İftar İçin Gözleme Tarifleri: 14 Nefis Gözleme Tarifi
Gözleme nasıl yapılır? Gözleme çeşitleri nelerdir? İşte, iftar ve sahur sofralarında sunabileceğiniz etli, sebzeli, kaşarlı çeşitleriyle 14 farklı gözleme tarifi:

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan gözleme, özellikle köy kahvaltılarında sık sık sunulur. İncecik açılmış yufkanın farklı harçlarla doldurulup sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan gözleme, bir börek çeşidi olarak görülür. İftar yemeklerinde aperatif tarifler sunmak isteyenler için, evde kolayca yapabileceğiniz gözleme çeşitlerini sizlerin beğenisine sunuyoruz. İşte, 14 farklı iftarlık gözleme tarifi:

Gözleme Hamuru Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 250 gr un (tepeleme 10 çorba kaşığı)
  2. 5 gr tuz (tepeleme 1 çay kaşığı)
  3. 200 ml oda ısısında su (1 su bardağı) 

Yapılışı: Unu derin bir kaba eleyin, tuzu katın ve ortasında bir çukur oluşturun. Suyu da azar azar unun ortasında açtığınız çukura ekleyip kenar kısımda ki unları ortasında yavaş yavaş ıslatın iyice yoğurun. Yuvarlak bir hamur oluşturup,3 eşit parçaya bölün. Temiz düz bir zeminde (masa üzeri veya mutfak setinin üzerinde) avucunuza aldığınız unu serperek üzerine bıraktığınız hamuru merdane yada oklava ile açın. Hamuru iyice merdane ile sağa sola ileriye geriye bastırarak ezin, ardından merdaneye sararak inceltip 28x30 çapında yuvarlak bir yufka oluşturun. Elde ettiğiniz yufkanın üzerine yarısını örtecek şekilde istediğiniz malzemelerden koyup, yufkanın diğer yarım kısmını üzerine çevirin. Kenarlarını elinizle bastırın yada hamur kesme rulosu ile keserek yapışmasını sağlayın. Normalde sacta pişirilen gözleme tost makinasında veya yağsız tavada pişirilebilir. Alacalı kızaran gözlemeyi ateşten alıp isteğe göre üzerine sıcakken tereyağı sürün. 

Püf Noktası: Gözleme yapmak istediğinizde mutlaka hamuru kendiniz açmanız gerekmiyor. Elde açmak kadar lezzetli olmasa da hazır el açması yufkalarla da yapılabilir (Hazır aldığınız yufkayı tezgaha serin, hazırlamış olduğunuz malzemeyi içine yayın sağ ve sol tarafını uçları ortada buluşacak şekilde katlayın.) Kendinize yakın olan kısmı da 10 cm katlayın aynı hareketi yufkanın diğer ucuna da yapın oluşturduğunuz  dikdörtgen yufkayı size uzak olan uçtan tutup kendinize doğru katlayın. Elinizi altına sokup dikkatlice alıp  yağsız tavada pişirin. Tarif ölçülerinden 3 kişilik gözleme hamuru elde edilir.

İftarlık Gözleme Tarifleri

  1. Beyaz Peynirli Gözleme


Malzemeler;

  1. 250 gr beyaz peynir
  2. ½ demet maydanoz
  3. 20 gr tereyağı (1 tatlı kaşığı) 

Yapılışı: Beyaz Peyniri iyice çatalla ezin. Üstüne ayıklanıp yıkanıp doğranmış maydanozu katın iyice karıştırın ki her yerinde eşit şekilde yayılmış olsun. Hazırladığınız malzemeyi 3 eşit parçaya bölmeyi unutmayın ve yufkanın içine serip yufkayı kapatın pişirin. Ateşten aldığınız gözlemenin üzerine fırça yardımı ile tereyağı sürün. 

  1. Patatesli Gözleme


Malzemeler;

  1. 300 gr patates (boyuna göre 2-3 adet) 
  2. 1 orta boy soğan
  3. 10 ml sıvı yağ (2 çorba kaşığı)
  4. 2 gr karabiber (1/2 çay kaşığı)
  5. 5 gr tuz (1 çay kaşığı) 

Yapılışı: Patatesleri yıkayıp derin bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra tuzun yarısını katıp15 dakikada pişirin. Diğer taraftan küp doğradığınız soğanı yağda beyaz bir şekilde karıştırarak pişirin. Haşlanmış kabuğu soyulmuş patatesi ezin kavrulmuş soğanın içine ekleyip iyice karıştırın. Üzerine karabiberi ve tuzun kalanını da karıştırıp açtığınız yufkanın içine  koyun. Arzuya göre içine rende kaşar peyniri yada salça da ekleyebilirsiniz.. Afiyet olsun.

  1. Ispanaklı Gözleme


Malzemeler;

  1. 300 gr ıspanak
  2. 1 adet kapya biber
  3. 1 orta boy soğan
  4. 2 gr tuz (1/2 çay kaşığı)
  5. 2 gr kırmızı pul biber (1/2 çay kaşığı)
  6. 5 ml sıvı yağ (1 çorba kaşığı) 

Yapılışı: Jülyen doğradığınız soğanı genişçe bir tavanın içinde yağ ile soteleyin, içine jülyen doğranmış kapya biberi tuz ve pul biberi ekleyin 2-3 dakika ağır ateşte çevirin ve ocağın altını kapatın. Ayıklanıp yıkanmış kalın doğranmış ıspanağı da pişmiş soğanların üzerine koyup iyice karıştırırız. Hazırlanan iç malzemeyi 3 eşit parçaya bölün, her bir parçayı da bir yufkanın içine yayıp kapatıp pişirin. 

  1. Kıymalı Gözleme


Malzemeler;

  1. 250 gr kıyma
  2. 1 büyük soğan
  3. 5 ml sıvı yağ (1 çorba kaşığı)
  4. Tuz 2 gr (1/2 çay kaşığı)
  5. Karabiber 3 gr (1/2 çay kaşığı)
  6. Arzuya göre maydanoz veya sivri biberde eklenebilir.

Yapılışı: Soğanları küp doğrayıp yağda kavurun. İçine kıymayı da koyup kavurmaya devam edin (Sık sık karıştırın ki kıymalar tane tane pişsin.) İçine tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın 5-6 dakika dinlendikten sonra yufkanın içine koyup pişirin. Sıcakken üzerine fırça ile tereyağı sürün ve dilimleyin.

  1. Pırasalı Gözleme


Malzemeler;

  1. 350 gr pırasa
  2. 5 ml sıvı yağ (1 yemek kaşığı)
  3. 3 gr pul biber (silme çay kaşığı)

Yapılışı: Ayıklayıp yıkayıp doğradığınız pırasaları sıvı yağda 10 dakika soteleyin üzerine tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın ve ateşten alın. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra 3 eşit parçaya bölün, daha önceden hazırladığınız yufkanın üzerine yayın ve üstünü kapatıp pişirin.

  1. Pastırmalı Kaşarlı Gözleme


Malzemeler;

  1. 180 gr Pastırma 
  2. 150 gr rende kaşar
  3. 2 gr karabiber (1/2 çay kaşığı) 

Yapılışı: Yufkayı düz zemine serin, üzerine pastırmaları tek sıra halinde dizin. Rendelenmiş kaşarla üzerin kaplayın ve karabiberi de üzerine serpin yufkayı kapatıp yağsız tavada kontrollü pişirin. Arzuya göre üzerine sıcakken tereyağı sürüp tüketebilirsiniz. 

  1. Isırgan Otlu ve Tulum Peynirli Gözleme


Malzemeler;

  1. 1 demet ısırgan otu
  2. 150 gr tulum peyniri
  3. 2 gr pul biber
  4. 2 gr tuz 

Yapılışı: Ayıklanıp yıkanmış ısırgan otunu doğrayıp büyükçe bir kaseye alın. İçine tulum peynirini, tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın. Düz ve temiz bir zemine serdiğiniz yufkanın içine yarısını kapatacak şekilde iç malzemesini yayın. Yufkanın diğer yarısıyla da üstünü kapatın, sacta veya yağsız tavada yada tost makinasında pişirin, sıcakken üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Afiyet olsun.

  1. Mantarlı Kaşarlı Gözleme


Malzemeler;

  1. 400 gr mantar
  2. 120 gr rende kaşar
  3. 5 ml sıvı yağ 
  4. 2 gr tuz
  5. 5 damla limon suyu

Yapılışı: Mantarları iyice yıkayıp ince ince dilimleyin, wok tavaya alıp içine tuzu ve limonu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın 1/2sinin üzerine hazırlamış olduğunuz iç malzemesinden kaşık yardımıyla yayıp rende kaşardan da mantarı kapatacak şekilde üzerine serpin. Yufkanın diğer yarısıyla da  üzerini kapatıp, kenarlarını iyice kapattığınızdan emin olun. Yağsız tavada pişiriniz. Sıcakken üzerine fırça yardımıyla üzerine tereyağı sürünüz. Afiyet olsun.

  1. Tavuklu Gözleme


Malzemeler;

  1. 300 gr tavuk göğüs
  2. 1 büyük boy soğan
  3. 5 ml sıvı yağ
  4. 3 gr karabiber
  5. Yarım kaşık salça (15gr) 

Yapılışı: Tavuğu 1x1 büyüklüğünde kuşbaşı doğrayın. Küp küp doğradığınız soğanları yağda  beyaz olarak pişiriniz. İçine doğradığınız tavukları da koyup iyice pişirin. Salçayı ve karabiberi de ekleyip karıştırın. Düz ve temiz  bir zemine yaymış olduğunuz yufkanın yarısını kaplayacak şekilde yayınız, yufkanın diğer yarısıyla üstünü kapatın. Kenarlarını da iyice kapatın. Yağsız tavada pişirin, sıcakken üzerine tereyağı sürün. 

  1. Sucuklu ve Pazılı Gözleme


Malzemeler;

  1. 1 demet pazı
  2. 100 gr sucuk
  3. 3 gr karabiber
  4. 5 gr tuz 

Yapılışı: Pazıyı yıkayıp saplarından ayırın yapraklarını doğrayıp büyük bir kaseye alın, tuzla ovarak öldürün. Sucukları uzunlamasına 4 e bölüp ince ince doğrayın, pazının içine ekleyin karabiberi de ekleyip hepsini harmanlayın mutfak setinin üzerine serdiğiniz yufkanın ½ sinin üzerine yayın. Yufkanın diğer yarısıyla kapatın. Kenarlarına iyice bastırarak yapıştırın. Yağsız tavada pişirin sıcakken tereyağı sürün.

  1. Dereotlu Çökelekli Gözleme


Malzemeler;

  1. 250 gr çökelek
  2. ½ demet dereotu
  3. Arzuya göre pul biber

Yapılışı: Büyükçe bir kaseye çökelek peynirini koyup, içine temizlenip doğranmış dereotunu ve  pul biberi de ekleyip iyice karıştırın. 3 eşit parçaya bölün. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın yarım kısmına iç malzemenin 1/3ini yayın. Yufkanın boş bıraktığımız kısmıyla üzerini kapatıp bastırarak iyice yapıştırın. Sacın üzerinde veya yağsız tavada ya da tost makinasında pişirin sıcakken üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün.

  1. Sosis, Zeytin ve Kaşarlı Gözleme


Malzemeler;

  1. 150 gr sosis
  2. 50 gr zeytin
  3. 150 gr rende kaşar 

Yapılışı: Sosisleri ince ince dilimleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın 2 parçaya bölün. Kaşarı zeytini ve sosisi iyice harmanla açmış olduğunuz yufkanın yarı kısmına malzemenin 3/1 ini koyup üzerini kapatın kenarlarını iyice bastırıp yapıştırın. Yağsız tavada pişirin üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün.

  1. Tahin Pekmezli Gözleme


Malzemeler;

  1. 100 gr pekmez
  2. 150 gr tahin

Yapılışı: Tahin ve pekmezi büyük bir kasede iyice karıştırıp fırça yardımıyla yufkanın yarısına sürün. Diğer tarafını üzerine kapatın. Sacın üstünde veya yağsız tavada pişirin, üzerine tereyağı sürün. 

  1. Cevizli Gözleme

Malzemeler;

  1. 300 gr ceviz
  2. 150 gr toz şeker
  3. 10 gr tarçın 

Yapılışı: Cevizleri iyine dövün inceltin, içine şekeri ve tarçını da ekleyip iyice karıştırın. Düz bir zemine yaydığınız yufkanın  yarısına iç malzemeden yayıp, yufkanın diğer tarafıyla malzemelerin üzerini kapatın. Kenarlarını iyice bastırarak yapıştırın. Sacın üzerinde yada yağsız tavada pişirin. Afiyet olsun. 

Tarifler: Fatma DİK

Şunlara da göz atın;

  1. Sahur için börek tarifleri
  2. İftar için ıspanaklı tarifler
  3. İftar için kolay yemekler
  4. Sahur için tost tarifleri
  5. Kolay iftar tatlıları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?