Yazın Vazgeçilmez Meyvesi Olan Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Yaz meyvesi olan karpuzun mucizevi faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, karpuzun sağlığa faydalarını ve besin değerlerini anlattı..

Yaz aylarının en kıymetli meyvesi olan karpuz, kabakgiller familyasından olup tüm dünyada en çok tercih edilen meyvelerin başında gelmektedir. Yüksek su içeriği ile insanlara serinlik hissi verir ve susuzluğu giderir. 

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

  1. Karpuz su oranı yüksek (%90) bir meyve olduğu için diüretiktir yani sık idrara çıkarma özelliği vardır. Bu yüzden ödem sorunu yaşayanlar için mükemmel bir besindir.
  2. Ancak karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için dikkatli tüketilmelidir. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimden fazla yememeleri gerekir.
  3. A ve C vitamini içerdiği için antioksidanlardan zengin bir meyvedir. Serbest radikal oluşumunu engeller, saç, göz ve cilt sağlığı içinde mükemmel bir besin kaynağıdır.
  4. Karpuza kırmızı rengi veren ‘likopen’ de antioksidandır. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır aynı zamanda kanser hücreleri ile savaşarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
  5. Yapılan araştırmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruduğunu göstermiştir.
  6. Karpuz B grubu vitaminleri içerdiği için ko-enzim fonksiyonu nedeniyle yaşlanmayı geciktirir ve immün sistemi destekler.
  7. Sodyum ve potasyum içeriği nedeniyle sinir iletiminde ve kan basıncını dengelemede rol oynar.
  8. Aynı zamanda spor sonrası kas ağrılarını azaltarak toparlanma sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Yüksek potasyum içerdiğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir. 

Karpuzun Besin Değerleri

  1. Karpuz karbonhidrat, aminoasit, lif, A, B, C vitaminleri, folat ile potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
  2. Ayrıca fitokimyasal ve likopen ile birlikte karoten, lutein gibi karotenoidler bakımından da iyi bir kaynaktır.

Karpuz Nasıl Tüketilir?

Diyet yapanların gözde meyvesi olan karpuzun bir porsiyonu 75 kaloridir ve yaklaşık 250 gramdır yani avuç içi büyüklüğünde 2 dilim kadardır. Meyveleri daha çok yemeklerden 2-3 saat sonra porsiyon kontrolü yaparak ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı karpuzu porsiyon kontrolü yaparak tüketmeliyiz. Fakat karpuzu kontrolsüz tükettiğinizde fazla şeker içeriğinden dolayı kilo almanıza, kan şekerinde dalgalanmalara, karaciğerde yağlanmaya, kan yağlarının artmasına ve mide de gaz-şişkinlik gibi sorunlar oluşmasına neden olabilir.

Yazar:

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz

Şunlara da göz atın:

  1. Karpuzlu tarifler
  2. Karpuz nasıl seçilir?
  3. Karpuz nasıl saklanır?
  4. Karpuz nasıl yetiştirilir?
  5. Karpuz kilo aldırır mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla