Muşmulanın Faydaları Nelerdir, Nasıl Yenir?
Muşmulanın faydaları nelerdir? Muşmula nasıl yenir? Muşmula nasıl kaynatılır? Muşmula nasıl yumuşar? İşte, muşmulanın faydaları ve doğru tüketme yöntemleri:

Gülgillerin alt familyasına ait bir bitki olan muşmula, özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyve, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bazı yörelerde 'döngel, beşbıyık' ve 'töngel' isimleriyle de bilinir. Muşmulanın seveni olduğu kadar sevmeyeni de oldukça fazla. Ancak faydalarını duyduktan sonra bu meyveyi mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz, bizden söylemesi. 'Muşmula nasıl yenir ve faydaları nelerdir?' diye merak edenler için, işte muşmulayı doğru tüketme yöntemleri:

Muşmulanın Faydaları Nelerdir?

  1. Potasyum, kalsiyum, demir, lif, magnezyum ve folik asit bakımından zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini de içerir.
  2. Bağırsak hareketlerini arttırır. Bu özelliğiyle hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir.
  3. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  4. Vücutta oluşan iltihaplanmaları daha hızlı iyileştirir.
  5. Çay olarak tüketildiğinde kuru öksürüğe iyi gelir.
  6. Antioksidan özelliği sayesinde ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  7. Sindirim sisteminin çalışmasına destek olur.
  8. Böbrek ve karaciğer sağlığında olumlu etkileri vardır.
  9. Yaprakları kaynatıldığında romatizma ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Muşmula Nasıl Yenir?

  1. Olgunlaşmış muşmula kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat edilerek sade bir şekilde tüketilebilir. Muşmulanın en faydalı hali meyvesini taze taze tüketmektir.
  2. Eğer muşmulayı sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartarak blenderdan çektirip püre haline getirebilirsiniz.
  3. Muşmulayı kabuk ve çekirdeklerinden arındırdıktan sonra sirke, reçel, marmelat, pekmez ve hoşaf yapımında kullanabilirsiniz.
  4. Eğer muşmulalar yeterince olgunlaşmadıysa, çekirdeklerini çıkartıp çay yapımında kullanabilirsiniz.
  5. Muşmulayı güneşte kurutarak kış için de saklayabilirsiniz.
  6. Muşmulayı püre haline getirdikten sonra tatlı yapımında kullanabilir, sevdiğiniz tatlılara aroma katabilirsiniz.

Muşmula Çayı Nasıl Yapılır?

Muşmulaları güzelce yıkayın ve çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. 1 litre suyun içerisine bir avuç dilimlenmiş muşmula ekleyin ve kaynatın. Kaynayan çayı süzdükten sonra demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Ardından içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek afiyetle içebilirsiniz.

Muşmula çayı yapmak için kullanılan diğer yöntem ise kurutulmuş muşmula yapraklarını kullanmaktır. Bu yaprakları güvenilir aktarlardan bulabilirsiniz.

Muşmulanın Çekirdeği Yenir Mi?

Muşmula, tariflerde kullanılacağında genellikle çekirdekleri temizlenir. Muşmula çekirdeği sindirim sistemi için çok faydalı olsa da, çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Bunun yerine çekirdekleri kaynatıp içebilirsiniz.

Muşmulanın Zararları Nelerdir?

Muşmula ölçülü bir şekilde tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Ancak aşırı tüketilmesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu neden ölçüyü hiçbir zaman kaçırmamak gerekir.

Ayrıca muşmula, yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı bir besindir. Tansiyon hastası olan kişiler doktora danışmadan muşmula tüketmemelidir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler muşmula tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Greyfurt nasıl yenir?
  2. Ejder meyvesi nasıl yenir?
  3. Kinoa nasıl yenir?
  4. Cennet hurması nasıl yenir?
  5. Ananas nasıl tüketilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?