Mercanköşk Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Mercanköşk nedir? Sağlığa olası faydaları ve zararlarını sizler için liste yaptık. İşte mercanköş hakkında herşey:

Mercanköşk, Akdeniz mutfağında kullanılan popüler ve eşsiz bir tadı olan bitkidir. Uzun sürelerdir bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır ve sağlık yararları sağlayabilecek çeşitli bileşikler içermektedir.

Mercanköşk Nedir?

Tatlı mercanköşk olarak da bilinen mercanköşk, nane ailesinden Akdeniz, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da binlerce yıldır yetiştirilen aromatik bir bitkidir. Kekikle benzer olsa da, daha hafif bir tada sahiptir ve genellikle salataları, çorbaları ve et yemeklerini süslemek için kullanılır. Kurutulduğunda özellikle etkilidir, ancak taze olarak da kullanılabilir. Dahası, mercanköşkün çeşitli anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Sindirim sorunları, enfeksiyonlar ve ağrılı adet kanaması dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmak için tıbbi olarak kullanılmıştır. 

Mercanköşkün Faydaları

 Araştırmalar, mercanköşkün çeşitli sağlık yararları olabileceğini düşündürmektedir.
  1. Antioksidan ve Antienflamatuvar Özellikler

Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan potansiyel olarak zararlı moleküllerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Mercanköşk içerisindeki çeşitli bileşiklerin antioksidan etkileri olduğu gösterilmiştir. Özellikle vücudunuzdaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilirler. Enflamasyon normal bir bedensel tepki iken, kronik enflamasyon diyabet, kanser ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere belirli hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir. Bu nedenle, iltihabı azaltmak riskinizi azaltabilir. 

  1. Antimikrobiyal Özelliğe Sahip Olabilir

Mercanköşk ayrıca antimikrobiyal özellikler göstermiştir. Yaygın kullanımlar, mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için seyreltilmiş uçucu yağını cildinize uygulamanın yanı sıra bağırsak bakterilerinin aşırı büyümesini tedavi etmeye yardımcı olacak takviyeleri almayı içerir. Dahası, bu bitki çeşitli gıda ürünleri için doğal bir pestisit olarak kullanılmaktadır.

  1. Sindirim Sorunlarını Hafifletebilir

Mercanköşk, geçmişte mide ülseri ve bazı gıda kaynaklı hastalıklar gibi sindirim sorunlarını önlemek için kullanılmıştır.

  1. Adet Döngünüzü ve Hormonlarınızı Düzenlemeye Yardımcı Olabilir

Mercanköşkün adet akışını uyardığı gösterilmiştir. Ekstresi veya çayı, adet döngünüzü düzenlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca düzensiz döngüye sahip hamile olmayan kadınlarda hormon dengesini geri kazandırabilir. Ayrıca düzensiz dönemler ve akne gibi semptomları olan bir hormonal bozukluk olan polikistik over sendromunun (PCOS) tedavisine de yardımcı olabilir. PCOS'lu 25 kadında yapılan bir araştırma, mercanköşk çayının hormonal profillerini ve insülin duyarlılığını iyileştirdiğini buldu.

Risklerden kaçınmak için, menstrüasyona yardımcı olacak herhangi bir bitkisel takviye almadan önce sağlık uzmanınıza danışın.



Mercanköşkün Olabilecek Olumsuz Etkileri

Mercanköşk genel olarak güvenilir bir bitki olarak kabul edilir. Ancak bazı yan etkileri de bazı durumlarda olabilir. Bu nedenle, takviye yaparken dikkatli olmalısınız. İstisnai durumlarınız ya da hastalıklarınız varsa eğer mutlaka doktora danışınız. 

  1. Hamilelik Komplikasyonları

Hamile veya emziren kadınlar mercanköşk takviyelerinden kaçınmalıdır. Çeşitli üreme hormonları ve menstrüasyon üzerindeki etkisi nedeniyle bu bitki hamilelik sırasında olumsuz yan etkileri tetikleyebilir. Kesin ve net sonuçlar için mutlaka doktorunuz ile temas halinde olun. 

  1. Kan Pıhtılaşmasını Etkileyebilir

Mercanköşk takviyeleri kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir. 20 bitkiyi analiz eden bir çalışma, mercanköşkün kan pıhtılaşmasında önemli bir faktör olan trombosit oluşumunu engellediğini belirledi. Bu, özellikle kan sulandırıcı kullanan herkes için geçerli olabilir.

  1. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir

Mercanköşk, kanama riskinizi artırmak için kan sulandırıcılar ve antikoagülanlar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Ayrıca kan şekerini düşürerek bazı diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir ve potansiyel olarak tehlikeli derecede düşük seviyelere neden olabilir. Şeker hastalığınız varsa mercanköşk almadan önce sağlık uzmanınıza danışın. 


Şunlara da göz atın;

  1. Keten tohumu nasıl yenir?
  2. Zahterin faydaları nelerdir?
  3. Safran nedir, faydaları nelerdir?
  4. Biberiyenin faydaları nelerdir?
  5. Kekik çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı