Istakoz Yemeği
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Değişik boyutlara ve renklere sahip olan ıstakoz, yenilebilir deniz canlısıdır. 5 kilo ağırlığa ve 35 cm uzunluğa kadar ulaşabilen ıstakoz, zor bulunduğu için diğer deniz canlılarına göre daha pahalıdır. 19. yüzyılda 'böcek' olarak görüldüğü için, mahkumlara ve fakir kesime verilse de, zaman içerisinde değeri artmıştır. Istakoz, farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Ancak hangi yöntem seçilirse seçilsin, mutlaka haşlanmak zorundadır. Başta B12 vitamini olmak üzere protein, fosfor, potasyum ve sodyum bakımından zengindir. Peki, evde ıstakoz nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı ıstakoz yemeği tarifine geçebiliriz.

Farklı deniz ürünlerini sevenler karidesli taco, kalamar tava ve ıstakoz pilakili imam bayıldı tarifini deneyebilirsiniz.

Istakoz Yemeği Tarifi İçin

Malzemeler

Istakoz Yemeği

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Istakozu büyük bir bıçak yardımıyla dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
  2. Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
  3. Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
  4. Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin.
  5. Istakozun pişirme süresi, boyutuna göre ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
  6. Pişirme işleminin ardından ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin. Afiyet olsun.

Istakoz Yemeği Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu işlem içinin daha kolay pişmesini sağlar.
  2. Dilerseniz, haşlanmış ıstakoz da kullanabilirsiniz.
  3. Istakozu fırın yerine ızgarada da pişirebilirsiniz.
  4. Istakozu haşlanmış almayacaksanız, canlı olarak almanız gerekir. Aksi takdirde bakteriler ürer ve tehlikeli bir hale gelir.
  5. Istakozun her santimetresi için ortalama 1 dakika pişirmek gerekir. (20 cm boyutundaki ıstakoz, 20 dakika pişirilmelidir.)

1 Porsiyon Istakoz Yemeği Kaç Kalori?

  1. Pişmiş ıstakozun 100 gramı, yaklaşık 90 kaloridir.

Tarif Kategorileri

Balık Yemekleri Fırın Yemekleri MasterChef Tarifleri Akşam Yemeği

Benzer Tarifler

Karides Roll
Hamsi Böreği
Hamsi Kağıt Kebabı
Airfryer'da Mezgit
Sazan Balığı Köftesi
Asma Yaprağında Barbun