Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?
Kuru incir neye iyi gelir, ne işe yarar? Kuru incirin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru incir yemeli? Kuru incirin zararı var mı? İşte, tatlılarda sık sık kullanılan kuru incirin faydaları ve kullanımı:

İncir, dutgiller familyasına ait yenilebilir bir meyvedir. Dünya çapında yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, tatlı yapımında sık sık kullanılır. İncirin güneşte veya fırında kurutulmasıyla, kuru incir elde edilir. Kuru incir hem sade bir şekilde, hem de aşure gibi farklı tariflerin içerisinde kullanılır. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, sağlık açısından birçok faydası vardır. İşte, kuru incirin faydaları ve kullanımı:

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

  1. Lif açısından zengin olduğu için, kabızlık sorununa iyi gelir.
  2. Kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığını destekler. Aynı zamanda diş sağlığı için de olumlu etkileri vardır.
  3. Yüksek oranda lif içeren bu meyve, uzun süre tokluk hissi verir. Böylece yeme isteği azalır ve kilo kaybına yardımcı olur. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
  4. Cilt sağlığını desteklediği düşünülmektedir. Antioksidan ve mikro besinler sayesinde, saçları güçlendirir.
  5. Kuru incir, potasyum bakımından zengindir. Potasyum, tansiyon ve kan basıncını dengeler. Bu sayede kuru incir de yüksek tansiyon riskini azaltabilir.
  6. Kan basıncını dengelemesinin yanında, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
  7. Cildi besler ve parlaklık verir.
  8. E vitamini, kumarinleri steroller, tanenler gibi biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Bu sayede kan şekeri kontrolünü sağlayabilir. 
  9. İçeriğindeki antioksidanlar, beyindeki oksidatif hasarı azaltabilir. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Günde Kaç Tane Kuru İncir Yenmeli?

Kuru incir, ara öğünde veya kahvaltıda günde 2 adet olacak şekilde tüketilebilir. 2 adetten fazlası, sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Kuru İncirin Besin Değerleri

1 adet kuru incir;

  1. Kalori: 50 kcal
  2. Karbonhidrat: 12.77 gr
  3. Protein: 0.66 gr
  4. Lif: 1.96 gr
  5. Sodyum: 2 mg
  6. Potasyum: 136 mg
  7. Kalsiyum: 32.4 mg
  8. A vitamini: 2 iu
  9. Demir: 0.41

Kuru İncirin Zararı Var Mı?

Kuru incir de yüksek oranda fruktoz vardır. Yani çok fazla şeker içeren bir besindir. Aşırı tüketilmesi halinde, tiroid ve pankreas başta olmak üzeren bütün vücudun yağlanmasına sebep olabilir. Ayrıca diyabet hastalarının kuru incir tüketmeden önce doktora danışması önerilir. 

Önemli Not: Kuru incirin diğer besinlerde olduğu gibi, her insanda gösterdiği etki farklıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, kuru incir tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Sağlıklı bireyler ise, günde 2 adetten fazla tüketmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. İncirli tarifler
  2. İncirin faydaları nelerdir?
  3. Kuru kayısı ne işe yarar?
  4. İncir nasıl yetiştirilir?
  5. İncir nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Süt Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış
Taze Soğan Nasıl Saklanır?
Havlıcan Nedir, Faydaları Nelerdir?
Yemeklerdeki Yağı Azaltmanın 9 Püf Noktası
Mide Gribine Ne İyi Gelir: 5 Farklı Çözüm
Japonya'nın Sokak Lezzetleri: 12 Nefis Sokak Yemeği