Muzun Faydaları Nelerdir?
Sıklıkla tercih ettiğimiz ve severek yediğimiz muzun sağlığa faydaları neler? Sizler için listeledik. İşte muzun faydaları:

Muz, inanılmaz derecede sağlıklı, kullanışlı ve lezzetli meyvelerden biridir. Bu onları sağlıklı beslenmeyle ilgilenen herkes için mükemmel bir tercih haline getirir. Birçok sıcak iklime sahip topraklarda yetişir. Sert yeşil halindeyken toplanır, yavaş yavaş olgunlaşarak sarı, yumuşak ve tatlı hale gelir. Muz birçok temel besin içerir ve kilo verme, sindirim ve kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

  1. Besin Değerleri Açısından Yüksektir

Muz, makul miktarda lif ve birkaç antioksidan içerir. Normal büyüklükte bir muz (126 gram) ayrıca aşağıdaki bileşenlere sahiptir:

Kalori: 112

Yağ: 0 gram

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 29 gram

Lif: 3 gram

C Vitamini: Günlük İhtiyacın %12'si

Riboflavin: Günlük İhtiyacın  %7'si

Folat: Günlük İhtiyacın  %6'sı

Niasin: Günlük İhtiyacın  %5'i

Bakır: Günlük İhtiyacın  %11'i

Potasyum: Günlük İhtiyacın  %10'u

Magnezyum: Günlük İhtiyacın  %8'i

Bir muz yaklaşık 112 kalori sağlar ve neredeyse tamamen su ve karbonhidrattan oluşur. Protein içerikleri az ve yağ içermezler. Yeşil, olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratlar çoğunlukla nişasta ve dirençli nişasta şeklindedir. Meyve olgunlaştıkça aroması daha tatlı hale gelirken lif içeriği düşer.

  1. Kan Şekeri Seviyelerini Olumlu Etkiler

Muz çözünür lif açısından zengindir. Sindirim sırasında, çözünür lif bir jel oluşturmak için sıvı içinde çözünür. Muzlara süngerimsi dokusunu veren de budur. Olgunlaşmamış muzlar ayrıca vücudunuz tarafından sindirilmeyen dirençli nişasta içerir. Bu iki lif türü birlikte yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi azaltabilir. Ayrıca, midenizin boşalmasını yavaşlatarak iştahınızı düzenlemeye yardımcı olabilirler.

  1. Sindirim Sistemini Olumlu Etkiler

Diyet lifi, gelişmiş sindirim de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına bağlanmıştır. Bir orta boy muz, yaklaşık 3 gram lif içerir. Olgunlaşmamış muzda bulunan lif türü olan dirençli nişasta bir prebiyotiktir. Prebiyotikler sindirimden kaçar ve bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler için besin haline geldikleri kalın bağırsağınıza gider. Üstelik pektin – hem olgun hem de olgunlaşmamış muzda bulunan bir lif – kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 

  1. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Muzun kilo kaybı üzerindeki etkilerini doğrudan test eden bir çalışma yok. Bununla birlikte, bu popüler meyve, onu kilo vermeyi kolaylaştıran bir yiyecek haline getirebilecek çeşitli özelliklere sahiptir. İlk olarak, muzlar nispeten az kaloriye sahiptir. Ortalama bir muz 100'den fazla kaloriye sahiptir, ancak besleyici ve doyurucudur. Sebze ve meyvelerden daha fazla lif yemek, tekrar tekrar daha düşük vücut ağırlığı ve kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, olgunlaşmamış muzlar dirençli nişasta ile doludur, bu nedenle doyurucu olma eğilimindedirler ve iştahınızı azaltırlar. 



  1. Kalp Sağlığınızı Olumlu Destekleyebilir

Potasyum, kalp sağlığı, özellikle tansiyon yönetimi için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Önemine rağmen, az sayıda insan diyetlerinde yeterli potasyum alır. Muzlar harika bir potasyum kaynağıdır ve orta boy bir muz günlük potasyum ihtiyacının %10’unu sağlar. Potasyum açısından zengin bir diyet kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, daha eski araştırmalara ve hayvan çalışmalarına göre, bol miktarda potasyum tüketen kişilerin kalp hastalığı riski %27'ye kadar daha düşüktür. Dahası, muzlar, kalp sağlığı için önemli olan başka bir mineral olan magnezyum için günlük değerin %8'ini içerir. Magnezyum eksikliği, artan kalp hastalığı riski, yüksek kan basıncı ve kandaki yüksek yağ seviyeleri ile bağlantılı olabilir

  1. Antioksidanlarla Dolu

Meyve ve sebzeler diyet antioksidanlarının mükemmel kaynaklarıdır ve muzlar da bir istisna değildir. Flavonoidler ve aminler dahil olmak üzere çeşitli türlerde güçlü antioksidanlar içerirler. Bu antioksidanlar, kalp hastalığı ve dejeneratif hastalık riskinde azalma gibi birçok sağlık yararı ile bağlantılıdır. Serbest radikallerin neden olduğu hücrelerinizde oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olurlar. Antioksidanlar olmadan serbest radikaller zamanla birikebilir ve seviyeleri vücudunuzda yeterince yükselirse zarar verebilir.

  1. Tok Hissetmenize Sebep Olabilir

Muzdaki çözünür lif, sindirim sisteminize hacim ekleyerek ve sindirimi yavaşlatarak tok kalmanıza yardımcı olabilir Ek olarak, muzların kalorileri boyutlarına göre nispeten düşüktür. Muzların düşük kalorili ve yüksek lif içeriği birleştiğinde, onları işlenmiş veya şekerli kutulu atıştırmalıklar gibi diğer yiyeceklerden daha doyurucu bir atıştırmalık yapar. Protein de doyurucudur, ancak muzlar bu makro besin açısından düşüktür. 

  1. İnsülin Duyarlılığını Arttırabilir

İnsülin direnci, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere birçok kronik hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Çeşitli araştırmalar, düzenli olarak dirençli nişasta yemenin duyarlılığını iyileştirebileceğini ortaya koymaktadır. Bu, vücudunuzun bu kan şekeri düzenleyici hormona daha duyarlı olmasını sağlayabilir. 

  1. Böbrek Sağlığını İyileştirebilir

Potasyum, sağlıklı böbrek fonksiyonu ve kan basıncı regülasyonu için hayati öneme sahiptir. Büyük diyet potasyum kaynakları olarak muzlar, böbreklerinizi sağlıklı tutmak söz konusu olduğunda özellikle faydalı olabilir.

  1. Egzersiz Ağrılarına İyi Gelir 

Muz bazen sporcular için mükemmel yiyecek olarak anılır. Bu, büyük ölçüde, her ikisi de elektrolit görevi gören potasyum ve magnezyum minerallerinin yanı sıra kolayca sindirilen karbonhidrat içeriğinden kaynaklanmaktadır. Yoğun egzersiz sırasında terinizle elektrolit kaybedersiniz. Örneğin bir muz yiyerek vücudunuza potasyum ve magnezyum takviyesi yapmak, egzersize bağlı kas kramplarını ve ağrıları azaltabilir. Bununla birlikte, muzların egzersiz performansı, kramp ve egzersiz iyileşmesi üzerindeki etkileri üzerine özel araştırmalar eksiktir.

  1. Beslenmenize Eklemek Kolay 

Muz sadece inanılmaz derecede sağlıklı değil, aynı zamanda civardaki en uygun atıştırmalık yiyeceklerden biridir. Yoğurt, mısır gevreği ve smoothie'lere harika bir katkı sağlarlar ve fıstık ezmeli tam tahıllı tostlarla beraber ya da sade şekilde tüketilebilir. Hatta bunları pişirme ve yemeklerinizde şeker yerine kullanabilirsiniz. Muzları yemesi ve taşıması da inanılmaz derecede kolaydır. Genellikle iyi tolere edilirler ve kolayca sindirilirler. 


Şunlara da göz atabilirsiniz;

  1. Cevizin faydaları nelerdir?
  2. Elmanın faydaları nelerdir?
  3. Kudret narının faydaları nelerdir?
  4. Ayvanın sağlığa faydaları nelerdir?
  5. Mandalina türleri ve faydaları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

2024 Nisan Ayında Okurlarımızın En Sevdiği Tarifler
Kahve Hakkında Hiç Bilmediğiniz 10 Gerçek
Çiğ Salam Yenir Mi?
Gerbera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Palmiye Kalbi Nedir, Faydaları Nelerdir?
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin