Koruk Suyu Nasıl Yapılır, Nasıl Tüketilir?
Koruk suyu nedir, nasıl yapılır? Koruk suyu neye iyi gelir? Koruk suyu nasıl tüketilir? İşte, evde koruk suyu yapmanın yolları:

Koruk suyu, Ege mutfağında çok popüler olan bir besindir. Olgunlaşmamış üzümlerin ezilip suyunun çıkartılmasıyla hazırlanan koruk suyu, asitli ve ekşi bir içecektir. Batı Avrupa'da çok popüler olan bu içecek, Orta Çağ Avrupası'nda aşçıların en çok kullandığı tatlandırıcılardan biridir. Koruk suyu, günümüzde Fransız mutfağında kullanılan ürünlerden biridir. 

Koruk Suyu Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle olgunlaşmamış üzümler, yani koruklar, toplanır.
  2. 500 gram koruk, dalları temizlenerek büyük bir tencerenin içerisine alınır.
  3. Üzerini geçecek şekilde su eklenir.
  4. Üzerine bir çay bardağı taze sıkılmış limon suyu ve bir su bardağı toz şeker ilave edilerek karıştırılır.
  5. Kısık ateşte 1 saat boyunca pişirilir. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
  6. Başka bir tencerenin üzerine temiz bir tülbent serilir. Kaynayan koruk suyu, tülbentin üzerinden dökülerek süzülür. Böylece tortuları ayıklanmış olur.
  7. Son aşamada tülbent güzelce sıkılır ve tüm suyun tencereye akması sağlanır.
  8. Elde edilen suyun içerisine ıtır otu ilave edilir ve tekrar kaynatılır.
  9. Kaynayan koruk suyu, oda sıcaklığında soğutulduktan sonra servis edilir. Afiyet olsun.

Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığı azaltır.
  2. Göz sağlığına iyi geldiği düşünülür.
  3. Soğuk bir şekilde tüketildiğinde, vücuttaki harareti alır.
  4. Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
  5. Ödem oluşması riskini düşürür.
  6. Antioksidan özelliği ile bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
  7. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesini kolaylaştırır.

Koruk Suyu Nasıl Tüketilir?

  1. Koruk suyu, yemeklerden önce sade bir şekilde tüketilebilir.
  2. Koruk suyunu seyreltmek için, yarım bardak koruk suyuna yarım bardak su ve buz ilave edebilirsiniz.
  3. Koruk suyu, salatalara ve yemeklere de ilave edilebilir.


Önemli Not: Koruk suyu ekşi ve yoğun bir tada sahip olduğu için, kronik rahatsızlığı olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ananas suyunun faydaları nelerdir?
  2. Nar suyu ne işe yarar?
  3. Şalgam suyunun faydaları nelerdir?
  4. Greyfurt suyu nasıl yapılır?
  5. Kemik suyu neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla