Pırasa Böreği
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak nefis bir tarifle karşınızdayız. Lif bakımından zengin olan pırasa, antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde A, C, E ve K vitamini bulunur. Kan damarlarını koruyan bu besin, kemikleri de güçlendirir. Kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı besinler arasında yer alır. Pırasanın faydalarından bahsettiğimize göre, mis gibi kokusuyla her zevke hitap eden pırasalı börek tarifi detaylarına geçebiliriz. Arnavut mutfağından dünyaya yayılan pırasa böreği nasıl yapılır? sorusu için kolları sıvayalım.

Ev yapımı börek tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Lezzetli ve pratik boşnak böreği tarifine göz atmayı unutmayın.

Pırasa Böreği Tarifi İçin

Malzemeler

Hamur için

İç malzeme için

Üzeri için

Pırasa Böreği

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Toz maya ve ılık sütü bir kaba alıp maya eriyene kadar karıştırın. Yoğurt, sıvıyağ, tuz ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
  2. Unu azar azar ilave edip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
  3. Soğanları soyup kıyın. Pırasaları temizleyip incecik dilimleyin. Zeytinyağını tavada ısıtın.
  4. Pırasa ve soğanı tavaya ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika karıştırarak soteleyin. Tuz ve karabiber serpip ocaktan alın. Peyniri ekleyip karıştırın ve ılınmaya bırakın.
  5. Hamuru unlanmış zemine alıp merdaneyle büyük bir yufka şeklinde açın. Üzerine pırasalı harcı döküp yayın.
  6. Hamurun kenarlarını içe kıvırıp önce kare şekline getirin. Sonra ortadan ikiye katlayıp dikdörtgen şekli verin.
  7. Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Hamuru tepsiye yerleştirin. Yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağını karıştırıp hamurun üzerine fırçayla sürün. Pul biber ve kekik serpip 20 dakika bekletin.
  8. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Ilınınca dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Pırasa Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tarifte kullanacağınız sütün, çok sıcak ve çok soğuk olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde maya çözünmeyecektir.
  2. Pırasalı iç harcı ılımadan hamura doldurmayın. Sıcak iç harç, hamuru incelterek kıvamının bozulmasına neden olur.
  3. Hamuru kalın bir şekilde sarmamaya özen gösterin.
  4. Hazırladığınız böreği, fırına vermeden önce mutlaka dinlendirin. Bu sayede tüm malzemeler özdeşleşecektir.
  5. Böreğin eşit pişmesi için, önceden ısıtılmış fırına atın.

1 Dilim Pırasa Böreği Kaç Kalori?

  1. Bir dilim pırasa böreği, yaklaşık 215 kaloridir. Hamur işi olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Alternatif olarak beyaz peynir ve sebze ile hazırlanan nefis gül böreği tarifini de deneyin.

Tarif Kategorileri

Hamur İşi Tarifleri Kahvaltılık Tarifler Pırasalı Tarifler Marmara Yemekleri Tuzlu Hamur İşi Tarifleri Osmanlı Mutfağı Börek Tarifleri Vejetaryen Yemekleri

Benzer Tarifler

Kapalı börek
Lobyani (Barbunya Böreği)
Adana böreği
Tis Böreği
Peta böreği
Haşhaşlı ve yeşil mercimekli çıtır börek