Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği)
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Börek tarifleri arasında oldukça özgün bir yere sahip olan bir tarifimiz var. Şanlıurfa mutfağı ile özdeşleşen ağzı yumuk, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Yuvarlak hamurların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu börek, şık bir görünüme sahiptir. Malzemeleriniz hazırsa, Urfa usulü ağzı yumuk böreği yapımı için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak küt böreği tarifine de göz atın.

Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği) Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

İç harcı için:

Kızartmak için:

Ağzı Yumuk (Şanlıurfa Böreği)

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Hamuru hazırlamak için tuz, yoğurt, sıvı yağ ve suyu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Karbonatı ekleyip karıştırdıktan sonra unu da azar azar ilave edin. Malzemeler birbiriyle iyice özleşene kadar yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında ve ele hafifçe yapışan bir hamur elde edin. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
  2. Diğer taraftan iç harcını hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine salça, ceviz içi, tuz ve pul biberi serpiştirip unu da ilave edip iyice yoğurun. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları hafif un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde 10-12 cm çapında hamurlar açın.
  3. Açtığınız hamurların üzerine kıymalı malzemeden birer yemek kaşığı kadar koyun. Elinizle bastırarak harcı hamura iyice yayın. Kenarlarını 1 cm kadar üzerine kıvırarak toplayın. Sıvı yağı derin bir tavada ya da tencerede kızdırın. Böreklerin açık tarafları alta gelecek şekilde kızgın yağa bırakın. Her iki tarafını kızartıp servis tabağına alın, sıcak olarak servis yapın.

Tarif Kategorileri

Öğle Yemeği Yöresel Tarifler Börek Tarifleri Hamur İşi Tarifleri Çay Saati Tarifleri Kahvaltılık Tarifler

Benzer Tarifler

Kapalı börek
Lobyani (Barbunya Böreği)
Adana böreği
Tis Böreği
Peta böreği
Haşhaşlı ve yeşil mercimekli çıtır börek