Güçlü Bağışıklık İçin 9 Altın Öneri

Bağışıklık sistemini beslemek, genel vücut sağlığı için çok önemlidir. Dyt. Canan Aksoy, güçlü bağışıklığa sahip olmak için 9 altın öneriyi paylaştı.
Güçlü Bağışıklık İçin 9 Altın Öneri
15 Şubat 2024, 12:05

Beslenmek vücudumuzu sağlıklı tutmak için elimizdeki en önemli kozlardan biri. Kışa girdiğimiz, okulların açıldığı hastalıklarla sık sık karşılaştığımız şu dönemde beslenmeyle ilgili bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Vücudumuz kendisine zarar verecek yabancı maddelere karşı savaşma yeteneğine sahiptir, bu yeteneğe bağışıklık sistemi denilir. Çevremiz vücudumuza girmeye çalışan pek çok zararlı mikropla doludur. Bağışıklık sistemimizin görevi, bu zararlı mikropların vücudumuza girmesini önlemeye çalışmak, eğer vücudumuza girmeyi başardılarsa, üremelerini önlemek ve onları yok etmeye çalışmaktır. Bunları başaramadığında hastalıklar baş göstermeye başlar. İyi bir beslenme düzeni bağışıklık sistemimizin devamlılığını sağlar ve hastalıklara karşı direncimizi artırır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının başlıca dört nedeni vardır: Kötü beslenme, uykusuzluk, alkol-sigara ve bireysel hijyen kurallarına dikkat etmemek.

el yıkamak

Güçlü Bağışıklık İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Mikropların vücudumuza girmesini engellemek için el yıkamak en önemli bileşenlerden biridir. Daha girmeden mikropları imha ediyoruz. 30 saniyeden az el yıkamanın hiçbir işe yaramadığını hatırlatmak isterim.

kaliteli uyku

  1. İyi ve kaliteli uyku: Gece on ila 2 arasında büyüme hormonu salgılanır ancak bu hormonun salgılanması için uyku da olmamız ve karanlık ortamda uyumamız gerekir. Çocuklarımızı bu yüzden onda yatırırız uyusunlar ki büyüyebilsinler. Yetişkinlerse büyüme hormonu sayesinde vücutlarını tamir ederler ve diğer hormonların düzenli üretilmesini sağlarlar. Yeterli ve kaliteli uyku ancak bu saatler içinde olursa gerçekleşir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için erken uyumaya, ekran karşısında uyumamaya gayret edin.
  2. Hareket edin: Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için, uzun meditatif yürüyüşlerin önemli olduğunu bütün otoriteler kabul eder. Zaman ayırıp yürüyemiyorsanız, bir adım sayar alın ve gün içinde on bin adıma ulaşmaya çalışın. Sürdürebilir olması egzersizin en önemli kuraldır, ister yürüyün ister dans edin, isterseniz de bisiklete binin ama düzenli olarak hareket edin.

protein kaynakları

  1. Kaliteli protein kaynaklarını tüketin: Yumurta, et, tavuk, balık, kuruyemişler, kurubaklagiller, süt ürünleri kaliteli protein kaynaklarıdır. Bağışıklık sistemi oyuncularını yapabilmesi için vücudumuzun bu proteinlerden elde ettiği aminoasitlere ve proteinli besin kaynaklarından elde ettiği demir, çinko, b12 gibi gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Her gün bir yumurta tüketin, haftada bir gün ana öğününüzü kurubaklagil - bulgur - yoğurt olmasına gayret edin. Haftada bir gün mutlaka balık tüketmeye gayret edin. Ara öğünlerinizde süt ürünlerine veya kuruyemişlere yer verin.
  2. Günde 5-7 porsiyon meyve – sebze tüketin. Günde 2 öğünde salata, bir öğünde sebze, iki kere de yaklaşık bir yumruğunuz büyüklüğünde bir meyve yerseniz bu rakamı tutturmuş olursunuz. Bu miktarları tükettiğiniz zaman kabızlık problemi çekme ihtimaliniz azalacağı gibi vitamin, mineral, antioksidan gereksinimlerinizi de karşılamış olursunuz.
  3. Meyve ve sebze tercihlerini çeşitlendirin, renklendirin. Salatalarınız da mutlaka birkaç renk salatalık malzemesi olsun (havuç, pancar, roka, kırmızı lahana, şalgam, turp, marul, kıvırcık). Salatalarınıza giren soslar gizli bir kalori kaynağı olabilir. Az yağlı ama limon – sirke ile tatlandırdığınız salataları tercih edin. Meyvelerinizi portakal, nar, kivi, elma, ananas, mango, armut, ayva şeklinde çeşitlendirin. Renkler arttıkça aldığınız vitamin ve antioksidan çeşitliliği artacaktır.

su içmek

  1. Bol su için, günde en az 6-7 kere idrara çıkacak kadar. Vücudumuza giren mikroplarla bağışıklık sistemiz mücadele eder ve bunun için suya ihtiyacı vardır, savaştan arta kalanların uzaklaştırılması içinde suya ihtiyacımız var.
  2. İdeal kilonuzda olun ve bunu koruyun. Vücut yağı artıkça metabolik stres ve kiloya bağlı hastalıklar ortaya çıkar ve bunlarda bağışıklık sisteminizi düşürür. Kilonuzla ilgili sürdürülebilir bir hedef koyun ve bunu korumaya gayret edin.
  3. Hepsinden önemlisi de mutlu olun. Kendinizi mutlu edecek uğraşlar edinin, sofralarınız, yemekleriniz mutlu ve huzurlu anılara tanık olsun. Yemeğin tadını çıkararak yiyin. Unutmayın vücudunuzun ve hayatınızın yedeği yok, ikisine de iyi bakmak zorundayız.

Şunlara da göz atın;

  1. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyve suları
  2. Bağışıklık sistemini zayıflatan besinler
  3. Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmenin yolları
  4. Bağışıklık sisteminin yaşlanması ile nasıl baş edilir?
  5. Zayıf bağışıklık belirtileri
Kategoriler
Lezzet Logo