaloridir?

Patlıcan Turşusu Tarifi İçin

Malzemeler

Patlıcan Turşusu

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Öncelikle yıkayıp süzdüğünüz patlıcanların sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.
  2. Geniş bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  3. Haşlanan patlıcanları bir kabın içine üst üste dizin. Üzerine bir ağırlık koyarak acı suyunu bırakması için 3-4 saat bekletin.
  4. Kıyılmış lahana, biber, maydanoz, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğradığınız havuçları karıştırın.
  5. Acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına hazırladığınız karışımı doldurup, maydanoz sapları ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
  6. Turşunun suyu için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın. Bu suya her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın.
  7. Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyerek turşunun üzerini örtecek şekilde dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 1 ay bekletin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Patlıcan turşusunu, yanına çok yakışan kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Kullanacağınız patlıcanları seçerken sap kısımlarının yeşil olmasına özen gösterin. 
  • Tarife başlamadan önce patlıcanları tuzlu suda bekletin. Bu sayede koyu rengini ve acılığını giderebilirsiniz.
  • Saklama kabının cam olması, turşuyu daha uzun süre saklamanızı sağlayacaktır.
  • Turşunun kullanım ömrünü uzatmak için, kavanozun içine birkaç damla limon suyu veya limon tuzu ekleyebilirsiniz.
  • Cam kavanozları kullanmadan 30 dakika önce sıcak su ile sterilize edin ve kurutun.
  • Turşuların hazır olması yaklaşık 30 gün sürecektir. Bu sürede kavanoz kapaklarını çok sık açmayın.
  • Hazır olan turşuları maşa veya süzgeç yardımıyla servis edin, kavanozun içine el sürmeyin.

Tarif Kategorileri

Sebze Tarifleri Turşu Tarifleri Patlıcanlı Tarifler Akşam Yemeği Pratik Yemek Tarifleri Konserve Tarifleri

Benzer Tarifler

Hedik
Karnabahar Turşusu
Tahinli mücver
Trakya keçi peynirli pancar
Kelek Turşusu
Kıyma Kavurma