Süt İçmek Kilo Aldırır Mı, Diyette Süt İçilir Mi?
Süt içmek kilo aldırır mı? Diyette süt içilir mi? Kilo vermek isteyenlerin her dönem merak ettiği bu iki soruyu bir diyetisyene sorduk. İşte yanıtları...

Süt, kalsiyum bakımından zengindir ve genellikle kemik gelişimi ve sağlığı için hayati önem taşıyan iki besin olan D vitamini barındırır. Göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için yararlı A vitamini içerir. Peki, süt kilo aldırır mı? Diyette süt içilir mi? Bu iki sorunun yanıtına hem bir makale, hem de bir diyetisyen görüşüyle yanıt vermeye çalışalım.


Sağlık sitesi Healthline'a göre süt iyi bir kalori, protein kaynağı olduğu için kilo almak adına dengeli bir yaklaşım sunar. Özellikle kas yapmak isteyenler ve kilo almak isteyenler için faydalı olabilir. Unutmamak gerekir ki kilo almak için tatlılar ve atıştırmalık yiyecekler gibi besin değeri düşük yüksek kalorili yiyecekler yerine besleyici yiyeceklerden ekstra kalori almak daha yararlı. Süt içmek ise protein ve diğer faydalı besinlere ek olarak ekstra kalori sağlayabilir. Süt çok yönlündür; tek başına da tüketilebilir, bu da diyetinizi önemli ölçüde değiştirmeden daha fazla kalori tüketmenizi kolaylaştırır. Bu görüşe göre süt ayrıca kas yapmanıza yardımcı olarak kilo almanıza da yardımcı olabilir.



Süt Hakkında Diyetisyen Görüşü

Diyetisyen Gülçin Işık, "Bebeklikten başlayarak, tüm büyüme gelişme evresinde önerdiğimiz, yetişkinlerde ve dahi yaşlılıkta bile tüketimine yönlendirdiğimiz süt, her yaşta insan için mükemmel bir besindir. Tabii burada içtiğiniz sütün çeşidi ve yağ oranı, kişiye uygunluğu değişkenlik gösterir" diyor.


Işık'ın sütle ilgili paylaştığı bilgiler şöyle:

Süt, yeni doğan bir bebeğin tek tüketim kaynağıdır, büyümesini ve gelişmesini sağlar. Sonrasında ek gıda ile beraber inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü gibi çeşitlemeler olsa da en çok tükettiğimiz inek sütüdür. Kişide kilo alımının gerçekleşmesi için yaktığı kalori miktarının, alınan kalori miktarından fazla olması gerekir. Burada da kişinin kemik ve kas gelişiminin düzgün olabilmesi için alınan kalorinin protein, yağ ve karbonhidrat oranları düzgün besinler tercih etmesi gerekir. Süt; iyi bir kalori, protein ve yağ kaynağıdır. 



'Tek Başına Kilo Aldırır Demek Doğru Değil'

Kalsiyum ve D vitamini açısından oldukça zengindir. Kaliteli protein kaynağıdır.

Çoğunlukla kilo vermeye meyilli kişilere öğünlerde süt tüketimi önerilir. Ancak kilo almak isteyen kişilerin sütün yanında ek gıdalarla desteklenmesi gerekebilir. Sütteki yüksek protein içeriği uzun süre tok kalmayı sağladığı gibi, içerisindeki linoleik asit sayesinde yağların parçalanmasını teşvik eder ve yağ üretimini engeller. Dolayısıyla süt için tek başına kilo aldırıcı bir besindir demek doğru olmayacaktır.


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Su kilo aldırır mı?
  2. Protein tozu kilo aldırır mı?
  3. Elma diyette yenir mi?
  4. Muz kilo aldırır mı?
  5. Kuruyemiş kilo aldırır mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla